Clintonra emlékezteti Orbán Obama követét

Vágólapra másolva!
A húsz évvel ezelőtti Bill Clintonra emlékezteti Orbán Viktor az USA budapesti nagykövetét, aki a HVG-nek nyilatkozott erről. Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint az emberek iránti szenvedély miatt hasonlít leginkább a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a volt amerikai elnökre.
Vágólapra másolva!

Bill Clinton korábbi amerikai elnökhöz hasonlította Orbán Viktor Fidesz-elnököt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis a HVG-nek adott interjújában. Bár Bajnai Gordon miniszterelnököt is említi az interjúban, mondván, már vele is találkozott, Orbánt nyíltan dicséri, külön kiemelve "igen kellemes beszélgetésüket".

Orbánról a görög származású, Kaliforniából érkezett nagykövet azt mondja: "Remélem, ő is dicséretnek veszi azt, hogy a húsz évvel ezelőtti Bill Clintonra emlékeztetett engem, amennyiben teli volt szenvedéllyel az emberek iránt. Nem mellesleg Clinton elnök is nagy deficittel vette át a kormányzást, de a ciklus végére teljesen ledolgozta azt."

A jelenlegi kormány teljesítéményét is megdicséri a HVG-nek Tsakopoulos Kounalakis. Szerinte a "fájdalmas megszorítások már kezdik is meghozni a gyümölcsüket", és ezért dicséret illeti a magyarok "fegyelmezettségét és türelmét".

A Hillary Clinton amerikai külügyminiszter által felkért nagykövet egy görög származású kaliforniai ingatlanvállalkozó lánya. A nagykövet az amerikai elnökválasztási kampányban Hillary Clinton követője volt, a végsőkig kitartott mellette Barack Obamával szemben is. Posztját nem diplomáciai teljesítményéért, hanem lelkes politikai adománygyűjtő tevékenységéért kaphatta. Hívő ortodox és lelkes környezetvédő, bár családi cégük hírét zavaros ügyek sározták be. A róla szóló portrénkat itt megtalálja.

Orbán Viktor az elmúlt hetekben nem jelent meg a nyilvánosság előtt Magyarországon, annál több hír szólt viszont arról, hogy külföldi kapcsolatait építi. Tsakopoulos Kounalakison kívül találkozott például az izraeli külügyminiszterrel, a lengyel külügyminiszterrel, az indiai ipari miniszterrel, és külföldi gazdasági vezetőkkel egyeztetett. A múlt héten Magyarországra látogatott az orosz parlament külügyi bizottsági elnöke, aki szintén tárgyalt a Fidesz vezetőivel. Orbán külföldi kapcsolatépítéséről bővebben itt olvashat.