Ígéretek földje - A pályakezdők

Vágólapra másolva!
Tizenöt hétköznap kérdezzük a pártokat tizenöt olyan fontos problémáról, amire megítélésünk szerint válaszokat kellene találniuk. Mivel kecsegtetik a pártok a pályakezdőket? Nézze meg, mit mondanak a szakértők, a problémákat közelről figyelők, szavazzon, hogy ön milyen megoldást tartana jónak, és olvassa el, mit ígérnek! Jöjjön velünk az ígéretek földjére!
Vágólapra másolva!
22502247Rbw8kQa5gddbry1s22512248tRKfrhEvCYfNEzFg22522249hAW0SOt2fwoVxvN1

A probléma: a pályakezdők

Több mint 11 százalékkal nőtt 2008 elejéről 2009 elejére a pályakezdő álláskeresők száma az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. A Budapestet is magában foglaló közép-magyarországi régióban és a Dunántúlon romlott legikább a helyzet, ezekben a régióknak több mint harmadával ugrott meg a munkakereső pályakezdők aránya. A szolgálat adatai alapján a szakmunkás, szakiskolai végzettséggel rendelkezők száma emelkedett leginkább az álláskeresők körében. Folytatódott az a 2005 óta jellemző trend is, miszerint enyhén csökken körükben a diplomások száma.

A legfrissebb munkaügyi adatok szerint 455 ezer munkanélkülit tartanak nyilván Magyarországon, az ő 18,2 százalékuk a 15-24 éves korosztályból kerül ki. A fiatalok több mint negyedének nincs munkája.

(Ketyegő bombát csináltak a szakmunkából - az [origo] cikke a pályakezdő szakmunkásokról.)

Mit lépne a Fidesz?
A haszontalan diplomákat kiszűrné, vállalkozási ismereteket oktatna

A Fidesz programja nem foglalkozik részletesen a pályakezdőkkel. A párt egymillió új munkahelyet ígér, programja szerint a "frissen végzett, sokszor több idegen nyelvet is beszélő fiatalok" elhelyezkedésének megkönnyítését a vállalkozásoktól várja, főleg a kreatív iparágakban, az innovációval foglalkozó területeken, a kutatás-fejlesztésben, valamint az európai és globális szolgáltató központokban.

A Fidesz egy központi programmal fejlesztené a hazai vállalkozásoktatást. "A gyakorlatorientált vállalkozásoktatást el kell terjeszteni a szakközépiskolákban és a felsőoktatásban is, hogy a fiatalok, akár az iskola elvégzését követően, akár néhány év rutin megszerzése után képesek legyenek saját vállalkozást indítani" - olvasható a programban.

A program megállapítja azt is, hogy jelenleg a felsőoktatásban szerezhető diplomák felére nincs piaci kereslet, ezért a Fidesz szerint a felvételizőknek több információt kell adni a szakok piaci értékéről.

(A Fidesz programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne a Jobbik?
Vidékre csábítaná a fiatalokat, gyakornoki programot indítana

A Jobbik programjának ifjúságpolitikai részében általánosságok szerepelnek a fiatalokról, a program különböző részein azonban több vázlatos elképzelés is olvasható arról, hogy hogyan kívánja lehetőségekhez juttatni a Jobbik a fiatalokat. A Jobbik fel kívánja számolni az "egyes állami munkahelyek kádertemető típusú, újratermelő jelenségeit", hogy így biztosítsa a fiatalok számára a könnyebb előrelépési lehetőséget.

Programja alapján a Jobbik gyakornoki programot indítana, hogy javítsa a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeit. A mezőgazdaságról szóló részben többször is említést tesznek a fiatalok vidékre csalogatásáról: az ilyen fiatalokat elővásárlási joggal segítenék, hosszú távú kedvezményes haszonbérleti szerződéssel földhöz juttatnák és az önkormányzatok kedvező háztelekhez jutást biztosítanának számukra. Nagy hangsúlyt fektetne a párt arra, hogy az "egzisztenciális gondok" miatt külföldi munkát tervező vagy már külföldön dolgozókat Magyarországon foglalkoztassák.

