Vágólapra másolva!
A Jobbik a munkanélküli fiatal férfiak, az MSZP a jobbmódú nyugdíjasok, a Fidesz a községi, alacsonyan képzett, templomba járó nők pártja, az LMP városi, dolgozó fiatal férfiak között erős. Mi jellemző az egyes pártok szavazóira?
Vágólapra másolva!

A Medián által az [origo] és az RTL Klub számára végzett, 3000 fős kutatása nem csak a végeredményt jósolta meg elég pontosan, hanem az egyes pártok szavazóinak karakterét is felrajzolta. Eszerint a legfiatalabb párt egyértelműen a Jobbik: szavazóinak átlagéletkora 38 év, megelőzve az LMP-t (43 év), a Fideszt (46 év) és a messze legidősebb szavazótáborral rendelkező MSZP-t (55 év).

A szavazóbázisok életkor alapján
Forrás: Medián

A legnőiesebb párt a Fidesz, szavazóinak 55 százaléka nő, a másik végen a Jobbik áll, az ő szavazóik 60 százaléka férfi. Az MSZP inkább a nők, az LMP inkább a férfiak pártja.

A szavazótáborok nemi megoszlása
Forrás: Median

Az Országgyűlésbe került pártok közül az LMP a leginkább városias (bár közel sem annyira, mint a kieső MDF), ez az eredményeiken is jól látszik, hiszen a legmagasabb szavazati arányt Budapesten érték el, de a vidéki városokban is jóval jobban szerepeltek, mint a kistelepüléseken, ahol sokszor nem is indítottak jelöltet. A községi arány a Fidesznél a legerősebb.

A szavazóbázisok települések alapján
Forrás: Medián

A leginkább a Fidesz tábora vallásos, a rendszeres és az alkalmi templomba járók arányát tekintve is, de az MSZP és az LMP támogatói is többet járnak templomba, mint a jobbikosok.

A szavazóbázisok vallásosság alapján
Forrás: Medián

A csak 8 osztályt végzettek aránya a Fidesz támogatói között a legmagasabb, a diplomásoké az LMP-ben.

Az MSZP egyértelműen a nyugdíjasok pártja, ez már az életkori mutatókból is kiderült (55 év átlagéletkor), szavazóik csaknem fele nyugdíjas. A Jobbik támogatói között a legmagasabb a munkanélküliek aránya, csakúgy mint a tanulóké, de ebben a kategóriában az LMP-vel holtversenyben. Feltehetően ezzel (és a magas munkanélküliség egyéb társadalmi következményeivel) függ össze, hogy a Jobbik a magasabb munkanélküliségtől sújtott keleti megyékben ért el jobb eredményeket, megelőzve az MSZP-t.

A szavazótáborok iskolai végzettség alapján
Forrás: Medián

A legtöbb pénzből (az ezen adat szerint kimagasló MDF után) az MSZP hívei élnek (havi 77 ezer forint egy főre jutó jövedelem), alig megelőzve az LMP-t. A Jobbik és a Fidesz hívei kimutathatóan szegényebbek.

Az egy főre jutó kereset a szavazótáborokban
Forrás: Medián

A kutatásból kiderül az is, hogy az LMP egyik erőssége az, hogy a többi párt támogatói nem tekintenek rá ellenségesen, ők a második választás a többi párt támogatóinak körében. Érdekesség, hogy a Fidesz-Jobbik viszonylatban a Jobbik támogató kétszer olyan arányban szimpatizálnak a Fidesszel, mint a Fidesz támogatói a Jobbikkal.

Másodlagos pártszimpátiák
Forrás: Medián

Az szavazók fásultságára utal, hogy a 2006-os adathoz képest jelentősen, 5 százalékkal nőtt azok száma, akik szerint mindegy, hogy ki nyer, az ország sorsán az nem változtat. Feltehetően ennek a változásnak az eredménye a 3,5 százalékkal alacsonyabb részvétel.