Forsense: Gyengébb Fidesz-eredményt hozhat a sok szavazó

Vágólapra másolva!
Az MSZP-nek jönne a legjobban, ha sokan elmennének szavazni, így ugyanis sokkal jobb eredményt érne el a párt, mint alacsony részvétel esetén - derül ki a Forsense kutatásából, amely szerint a Fidesz alacsonyabb részvétellel tudna jobb eredményt elérni. Rajtuk kívül a Jobbik és az LMP juthatna még parlamentbe a Forsense szerint, azonban rajtuk nem foghat ki a részvételi arány.
Vágólapra másolva!

A Fidesz támogatottsága 48 és 53 százalék között mozog a részvételtől függően - közölte felmérésének eredményét a Forsense közvélemény-kutató pénteken. 60 százalék körüli részvétel esetén a Fidesz 52 százalékot szerezne, azaz mintegy 2,5 millióan szavaznának a pártra. A kutatás azt mutatja, hogy minél kevesebben mennek majd el szavazni, annál nagyobb arányú szavazatot kap a Fidesz: 50 százalékos részvétel esetén 52,5 százaléknyi, 70 százalékos részvétel esetén pedig 49,7 százaléknyi voksot kaphat.

Az MSZP 18-23 százalék közötti eredményt érhet el a Forsense szerint. Hozzáteszik, hogy a párt támogatottsága a részvétel emelkedésével növekszik. A részvétel a Forsense szerint megmutathatja, hogy az MSZP mennyire tudta mozgósítani korábban a pártban csalódott szavazóit. 60 százalékos részvétel mellett a szocialisták 21 százaléknyi voksot kaphatnak, 70 százaléknál a 23 százalékot is elérhetik.

A Jobbik esetében - ha annyira nem is, mint az MSZP-nél - jobb eredményt hozhat a magasabb részvétel - olvasható a Forsense közleményében. 60 százalékos részvételi arány mellett 17 százalékkal a harmadik helyen futna be a Jobbik.

Az LMP mindenképp bejut a parlamentbe a Forsense szerint, azonban az ő esetükben előnyösebb lehet az alacsony részvétel. Az LMP 6,5 százalékot érne el 60 százalékos részvételi arány esetén.

Az MDF parlamentbe jutására kevés esélyt lát a Forsense, mivel a támogatói köre nem bővült az elmúlt hetekben. A pártnak a 17 területi listáján 5,4 százaléknál jobb eredményt kéne elérnie, hogy bejuthasson az Országgyűlésbe. Az MDF-nek 2,5 százaléknyi szavazat megszerzésére van esélye, ha a választók 60 százaléka elmegy szavazni, és a részvétel változása se változtathat sokat a pártra szavazók arányain.

A Forsense csütörtöki felmérésében 60 százalékos részvételi arányt tartotta a legvalószínűbbnek. A biztos szavazó pártválasztók 60 százaléka támogatja a Fideszt, az MSZP 19, a Jobbik 12 százalékon, az LMP 6 százalékon, az MDF pedig 2 százalékon áll - közölte a Forsense.