Ígéretek földje - A nyugdíj

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint két hét van a választásokig, az [origo] pedig minden hétköznap feldob egy olyan problémát, amit az ország jövője szempontjából fontosnak tartunk, és amire megítélésünk szerint a hatalomra törő pártoknak válaszokat kellene találniuk. Milyen lesz a nyugdíjrendszer pár év múlva, lesz-e még állami nyugdíj? Nézze meg, mit mondanak a szakértők, a problémákat közelről figyelők, szavazzon, hogy ön milyen megoldást tartana jónak, és olvassa el, mit ígérnek a pártok! Jöjjön velünk az ígéretek földjére!
Vágólapra másolva!
22672261VcPJHWtoz6MwEWOg22682262tbEI7rihxpRtufBj22692263vWwilETgPRZEF9ev

Olvassa el, hogy milyennek tűnik eddig olvasóinknak az ígéretek földje!

A probléma: a nyugdíj

Magyarországon körülbelül hárommillió ember, a népesség 30 százaléka kap nyugellátást, közülük 2 és fél millióan vannak azok, akik a korhatárt elérve mentek nyugdíjba. 2010-től változik a nyugdíjkorhatár, az eddigi 62 évről fokozatosan 65 évre emelik. A KSH szerint 2008-ban az átlagos öregségi nyugdíj havonta 87 247 forint volt.

Az állam jelenleg a GDP 11,5 százalékát fordítja nyugdíjakra, ez az arány 2000 óta folyamatosan növekszik, akkor még csak 9,3 százalék volt. A KSH adatai szerint 2008-ban 3062 milliárd forintot fizetett ki a nyugdíjasoknak. A 2010-es költségvetés szerint az államnak, illetve a Nyugdíjbiztosítási Alapnak idén 2 934 401 millió (2934,4 milliárd) forint bevétele lesz a nyugdíjjárulékokból, és ennyit is fog kifizetni.

(Féligazságokkal etetik a nyugdíjasokat - az [origo] cikke a nyugdíjvitáról.)

Mit lépne a Fidesz?
Megőrizné a nyugdíjak vásárlóértékét

A Fidesz programja általánosságokat ígér a nyugdíjasoknak, konkrétumokat nem találtunk benne. A párt azt ígéri, szociális biztonságot teremtő politikájuk egyik sarokpillére lesz az idős embereket szolgáló politika.

A nyugdíjas-társadalom szerzett jogokra épülő nyugellátásának védelmét, a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését és olyan komplex szolgáltató rendszert ígérnek, amely a nyugdíjasok megbecsülését és biztonságát hivatott megteremteni. A Fidesz szerint személeti változásra is szükség van, mert a nyugdíjazás nem jelentheti a passzivitásba vonulást, a haszontalanság érzetét.

A párt egyházi és civil szervezete segítségével szeretne ez ellen küzdeni. A programban a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban csak annyi áll, hogy a Fidesz nem engedi, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek.

(A Fidesz programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne a Jobbik?
Egyéni számla, a pártállami nyugdíjak felülvizsgálata

A Jobbik azt ígéri, hogy új alapokra helyezi a nyugdíjrendszert, mert a jelenlegi nem fenntartható Magyarország demográfiai viszonyai között. A Jobbik szerint egyéni számlavezetést kell indítani, a magánnyugdíjpénztári tagokat pedig vissza kell irányítani az állami ellátásba. A párt szerint segítheti a rendszer egyensúlyát, ha bevezetik az úgynevezett szülőtámogatási járadékot, amely minden felnőtt személyi jövedelemadójának egy adott százaléka, amivel szülei nyugellátását támogatja.

A Jobbik programja szerint felülvizsgálná a pártállami rendszerben vezető tisztséget betöltők nyugdíját, illetve a korkedvezményes és a rokkantsági nyugdíjakat. A párt azt ígéri, megemeli a minimumnyugdíjat is, az azonban nem derül ki programjából, hogy ezek a változások mikor és milyen mértékűek lesznek.

(A Jobbik programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az LMP?
Minimálnyugdíj, szigorított döntéshozás

Az LMP programja hosszan foglalkozik a nyugdíjüggyel: részletesen, táblázatokkal elemzi a jelenlegi helyzetet, majd ismerteti saját javaslatait. Az LMP szerint a cél az, hogy az állami nyugdíjrendszer egyszerre szolgálja az időskori tisztes megélhetést és ösztönözze a legális munkavállalást. A párt megpróbálná átláthatóvá, nagy biztonsággal kalkulálhatóvá tenni a későbbi nyugdíjjárandóságot.

