Április 11-ére írta ki a választásokat Sólyom László

Vágólapra másolva!
A lehető legkorábbi időpontra, április 11-re tűzte ki a parlamenti választások első fordulójának időpontját Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő bejelentésével hivatalosan is kezdetét vette a választási kampány, amely a gyakorlatban már január eleje óta tart.
Vágólapra másolva!

Április 11-re tűzte ki az országgyűlési választások első fordulóját Sólyom László köztársasági elnök pénteken. Sólyom egymondatos közleményt adott ki fél 11-kor, ebben szerepel a választások időpontja. A második forduló április 25-én lesz.

A külképviseleteken a törvény értelmében egy héttel, az amerikai kontinensen 8 nappal korábban, április 4-én, illetve 3-án lehet majd szavazni. Az államfő pénteki bejelentése azt is jelenti, hogy mostantól hivatalosan is megkezdődött a választási kampány (a várható menetrendről itt olvashat részletesen).

Sólyom már decemberben, a Heti Válasznak adott interjújában jelezte, hogy a lehető legkorábbi időpontra fogja kiírni a választásokat. A törvény szerint a parlamenti választásokat áprilisban vagy májusban kell rendezni. Április első hétvégéje azonban húsvét, ünnepnapokon pedig nem lehet választásokat tartani, így április 11. a lehető legkorábbi időpont.

Az államfő még pontosan egy hetet várhatott volna a bejelentéssel, hiszen a törvényben megadott határidők betartásával január 29-e lett volna az utolsó időpont, amikor ezt az április 11-i dátumot adhatta volna meg (a törvény szerint legalább 72 nappal korábban kell megadni a választás időpontját). Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője erről annyit mondott, már közel volt a választás kiírásának határideje, és az államfő úgy gondolta, itt az ideje bejelenteni a dátumot.

Annak ellenére, hogy a kampány hivatalosan csak most kezdődik, a Fidesz és az MSZP is több választási plakátot és fizetett hirdetést jelentetett meg már a múlt héten, a Jobbik pedig már kampánynyitó rendezvényét is megtartotta. A két nagy párt az [origo] érdeklődésére tagadta, hogy elkezdték volna a választási kampányt: a Fidesz szerint plakátkampányuk önkéntestoborzás, az MSZP pedig arculatát építgeti (erről részletesen itt olvashat).