Szakít az MSZP-vel Kapolyi pártja, az MSZDP

Vágólapra másolva!
Önállóan indul a tavaszi parlamenti választásokon a Kapolyi László milliárdos vállalkozó által vezetett Magyarországi Szociáldemokrata Párt, amely eddig a szocialistákkal volt szövetségben. A párt alelnöke szerint az MSZP-MSZDP szövetséget "önös érdekek miatti szembenállás" tette tönkre.
Vágólapra másolva!

Országos listát állít, és az MSZP-től elszakadva önállóan méreti meg magát a tavaszi parlamenti választásokon a Magyarországi Szociáldemokrata Párt - jelentette be az MSZDP országos alelnöke, Bogár Ferenc szerdán. Bogár azt mondta, hogy az országos listát még ebben a hónapban elkészítik. Szerinte jelenleg 11 megyében - köztük Budapesten és Pest megyében - van esélyük arra, hogy területi listát állítsanak, és ezekben a megyékben nagyjából harminc képviselőjelöltet indíthatnak. Országos listát csak azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább hét megyében területi listát állítottak.

Bogár azt mondta, hogy az MSZDP eddig "hibernált volt". Szerinte az MSZP érdekeit nem fogja sérteni az önálló indulásuk, mert azok szavaznak majd a jelöltjeikre, akik egyébként nem mentek volna el leadni a voksukat az MSZP-re. A szocialisták azt hiszik, csak egy párt van a baloldalon - mondta az MSZDP alelnöke, aki szerint az MSZP-nek, az MSZDP-nek és akár a Munkáspárt 2006-nak együtt kellene képviselnie a parlamentben "a baloldal sokszínűségét".

Bogár korábban az MSZP frakcióvezető-helyettesének, Göndör Istvánnak vezette a nagykanizsai irodáját. Kedden jelentette be, hogy nem vezeti tovább Göndör irodáját. Bogár azzal indokolta a döntését, hogy szerinte a szocialista párt és a szociáldemokrata párt között "a párbeszédre való törekvést felváltotta az önös érdekek miatti szembenállás". Azt mondta: Göndör egyetértett a törekvéseivel, így korábban össze tudta egyeztetni az irodája vezetését MSZDP-s feladataival, most azonban úgy döntött: a szociáldemokraták képviselete fontosabb számára. A szocialista Göndör nem szerepel az MSZP Zala megyei jelöltjei között, holott korábban többször is mandátumot nyert Nagykanizsán. A politikus ugyanakkor rajta van az MSZP országos listáján.

AZ MTI úgy tudja, hogy az MSZDP nem állít önálló miniszterelnök-jelöltet. Az MSZDP legutóbb 1998-ban indult önállóan országgyűlési választásokon, de mandátumot szerezni nem tudott. 2002-ben az MSZP listáján indultak az MSZDP jelöltjei, illetve négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egyéni választókerületben mérettették meg magukat MSZP-MSZDP közös jelöltek.

A párt elnöke 1994 óta Kapolyi László, aki országgyűlési képviselőként jelenleg az MSZP-frakcióban politizál. Kapolyi 1994-ben és 1998-ban az MSZDP színeiben indult a parlamenti választásokon. 2002-ben az MSZDP-MSZP közös jelöltjeként, az MSZP Szabolcs megyei listájáról szerzett mandátumot, 2006-ban pedig az MSZP országos listájáról jutott be a parlamentbe.

Kapolyi most nem szerepel az MSZP országos listáján, az MTI szerint valószínűleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, egyéni jelöltként indul majd a választáson. Az [origo] szerdán többször is kereste telefonon Kapolyit, de nem tudtuk elérni. Titkárnői szerint folyamatosan tárgyal.

Nem érte meglepetésként az MSZP-t az a hír, hogy országos listát állít és a szocialista párttól elszakadva önállóan méretteti meg magát a tavaszi parlamenti választásokon a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) - reagált Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke Bogár bejelentésére. Lendvai azt mondta, korábban baráti beszélgetést folytatott Kapolyi László pártelnökkel és kölcsönösen tudomásul vették egymás álláspontját, miszerint mindkét párt az önálló megmérettetést tartja célszerűnek a választásokon.