Külföldön élő, frissen diplomázott magyarok számára néhány hónapos gyakornoki lehetőséget biztosítana a Jobbik Magyarországon, képzettségüknek megfelelő állami vagy önkormányzatai szerveknél. A tanároknak ösztöndíjat adnának, amellyel lehetővé tennék, hogy a diplomások meghatározott időre kiutazzanak Magyarországról a külföldi magyar közösségekhez - elsősorban Ausztráliába, valamint Észak- és Dél-Amerikába -, ahol magyar irodalmat, nyelvet, történelmet, kultúrát, néptáncot taníthatnának. Különböző kedvezmények révén a katonai pályát is vonzóvá tenné a Jobbik a fiatalok számára.

(A Jobbik programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az LMP?
Drog helyett munkát adna nekik, a tanárok helyzetét kiemelten kezelné

Az LMP programja alapján a pályakezdő tanárokkal foglalkozna kiemelten, több probléma kapcsán megemlíti a pályakezdők nehézségeit. "Olyan befektetést javaslunk a közoktatásba, amely már néhány évtizedes távlatban megtérül. Ennek alappillérei a tanári szakma vonzóvá tétele a tehetséges pályakezdők számára" - olvasható az LMP programjában. A párt kijelenti, hogy javítani szeretné a pályakezdő pedagógusok anyagi helyzetét, a tanárképzést pedig elitképzéssé tenné.

A párt programja a lakáshoz jutás nehézségeiről szóló résznél is foglalkozik a pályakezdőkkel. A program szerint probléma, hogy az önkormányzati lakások aránya 3 százalékra csökkent a lakásállományon belül. Ez a jelenség az LMP szerint a pályakezdő fiatalokat különösen sújtja.

A párt a pszichoaktív szerek terjedése elleni küzdelemnél is megemlíti a pályakezdőket. "Összehangolt ifjúság és társadalompolitika szükségeltetik az állam részéről, hogy mérsékelni tudjuk a droghasználat társadalmi költségeit" - írja a program, amely a szükséges lépések között említi, hogy prioritásként kell kezelni a pályakezdő fiatalok számára a munkahelyteremtést.

(Az LMP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MDF?
Haszontalan diplomák helyett több szakmát akar

Az MDF programja szerint a gazdasági válsághelyzet megoldásakor és azután, a komplex reformok keretében foglalkozni kell a pályakezdők munkavállalásának elősegítésével és a szükséges jogszabályi környezet és gyakorlat kialakításával. Konkrétum nem található a programban arról, hogy pontosan milyen változtatásokkal képzeli ezt el a párt.

A program hosszan foglalkozik ugyanakkor a diplomás munkanélküliség problémájával, amelyet az oktatási rendszer hibáira vezet vissza. "Amíg futószalagon gyártják a diplomát, s az egyetemről kikerülő diákok jelentős része a munkanélküliek táborát gyarapítja, addig a jól képzett, szakmát tanult munkaerőből egyre nagyobb hiány van" - áll a programban.

Az MDF szerint a felsőoktatási rendszert úgy kell átalakítani, hogy a gyakorlatban hasznosítható, komplex tudással rendelkező embereket képezzenek, a szakmunkásképzést pedig korszerűsíteni kell. Az MDF-nek a pályakezdő pedagógusok számára van egy konkrét ígérete: jelentősen emelné az oktatásban a pályakezdő béreket.

(Az MDF programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MSZP?
Nem derül ki a programból

Az MSZP programja főleg az elmúlt nyolc év eredményinek emlegetésekor foglalkozik a pályakezdőkkel. A program a párt terveiről általánosságokban ír, különösen fontosnak nevezi, hogy a munkaképes korba jutó fiatalok ne munkanélküliként kezdjék életüket.

Nem egyértelmű, hogy mit ért az MSZP programja azon, hogy "segítik a munkanélkülivé váló pályakezdő diplomásokat". Az oktatásról szóló részben is az MSZP kormányzása alatt elért sikerként mutatják be a fiatalok és felnőttek közös pályaválasztási, pályaorientációs szolgáltatási rendszerének kialakítását.

A program megemlíti a fiatal romákat. "200 diplomás roma fiatalt fog felvenni az államigazgatás" - olvasható a programban, ennél több azonban nem derül ki belőle.

(Az MSZP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)