Még rágódik a visszalépésen Hagyó

Vágólapra másolva!
Hagyó Miklós egyelőre nem mondott se igent, se nemet a fővárosi szocialisták kérésére, hogy lépjen vissza a jelöltségtől és mondjon le közgyűlési mandátumáról. A korábbi főpolgármester-helyettes csak annyit közölt: tiszta a lelkiismerete, és a döntés előtt egyeztetni akar a XII. kerületi szervezettel, amelyet ő vezet. A kerületi alelnök máris jelezte: ők kiállnak Hagyó mellett.
Vágólapra másolva!

"Tiszta a lelkiismeretem" - nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Hagyó Miklós MSZP-s képviselő, korábbi főpolgármester-helyettes. Hagyót hétfőn délelőtt kérte meg a párt fővárosi szervezetének elnöksége, hogy lépjen vissza a képviselőjelöltségtől, és mondjon le a budapesti listán elfoglalt helyéről, illetve le közgyűlési mandátumáról is (a bejelentésről itt olvashat részletesen).

Hagyó azt mondta: az egész MSZP-nek tartozik elszámolással, de úgy etikus, ha a döntés előtt az őt delegáló és az általa vezetett XII. kerületi alapszervezet elnökségével konzultál, és csak a megbeszélés után megválaszolja a budapesti elnökség kéréseit. Korábban Papp Sándor, a kerületi szervezet ügyvezető alelnöke azt mondta: kiállnak Hagyó mellett, mert hisnek az ártatlanságában.

Hagyó 2006 őszétől tavaly november közepéig Budapest főpolgármester-helyetteseként felügyelte a fővárosi cégeket, köztük a BKV-t is, ahol botránysorozat robbant ki a hatalmas összegű végkielégítések és vitatott tanácsadói szerződések miatt. Az ügyben a rendőrség is nyomozást indított, és szombaton az ATV - meg nem nevezett, rendőrséghez közel álló forrásokra hivatkozva - azt közölte, a BKV két korábbi vezérigazgatója is terhelő vallomást tett Hagyóra. Az atv.hu azt írta: a BKV-s tanácsadói szerződések és végkielégítések miatt indult nyomozás ki fog terjedni a fővárosi vezetők felelősségére is.

Az MSZP fővárosi szervezetének vezetői az [origo]-nak hétfő délelőtt azt mondták, hisznek ugyan Hagyó ártatlanságában, de kampány van, és a pártnak nagyon sokat ártanak a hivatalosan nem cáfolt híresztelések. Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője az ülés után azt mondta az [origo]-nak, hogy az egyhangú döntés született, nem volt vita arról, hogy visszalépésre kell-e kérni Hagyót. Molnár Zsolt alelnök szerint Hagyó belemenne, hogy lemond közgyűlési mandátumáról és nem lesz egyéni jelölt, de a fővárosi listán elfoglalt helyét egyelőre vonakodik feladni.

Burány Sándor budapesti elnök bejelentése

Az ATV szerint - hogy mivel a mentelmi joggal rendelkező képviselők ügyében csak az ügyészég járhat el - a nyomozást hétfőtől az ügyészség veszi át. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo]-nak hétfőn reggel azonban azt mondta: "Jelenleg a BRFK folytatja a nyomozást az ügyben." Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője sem adott tájékoztatást, hogy az ügyészséghez kerül-e át az ügy. Az ügyben a BRFK nyomoz, bármilyen fejlemény történik az ügyben, ők fognak tájékoztatást adni - mondta Skoda.

Antal Attila, a BKV korábbi, az ügyben meggyanúsított vezérigazgatójának védőügyvédje, Gyalog Balázs hétfő reggel az [origo]-nak azt mondta: abban állapodtak meg ügyfelével, hogy egyelőre sem ő, sem a védelem nem tesz semmilyen nyilatkozatot. Antalt kedden vették őrizetbe, pénteken pedig házi őrizetbe helyezték. Azzal gyanúsítják, hogy 2007. január 1. és 2008. április 17. között előnytelen szerződéseket kötött és indokolatlanul magas végkielégítések kifizetését engedélyezte. Skoda korábban közölte: Antal részletes vallomást tett, együttműködött a hatóságokkal, de a gyanúsítás ellen panasszal élt.