Törvényt sérthetnek a maguknak kalapozó képviselők

Vágólapra másolva!
Befőttesüvegbe gyűjtött pénzt támogatóitól egyik lakossági fórumán a Jobbik. Az Állami Számvevőszék munkatársa szerint ez csak akkor szabályos, ha számlát vagy elsimervényt adnak róla, egyébként sérti a pártok gazdálkodásáról szóló jogszabályt. A Jobbik gazdasági igazgatója szerint előfodul, hogy pénzt kalapoznak a fórumaikra érkezőktől, de csak civil szervezetek és alapítványok gyűjtenek maguknak, amivel nincsen semmi probléma.
Vágólapra másolva!

Befőttesüvegben gyűjtött adományokat kampányrendezvényén a Jobbik egyik budapesti jelöltje. A jelölt lakossági fórumát az [origo] videós stábja rögzítette, a felvételen látható, ahogy a résztvevők kézről kézre adják az adománygyűjtő üveget, és abba többen pénzt dobnak (a felvételt itt találja, 0:59-től). A hatályos jogszabályok szerint azonban a pártok nem gyűjthetnek adományt névtelen szimpatizánsoktól, regisztrálniuk kell és könyvelniük kell minden pénzbeli adományt.

Az [origo] munkatársai több jobbikos kampányrendezvényen is találkoztak már adománygyűjtő ládákkal, ezekről azonban a párt gazdasági igazgatója, Schön Péter azt mondta, hogy nem a pártnak gyűjtenek. "Nemrég például a II. kerületben volt egy hasonló eset, de nem a Jobbik, hanem egy helyi civil szervezet gyűjtött pénzt" - mondta. "A Jobbik részére biztos nem gyűjtenek adományt a lakossági fórumokon kitett perselyekbe, mert mindenki tudja, hogy a párt csak nevesített adományt fogadhat el".

Schön szerint minden párttagot tájékoztattak a szabályokról, a párt adományainak 99 százaléka pedig nem készpénzben, hanem sárga postai csekken érkezik be. A gazdasági igazgató szerint a rendezvényeiken körbejáró adománygyűjtő ládákra rá is írják, hogy a pénzt milyen civil szervezet gyűjti milyen célra, hiszen ez is kötelező. Arra a kérdésünkre, hogy az [origo] felvételein szereplő, felirat nélküli befőttesüvegben kinek gyűjtöttek pénzt, Schön azt mondta, hogy a helyi pártszervezetet kell megkérdezni.

"Nem tudjuk fizetni a helyiségpénzt"

Az [origo] megkereste az érintett III. kerületi képviselőjelöltet, a kerületi önkormányzatnál jelenleg is képviselői tisztet viselő Fejes Istvánt. Fejes kérdésünkre azt mondta, hogy ő, illetve a kerületi Jobbik-szervezet gyűjtötték a pénzt a lakossági fórumon, és abból a rendezvény terembérlésének költségeit fizették ki. "Ez úgy működik, hogy amikor bejönnek az ajtón, megmondjuk nekik, hogy nem tudjuk kifizetni a helyiségpénzt, ezért majd esetleg adományozzanak a rendezvény alatt" - mondta telefonon.

A képviselőjelölt hozzátette: nem tudják, kik adományoznak nekik, kik dobnak pénzt a perselybe. Mikor rákérdeztünk, tudja-e, hogy ez a módszer jogszabályba ütközik, ha az adományozóknak nem adnak elismervényt, Fejes közölte, ő sose hallott erről, majd közölte, utánakérdez a pártközpontnál, és ha valóban szabálytalan a gyűjtés, máskor nem tesz ilyet.

Elmosódó kampányfinanszírozás

A pártok gazdálkodásáról szóló törvény tiltja a névtelen adományt - mondta az [origo]-nak Horváth Balázs, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főcsoportfőnök-helyettese, aki korábban a Jobbik gazdálkodását átvilágító, számos hiányosságot megfogalmazó ÁSZ-vizsgálatokat is vezette. A jogszabály szerint kampány idején a pártot népszerűsítő rendezvények, gyűlések bevétele mindenképp pártbevételnek számít. Horváth szerint ezért a kampányrendezvényen gyűjtött adományok akkor lehetnének törvényesek, ha az adományozók nevéről, lakcíméről és az adott összegről listát írnak, az adakozók pedig aláírásukkal hitelesítenék azt.

A beszedett pénznek Horváth szerint meg kellene jelennie a párt bizonylatolásában és könyvelésében, valamint az évenkénti kötelező beszámolásában is: ez névtelen adományozások esetén nem garantált. "Más társadalmi szervezetek, például a Magyar Vöröskereszt gyűjthet név nélkül, egy párt azonban nem" - mondta. A pontos elszámolás azért is fontos, mert a kampányban a törvény szerint egy jelölt csak 1 millió forintot használhat fel, névtelenül gyűjtött, követhetetlen pénzek mellett azonban az sem ellenőrizhető.

Követhetetlen visszaélések

Az el nem könyvelt bevételeket szinte lehetetlen tetten érni - állítja Horváth, aki szerint a jelenlegi törvények mellett "egyáltalán nem garantált", hogy a pártok minden bevétele megjelenik a pártkasszában és a könyvelésben. Az ÁSZ csak a legritkább esetben szerezhet tudomást ilyen esetekről, ráadásul a jogszabályok rengeteg kiskaput hagynak nyitva. Ha például a párt azt állítja, hogy nem magának, hanem valaki másnak gyűjtötte az adományt, illetve ha - mint ahogy Schön Péter is állította - a párttól független civil szervezetek gyűjtenek a párt kampányrendezvényén, a hatóság tehetetlen az esetleges "manipulációk" ellen - mondta az ÁSZ szakembere.

A visszaélés ellen ráadásul nincs komoly büntetés sem: ha az ÁSZ ilyen el nem bizonylatolt bevételekről szerez tudomást és bizonyítékot, akkor az érintett pártot csupán arra kötelezi, hogy az összeget fizesse be a költségvetésbe. Ha állami finanszírozásban részesülő pártot érnek ilyen pénzgyűjtésen, annak támogatásából is levonják a szabálytalanul gyűjtött pénz összegét, vagyis kétszeresen veszti el a pénzt: a Jobbikra azonban ez nem vonatkozik, mert nem kap támogatást a költségvetésből.

Az ÁSZ ellenőrzési tapasztalata alapján továbbra is azt sürgeti, hogy egyértelműbb jogszabályokkal tegyék tisztába a párt- és kampányfinanszírozást - mondta Horváth, aki szerint visszatartó erejű szankciókra is szükség lenne. Az erről szóló törvény megváltoztatásához azonban kétharmados parlamenti többség kell, a pártok pedig évek óta nem tudnak megállapodni a kérdésben.

A Jobbik programjában az szerepel, hogy törvénymódosításokat kezdeményeznek a politikai korrupció ellen, "a pártfinanszírozás szabályainak a számviteli szabályokkal való összehangolása, a pártok pénzügyi beszámolóinak a szakmai standardok szerint történő auditálása, hitelesítése és nyilvánosságra hozása, az összeférhetetlenség szabályainak szigorítása, a köztisztségek halmozásának tilalma érdekében". Az Állami Számvevőszék szerint a Jobbik 2003 óta nem adott le pénzügyi beszámolót, pedig ez kötelező lett volna. A párt gazdasági igazgatója korábban a Hvg.hu-nak azt állította, az elmaradást hamarosan pótolják, ami januárban meg is történt (Cikkünkben korábban az szerepelt, hogy a Jobbik még nem adta le beszámolóit. A hibáért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük - a szerk.)