Vágólapra másolva!
Az LMP bejuthat, az MDF-nek kicsi az esélye a parlamentbe kerülésre a Forsense közvélemény-kutatása szerint. A felmérés szerint nem változott jelentősen a pártok támogatottsága, a Fidesz a parlamenti mandátumok kétharmadát is megszerezheti. A Forsense 60 százalékos részvételre számít.
Vágólapra másolva!

A Fidesz támogatottsága nem változott jelentősen az elmúlt hetekben, 31 százalékos. Az összes válaszoló 11 százaléka támogatja az MSZP-t, 7 százalék a Jobbikot és 3 százalék az LMP-t, míg az MDF egy százalékon áll - olvasható a Forsense március vége és április eleje között készült felméréseiben.

A biztos szavazó pártválasztók 60 százaléka támogatja a Fideszt, az MSZP 19, a Jobbik pedig 12 százalékon áll. Nagyon valószínű, hogy a Fidesz-KDNP lista támogatottsága 60 százalék alatt lesz, ami a leginkább valószínű 60 százalék körüli választói részvétel esetén is - az elmúlt 20 évben rekordnak számító - 2 500 000 választópolgár támogatását jelentené. Ez a szavazatmennyiség, ilyen részvételi adatok mellett éppen elegendő lehet a parlamenti mandátumok kétharmadának megszerzéséhez. Az MSZP 800-900 ezer szavazatra számíthat ebben az esetben - áll a Forsense közleményében.

Javult az LMP esélye a bejutásra, a Jobbik támogatottsága csökkent

A biztos szavazó pártválasztók körében az LMP továbbra is az 5 százalékos küszöb felett, 6 százalékon áll, ami jó kiinduló pozíciót jelent a választások előtti héten. Az LMP a februárinál kedvezőbb véleményklímában várhatja a választás napját, 30 százalék körül van azok aránya, akik már el tudják képzelni a párt parlamentbe jutását. Az MDF támogatottsága a biztos pártválasztói bázison 2 százalék, ami alapján jelenleg nem várható a párt bejutása a parlamentbe - írja a Forsense.

Valamelyest csökkent a Jobbik támogatottsága az egy hónappal korábbihoz képest. Ez egyfelől jelentheti azt, hogy az elmúlt hetek történéseinek hatására szavazókat vesztett a radikális párt, másfelől jelentheti azt is, hogy a Jobbik szavazók között növekedett a konkrét választásukat eltitkolók száma - áll a közleményben. Az összes válaszoló 47 százaléka mondta azt, hogy a Jobbik parlamentbe jutása árt az országnak, azonban mintegy 30 százalék szerint nem probléma a Jobbik megerősödése és szívesen látnák a radikális pártot a parlamentben. A Jobbik a mintegy 550 000 biztos szavazója mellett további szimpatizánsokra számíthat, és támogatóinak száma a 800 000 főt is meghaladhatja.

A biztos szavazó pártválasztók aránya 53 százalék, a korábbi választások tapasztalatai alapján az utolsó egy hétben még növekedhet a választási kedv, ami alapján a végleges részvételi arány 60 százalék körül lehet. Az idei választás ebből a szempontból is jelentősen különbözik az előző kettőtől. A 2010-es kampányban nincs a választói érdeklődést erősen felhevítő, egymásnak feszülő két nagy politikai erő, ugyanakkor az elbizonytalanodott és rejtőzködő szocialista szavazók nehezen mérhető mozgása mellett a Jobbik és az LMP támogatóinak vasárnapi aktivitása is nagyban befolyásolhatja a részvételi arányokat.

A Forsense kutatása március 19. és április 2. között, 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével zajlott.