"Készen állunk" - online tudósítás Orbán Viktor országértékelő beszédéről

Vágólapra másolva!
Kézzel írta, rajongóitól gyűjtött hozzá tanácsokat, és már előre figyelmeztetett, hogy meztelen táncoslányokról nem fog beszélni. Megfogalmazott nagy általános ígéreteket, ezek megvalósításáról azonban már alig beszélt, bár néhány viccet azért bedobott. Olvassa el tudósításunkat Orbán Viktor 12. évértékelő beszédéről.
Vágólapra másolva!

15.57 - "Készen állunk"
Orbán azzal zárta beszédét: "Készen állunk az erős, a felelős és a cselekvő kormányzásra".

15.57 - Nagy különbség a választáson - nagy változás
Orbán szerint a politikának különösen gondosan kell eljárnia, "fel kell szítani a reményt a magyar szívekben". Mint mondta, rendületlenül hiszi, hogy sikerülni fog, mert nincs reménytelen ország, csak reménytelen kormány van, ahogy nincs szegény ország, csak rosszul kormányzott ország van. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még nincs a zsebünkben "a jövőbe szóló vonatjegy", az csak április 11-én váltható meg. Puskás Öcsi mondását a helyzethez alakítva hozzátette: "kis különbség - kis változás, nagy különbség - nagy változás".

15.55 - A dühösek és a csalódottak
A változáshoz fontos, hogy legyenek közös céljaink, a változásnak az élet minden területére ki kell terjednie - folytatta Orbán, aki arról beszélt, megérti azokat, akik elkeseredettek és dühösek az elmúlt nyolc év miatt. Mint mondta, a szocialistáktól elpártolt baloldaliakat is megérti, nekik azt üzente, nem kell megváltoztatniuk a felfogásukat, de támogassák a nemzeti ügyeket. Nélkülük nem fog sikerülni, legyenek ők is a változás részesei és nyertesei - tette hozzá. Orbán szerint az ország egyik fele dühös, a másik csalódott.

15.50 - Üzent a Jobbiknak
"A szélsőséges erőknek hiába nagy a hangjuk, hiába rázzák az öklüket, nincs és nem is lesz erejük, hogy lényeges változást vigyenek végbe" - mondta Orbán feltehetően a Jobbikra utalva. "Őket támogatni eltékozolt erőfeszítés" - tette hozzá.

15.45 - Helyreállítani
Orbán szerint "meg kell mentenünk az egészségügyi rendszert, amit a Gyurcsány-kormány szisztematikusan szétvert". Orbán szerint fontos feladat a közrend és a közbiztonság helyreállítása, a szociális biztonság helyreállítása.

15.41 - Egymillió munkahely
"Az első és legfontosabb nemzeti ügy, hogy saját lábára állítsuk a magyar gazdaságot" - jelentette ki Orbán, aki szerint a szocialista kormányok egyik hibája, hogy nem tudták megvédeni a munkahelyeket. A következő 10 év alatt 1 millió munkahelyet kell létrehozni - ismételte meg egy már korábban elhangzott ígéretét a Fidesz elnöke.

15.38 - Véget vetni a pénzkapitalizmusnak
A gazdaság helyzetével folytatta beszédét a pártelnök, szerinte összerogyott a gazdaság, veszélyben az egészségügy, sorra húzzák le a rolót a vállalkozások. "Defektes gépkocsink már a felniken fut" - jegyezte meg. Ezért szerinte a gazdaságot újjá kell építeni, ennek talpraállításával kell kezdeni. Kérdés persze, hogy milyen lehet az újjáépített magyar gazdaság - tette hozzá Orbán, aki szerint hatékony pénzügyi rendszer, verseny és szabadkereskedelem kell, de ezek csak eszközök, és nem célok, és a spekulánsok nem kaphatnak többé elsőbbséget a vállalkozókkal szemben. Mint mondta, ma Magyarországon pénzkapitalizmus van, ezzel szemben rehabilitálni kell a termelést. "Tudjuk, ma nem ez számít, hanem a termelésről szóló papírokkal való üzletelés" - mondta Orbán. Szerinte a magyar gazdaságot a magyar emberek szolgálatába kell állítani, de egyik út sem jó, sem a spekulatív piac, sem az antikapitalizmus, amely ugyanolyan zsákutca.

