ORIGOhírcentrumkomment.hu[freemail]videaiWiW

Amerikával is szembeszállna a Jobbik

Visnovitz Péter | Létrehozás dátuma: 2010. 01. 22., 23:37
eszközök:
A válságból kivezető út többek között az Amerikával való konfliktuson keresztül vezet Vona Gábor Jobbik-elnök szerint, azt azonban már nem árulta el, hogy mit is ért ez alatt. A radikális jobboldali párt Esztergomban tartott lakossági fórumot az eredetileg tervezett zsinagóga helyett egy lerobbant kultúrházban, és ugyan a cél a helyi jelölt bemutatása volt, ő alig jutott szóhoz. Helyszíni tudósítás a Jobbik választási fórumsorozatának első rendezvényéről.
Fotó: Hirling Bálint [origo]

Vona Gábor

Ajánlat

KORÁBBAN

Az egykori zsinagóga helyett végül egy jelenleg bontásra ígért romos kultúrházban tartotta esztergomi lakossági fórumát Vona Gábor, a Jobbik elnöke. "A hely kicsit szürreális, a helyzet kissé pikáns, hiszen ha jól tudom, ez az MSZP korábbi székháza, de a hangulat jó" - mondta a pártelnök az [origo]-nak a rendezvény előtt.

A romkocsmának is beillő épület zsúfolásig megtelt nagytermében az [origo] becslése szerint több mint 400 ember hallgatta Vonát és a helyi képviselőjelöltet egyetlen gázpalackra kötött hősugárzó melegénél.

Vona, akit a "szebb jövő Magyarországának miniszterelnökeként" konferáltak be, közel egy órás beszédben mutatta be a Jobbik választási programját (részletes elemzésünk), amelyben teljes számonkérésre, "legalja, tudatromboló médiára" és a finnugor rokonság megkérdőjelezésére is kitért. Szavait a kapucnis tinédzser, a khakiruhás kopasz és az elegáns kalapos nő is odaadóan hallgatta.

Felemás kritika a szlovákoknak

Vona többek között arról beszélt, hogy szerinte a Jobbik az egyetlen párt, amely nem volt benne az elmúlt 20 év sötét ügyeiben, és ezért valóban számon tudja kérni a mostani hatalmat. A globális piacgazdaság összeomlásáról, pénzbehajtóközpontként működő IMF-ről (Nemzetközi Valutaalap), politikusokat lefizető multikról festett rémképet, és közölte, hogy szerinte a problémákat nem lehet megoldani az IMF-fel, Amerikával és Izraellel való konfliktus nélkül. Azt nem részletezte, hogy ez alatt mit gondol, és milyen konfliktust akar megvívni például a világ jelenlegi egyetlen szuperhatalmának számító Egyesült Államokkal.

A pártelnök kicsit részletesebben beszélt a szlovákokról, akiket egyszerre sértegetett és dicsért. Bár Szlovákiának szerinte nincs se története, se múltja, és nem rendelkezik megfelelő adottságokkal, Vona szerint a nemzeti öntudattal Robert Fico kormányfő mégis felemelte őket. Azt mondta, ez követendő minta, és utalt arra, hogy a Jobbik által kínált nemzeti öntudat is kiviheti az országot a bajból. Utalt arra is, hogy Fico épp a Magyarországgal való feszült viszonyával próbálja bizonygatni saját nemzeti elkötelezettségét, és hozzátette: szerinte a magyar nemzeti identitás erősebb lehetne, hiszen a szlovák identitás "negatív", csupán arra épül, hogy "nem vagyok magyar".

Betiltaná a Tv2-t és az RTL-t

Vona kijelentette: a börtönök wellnessközpontként működnek, és jelenleg vonzó életpályát jelentenek. 

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Kattintson a fotóra a többi képért!

Főbűnösnek nevezte a Tv2-t és az RTL Klubot, és vastaps kíséretében közölte hallgatóságával, hogy betiltaná ezeket az adókat. "Az emberek nem azért nézik ezeket, mert tetszik nekik, legalábbis remélem" - mondta. "Mert akiknek tetszik, azokkal nem tudok azonosulni" - jegyezte meg, majd hozzátette, hogy ő olyan valóságshowról álmodik, ahol Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont és Szilvásy Györgyöt lehet a börtöncellában nézni, amit közönség nevetve fogadott.

A pártelnök monológja és a hozzá intézett kérdések mellett nem sok szóhoz jutott a lakossági fórumon bemutatkozó egyéni képviselőjelölt, Balog János, aki kénytelen volt életrajzának, korábbi sportpályafutásának és családi életének elhadarására szorítkozni. A jelölt a beszéde előtt az [origo]-nak azt mondta, fél éve még nem gondolta volna, hogy jobbikos jelölt lesz. Bár Balog díszmagyar ruhában feszengett mikrofon mögött, a rózsaszínes inget és könnyú zakót viselő Vona kapott csak kérdéseket a közönségtől. Azért lesznek majd saját lakossági fórumok is, amelyeken ő lesz a főszereplő - mondta Balog.

eszközök:
hirdetes

Kampánynapló

Orbán: A kormány nem egy focicsapat

A Fidesz korábbi bejelentése szerint csütörtökön délután 4 órakor kezdi ismertetni a következő kormány névsorát Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök. Az erről szóló sajtótájékoztatóra két olyan politikust, Navracsics Tibort és Varga Mihályt visz magával, akik az eddig kiszivárgott hírek szerint bizalmi posztokat kaphatnak az új kormányban. Orbán az [origo]-nak csütörtökön azt mondta: a bejelentésnek meg kell adni a formáját, mert a kormány nem egy focicsapat. Orbán szerint a teljes névsort hétfőn jelenti be.

Ígéretek földje

Hogyan ért szót egy jobbikos és egy LMP-s?

"Sokat lehet tanulni a Jobbiktól" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, az LMP választmányi tagja, aki a párt legfiatalabb képviselője lehet. Vágót és Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét arra kértük, hogy értékeljék együtt a választások első fordulójának eredményeit. Rasszista-e a Jobbik, ördögbotoznak-e az LMP-sek? Fiatal képviselőjelöltek az Ígéretek földjén.

Kép, hang, videó

Barack Obamát idézi a kampányoló Orbán

Csütörtökön mutatják be Burger Barna Egy kampány krónikája - Orbán Viktor 2010 című fotóalbumát. Burger március 15. és április 25. között mindenhová elkísérte a Fidesz elnökét, gyakran családi körben vagy a Fidesz legfelsőbb vezetőinek zárt tanácskozásain is fényképezhetett. Fotóinak képi világa és mondanivalója követi azt a trendet, amely megjelenik a Fehér Ház fotósainak Barack Obamáról készített fényképein is. Nézze meg, miben hasonlít Orbán Obamára!

Felmérések

Medián: A választók 78 százaléka mondta biztosra a második fordulós szavazást

Csupán a megkérdezettek 29 százaléka tudta pontosan, mely pártok jelöltjei indulnak az ő választókerületében a második fordulóban, ugyanakkor több mint háromnegyedük mondta, hogy biztosan elmegy szavazni - derül ki a Medián két forduló között végzett közvélemény-kutatásából, melyet a pénteki Népszabadság ismertet. Azokban a válaszókerületekben, ahol az MSZP, az LMP és a Fidesz jelöltjei küzdenek meg egymással, a felmérés szerint a Fidesz támogatottsága nagyobb, mint két riválisáé együttvéve.