Nem részletezi a Fidesz, miben tartja bűnösnek Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
Nem hozza nyilvánosságra Balsai István fideszes képviselő, hogy pontosan mit tartalmaz a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és Veres János korábbi pénzügyminiszter ellen tett szerdai feljelentése. A képviselő a párt elnökségének döntése után szerdán jelentette fel a korábbi miniszterelnököt és pénzügyminiszterét közérdekű adatok elhallgatása miatt. Balsai szerint a feljelentés szövege nem közérdekű, ő pedig nem celeb, hogy mindenféle anyagokat kiadjon a sajtónak.
Vágólapra másolva!

Nem hozza nyilvánosságra a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és Veres János korábbi pénzügyminiszter ellen tett feljelentésének pontos szövegét a fideszes Balsai István - közölte az [origo]-val csütörtökön Balsai. A képviselő közérdekű adatokkal való visszaélés gyanújával fordult a Legfőbb Ügyészséghez szerdán a Fidesz elnökségének döntése után. A Fidesz előbb kedden, majd szerdán is sajtótájékoztatót tartott, Balsai pedig közleményt adott ki arról, hogy a Fidesz szerint a 2006-os választások előtt a kormány titokban tartott egy olyan dokumentumot, amely az ország valós államháztartási helyzetére vonatkozó adatokat tartalmazott.

Az [origo] arra volt kíváncsi, pontosan miben érzi felelősnek Gyurcsányt és Verest a Fidesz, ezért megkerestük Balsait, akitől elkértük a feljelentést. Balsai azzal hárította el kérésünket, hogy szerinte "nem szokás a feljelentést kiadni", az az ügyészségnek szól, nem a nyilvánosságnak. Megkérdeztük, hogy akkor miért harangozta be a feljelentést a Fidesz a nyilvánosság előtt többször is. Erre Balsai annyit mondott: szerinte a feljelentés tartalma nem közérdekű, csak az a tény, hogy ő feljelentést tett. "Ha én egy celeb lennék, és el akarnám látni a sajtót mindenféle anyaggal, akkor biztos kiadnám a szöveget, de nem celeb vagyok, hanem országgyűlési képviselő" - mondta.

A Fidesz szerint egy 2006 májusi szocialista frakcióülés anyagából derül ki, hogy létezett egy dokumentum, amely az ország valós államháztartási helyzetére vonatkozó adatokat tartalmazott. Balsai szerint a miniszterelnök a törvény alapján köteles lett volna ezt nyilvánosságra hozni.

A Fidesz az ügyben már 2006-ban is tett feljelentést, de azt az ügyészség elutasította, most egy hasonló ügyben hozott bírósági döntés miatt futottak neki újra. Az MSZP szerdán a Fidesz "rágalomhadjáratának" nevezte a feljelentést, és tagadta, hogy bármilyen adatot elhallgatott volna 2006-ban. "MSZP-s miniszterelnökök által vezetett kormányok soha semmiféle tényadatot nem titkoltak el a közvélemény előtt" - áll a szerdai MSZP-s közleményben. (Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök a 2006 tavaszi őszödi beszédben az ország gazdasági lehetőségeiről beszélve azt mondta, "nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.")

Balsai azt mondta az [origo]-nak, hogy ha akarjuk, kérjük el a feljelentését az ügyészségtől. Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő ugyanakkor azt mondta, hogy ők nem adhatják ki a hozzájuk érkező feljelentéseket. "Se feljelentésről, se annak tartalmáról soha nem adhatunk ki információt" - mondta belső szabályokra és a személyiségi jogokra hivatkozva, hozzátéve: a dokumentum kiadására csak a feljelentőnek van joga. Borbély szerint nem ritka, hogy politikai ügyekben a feljelentő nyilvánosságra hozza a feljelentést.