Hagyó meghajolt az MSZP ultimátuma előtt

Vágólapra másolva!
Teljesíti a fővárosi MSZP kérését a BKV-botrány miatt szorult helyzetbe került Hagyó Miklós: nem indul egyéni jelöltként a választáson, lemond a budapesti listán elfoglalt harmadik helyéről és közgyűlési mandátumáról is. Hagyó az ellene szóló állítólagos terhelő vallomásokról szóló sajtóhírekre nem akart reagálni, és a tisztességét bizonygatta. Most már csak parlamenti mandátuma marad meg, ami mentelmi jogot biztosít számára a választásokig.
Vágólapra másolva!

A fővárosi szervezet kérésének megfelelően Hagyó Miklós visszalép a XII. kerületi egyéni képviselőjelöltségtől, lemond a budapesti listán elfoglalt harmadik helyéről és közgyűlési mandátumáról is. Ezt Hagyó kedd délutáni sajtótájékoztatóján jelentett be, miután egyeztetett az MSZP XII. kerületi szervezetével, amelynek elnöke.

"Nem könnyű egy ilyen döntést meghozni", mégis eleget tesz a fővárosi MSZP kérésének - mondta Hagyó, aki bejelentésekor Kósáné Kovács Magda mondását idézte, miszerint nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Szerinte ugyanis az elmúlt időben voltak, akik "mindent megtettek", hogy a tisztességét megkérdőjelezzék.

Az MSZP XII. kerületi szervezet nevében az ügyvezető-alelnök, Rakusz Lajos ismét kiállt Hagyó mellett. Úgy fogalmazott, Hagyó Miklóst "tisztességes, becsületes embernek" tartják, és biztosak abban, hogy ezt az élet igazolni fogja, és kiderül, hogy ártatlan azokban az ügyekben, amelyekben hírbe hozták.

Az egyéni jelölés a kerület hatáskörébe tartozik, így a helyi pártszervezetnek kell eldöntenie, kit indít Hagyó helyett a választáson. A megüresedett közgyűlési mandátumának sorsáról a párttanácsnak kell határoznia.

A fővárosi MSZP köszönte

"Hagyó Miklós nehéz helyzetben hozott felelős politikai döntést" - reagált a politikus bejelentésére Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke. "Nem akarta, hogy küzdelme az igazságáért ártson az MSZP-nek. Döntését megértem és köszönöm" - olvasható közleményében.

Az MSZP fővárosi szervezete hétfőn a választási kampányra hivatkozva kérte a visszalépésre, mint mondták, ha hisznek is Hagyó ártatlanságában, a pártnak nagyon sokat ártanak ezek a híresztelések. Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője hétfőn azt mondta az [origo]-nak: egyhangú döntés született, nem volt vita arról, hogy visszalépésre kell-e kérni Hagyót.

Hagyó bejelentése

Hagyó közölte, hogy már van javaslatuk arra, ki legyen a XII. kerületi szocialista jelölt, de ezt még néhány napig nem akarják nyilvánosságra hozni. A kerület ugyanakkor soha nem számított a szocialisták erősségének, a Fidesz pedig a felmérések szerint most hatalmas előnnyel rendelkezik országosan.

Betett a BKV-botrány

"Sajtóvéleményekkel nem foglalkozom" - mondta Hagyó azokra az újságírói felvetésekre, hogy a kiszivárgott információk alapján terhelő vallomást tettek rá a BKV korábbi vezetői.

Hagyó 2006 őszétől tavaly november közepéig Budapest főpolgármester-helyetteseként felügyelte a fővárosi cégeket, köztük a BKV-t is, ahol botránysorozat robbant ki a hatalmas összegű végkielégítések és vitatott tanácsadói szerződések miatt. Az ügyben a rendőrség is nyomozást indított, és szombaton az ATV - meg nem nevezett, rendőrséghez közel álló forrásokra hivatkozva - azt közölte, a BKV két korábbi vezérigazgatója is terhelő vallomást tett Hagyóra.

Antal Attilát, a BKV egyik korábbi, az ügyben meggyanúsított vezérigazgatóját múlt kedden vették őrizetbe, pénteken pedig házi őrizetbe helyezték. Azzal gyanúsítják, hogy 2007. január 1. és 2008. április 17. között előnytelen szerződéseket kötött és indokolatlanul magas végkielégítések kifizetését engedélyezte.

Egy újságírói kérdésre Hagyó közölte, parlamenti mandátumától nem akar megválni. Az Országgyűlés már csak kétszer ülésezik a választások előtt, a mandátumnak azonban az a jelentősége, hogy képviselőként mentelmi jog védi, ami megnehezíthet egy esetleges ellene folyó eljárást.