Az LMP szerint automatizmusok beépítésével lehetne elérni, hogy a nyugdíjrendszer ne legyen instabil, de rugalmasan reagálni tudjon a demográfiai, munkaerőpiaci, gazdasági változásokra. A párt szűkítené az aktuálpolitikai beavatkozások lehetőségét: a változtatást kétharmados törvényben a Költségvetési Tanács jóváhagyásához kötnék. A programban az áll: mindenki számára biztosítani kell az időskori alapellátást. Az LMP rászorultsági alapon fizetett minimálnyugdíjat vezetne be.

A nyugdíjkorhatárt öt évenként vizsgálnák felül, és a várható élettartam emelkedéséhez kötnék az emelést. A korai nyugdíjba vonulás lehetőségeit csökkentenék, viszont jutalmaznák a 40 év szolgálati viszony feletti éveket. A program szerint az LMP nem állítaná vissza a 13. havi nyugdíjat, de megtartanák az évi egyszeri, maximum 80 ezer forintos nyugdíjprémium lehetőségét. A nyugdíjak kifizetésére vonatkozó, 2010-től érvényes indexálási szabályokat nem változtatná meg a párt, de támogatná a svéd típusú, egyéni számlás rendszert, illetve a német mintájú pontrendszert is.

(Az LMP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MDF?
Egyéni számlán követné, hogy ki mennyi járulékot fizetett

"Szükség van a nyugdíjrendszer átalakítására annak érdekében, hogy a ma még dolgozó korosztályok számára is működjön az időskori biztonságot jelentő nyugdíjrendszer" - jelenti ki programjához írt egyik mellékletében az MDF. A párt az úgynevezett svéd modellt tartja követendőnek, amelynek a lényege, hogy mindenki egyéni számlán követi saját járulékbefizetéseit, és a befizetett összeg után kapja később a nyugdíját. Az MDF szerint ez a rendszer képes helyreállítani a nyugdíjkassza egyensúlyát. "A különböző generációk együtt sírnak, együtt nevetnek" - fogalmaz a program.

A program több olyan szempontot felhoz, amely az MDF szerint a svéd modell hatékonyságát támasztja alá, ennél több azonban nem derül ki a párt elképzeléseiről. Nem világos az sem, hogy mikortól és milyen ütemben alakulna át a nyugdíjrendszer. A párt kijelenti azt is, hogy nem feltétlenül a nyugdíjkorhatár emelése a megoldás a nyugdíjrendszer problémáira.

(Az MDF programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MSZP?
Kedvezményes internet a nyugdíjasoknak, szigorított korkedvezményes nyugdíj

"A szociáldemokrata értékek a válságos időkben is szilárdak, világosak: kitartóan képviselni a munkájukból élőket, a nyugdíjasokat, a fiatalokat, a legszegényebb embereket" - jelenti ki programjában az MSZP. A párt programjának a nyugdíjpolitikáról szóló része is főleg azzal foglalkozik, hogy mi történt 2002 óta.

Az MSZP azt ígéri, hogy megvédi "a társadalombiztosításon alapuló nyugdíjrendszert", bár az nem derül ki, hogy kitől és miért kell megvédeni. Elképzeléseiről azt írja a párt, hogy a gazdaságilag aktív munkavállalókat szeretné érdekeltté teeni abban, hogy tovább dolgozzanak, ennek érdekében az előre hozott nyugdíjazás szabályait szigorítanák. Az MSZP szerint szükség van arra, hogy "a nyugdíjazás korcentruma növekedjen". Nem egyértelmű, hogy itt a párt a nyugdíjkorhatár emelésére gondol-e.

A párt azt ígéri, hogy 2011-től újabb hároméves nyugdíjkorrekciós programot hirdet, de az nem világos, hogy mennyivel korrigálják majd a nyugdíjakat. A párt megismétli azt a korábbi ígéretét, hogy megduplázza a méltányossági nyugdíjkassza összegét, és egyszeri 75 ezer forintos kegyeleti támogatást adna azoknak, akik az átlag alatti nyugdíjat kapnak. Az MSZP kedvezménnyel biztosítana internet-hozzáférést a nyugdíjasoknak.

(Az MSZP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)