Vágólapra másolva!
Március legvégén is tudta növelni támogatottságát a Fidesz, és nem tudott javítani az MSZP a Tárki legfrissebb közvélemény-kutatása szerint. Az intézet becslése szerint a Fidesz 60 százalékot is szerezhet az első fordulóban, az MSZP megőrzi második helyét a Jobbikkal szemben, és 6-8 százalékkal bejuthat az LMP is.
Vágólapra másolva!

Négy párt, a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP juthat be a parlamentbe a vasárnapi parlamenti választásokon a Tárki legújabb közvélemény-kutatása alapján. A felmérés szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében március végén, április elején 42 százalék ( februárban még 37 százalék) volt, míg az MSZP-t az összes megkérdezett 13 százaléka (februárban 15 százalék) támogatja.

A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 8 százalék (egy százalékkal magasabb, mint egy hónappal korábban), a pártválasztók körében pedig 12 százalék. Az LMP a teljes lakosságon belül 5, a pártválasztók körében 7 százalékon áll, utóbbi jelentős, négyszázalékos növekedést jelent az egy hónappal korábbihoz képest. Az MDF az összes megkérdezett közt csupán egy, a pártválasztók körében 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A Tárki becslése szerint a részvételi arány valószínűleg 59-64 százalék közt lesz az első fordulóban. A közvélemény-kutató a pártpreferenciák mellett másodlagos kérdéseket is feltett a megkérdezetteknek, ami alapján úgy becsüli, hogy a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 56-60 százalékára (2,8 millió és 3 millió közötti szavazatra), az MSZP 18-20 százalékra, a Jobbik 10-12 százalék számíthat. Rajtuk kívül az LMP kerülhet a parlamentbe, a szavazatok mintegy 6-8 százalékával, az MDF pedig valószínűleg nem jut be a parlamentbe

Más konkrét számokkal, de hasonló eredményre (négypárti parlament, behozhatatlannak látszó Fidesz-előny) jutott a szintén szerdán közzétett kutatásaiban a Századvég és a Nézőpont Intézet is. A Tárkival szemben azonban a két másik intézet kutatása szerint nem őtt, hanem kis mértékben csökkent a Jobbik támogatottsága a kampány utolsó napjaiban.