15.35 - Legyenek nemzeti ügyeink
Orbán ez után arról beszélt, hogy a politika akkor találhat vissza a mindennapi élethez, ha ezek a közös dolgok - munka, otthon, család - lesznek a kormányzati munka alapjai. Szerinte az a kérdés, hogyan lehet ezeket mindenki számára elérhetővé tenni. Az elmúlt évek kudarcának oka ugyanis szerinte az, hogy a politika egyesek magáncéljainak eszköze lett. "Ehelyett kell közös célokat kitűzni, amiért a nagy többség együtt küzd. Magyarország akkor tud kilábalni a válságból, ha lesznek nemzeti ügyeink, amelyekkel a többség azonosulni tud" - mondta.

15.31 - "Munka, család, otthon, egészség, rend"
Orbán szerint az új kormánynak a következő értékekre kell építeni: munka, család, otthon, egészség, rend. A munka, otthon, család mellett az is közös, hogy a kiszolgáltatottságtól és a betegségtől félünk - mondta Orbán, aki szerint alapvetően egészségre és rendre van szükség. "De a rend szó leértékelődött, mellékzöngét kapott" - mondta. Szabadság nélkül viszont a rend káosz, ahol a félelem tenyészik - tette hozzá.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.26 - Pistike megkérdi
Orbán egy viccel folytatta, amelyet a hallgatóság hangos nevetéssel díjazott: "Pistike megkérdi: "Miért kell nekem dolgozatot írni? Mert ha pofára osztályozok, nagyon rosszul jársz" - feleli a tanár. A vicc arról szólt, hogy Orbán szerint nem lehet szemet hunyni és átlépni azon, ami az elmúlt 8 évben történt.

15.24 - Nem a bosszú kormánya jön
"A hibákat akkor is ki kell javítanunk, ha mások követték el" - mondta Orbán a következő kormány feladatáról. Orbán azt mondta, nem a bosszú kormányzása jön.

15.21 - "Mindenfajta szélsőség veszélyes"
"Mindenfajta szélsőség veszélyes" - jelentette ki Orbán, aki szerint a szélsőségek sodorták veszélybe Magyarországot. Orbán szerint az egyik szélsőséget a kormányzat képviseli. Utalt az MSZP-re és az SZDSZ-re árnyékot vető fővárosi botrányokra. A Fidesz elnöke szerint a másik szélsőséget azok képviselik, akik kívül helyezik magukat a törvényen és az erőszaktól sem riadnak vissza. Azt nem tette egyértelművé, hogy kire gondol.

15.17 - Megrendítően nehéz feladat
"Erő, ész, szorgalom" - Orbán szerint ezekre lesz szükség, hogy Magyarország kievickéljen a válságból. "Megrendítően sok és nehéz feladat áll előttünk", mert nagyon sok kárt okozott a Gyurcsány-korszak - jelentette ki.

15.15 - "Keleti szél fúj"
Az elmúlt másfél évben nagyot változott a világ, új világ született - mondta Orbán. Szerinte a világ leszámolt azokkal az illúziókkal, hogy a piaci önszabályozás elég, hogy a hitellufik nem pukkadnak ki, hogy a világgazdaság pusztán számokban működhet. Ez egy új világgazdasági versenyt is jelent. Ázsia súlya feltartóztathatatlanul nő, a globalizáció iránya megfordult, Kelet a fő haszonélvezője - tette hozzá. "A világgazdaságban keleti szél fúj" - fogalmazott Orbán, szerinte ezért nekünk is erős nemzetre és erős nemzetgazdaságra.

15.10 - "Véletlen valójában nincs"
Véletlen valójában nincs is, minden mondat, dal értelme előbb-utóbb megmutatkozik - ezzel kezdte országértékelő beszédét Orbán Viktor, akit vastaps köszönött a pulpitison. Van erőnk, hogy változtassunk - idézett egy általa régen hallott Emerson, Lake and Palmer dalt (a Hand of Truth - Igazság keze című számra utalt) a pártelnök, aki szerint soha nem volt nagyobb igény a változtatásra. A magyaroknak egyszerűen elegük lett - jelentette ki. Orbán szerint gyengének látnak minket, márpedig a gyengéket sehol sem tisztelik. Mint mondta, soha nem volt igazabb az a mondás, hogy "inkább irigyeljenek, mint sajnáljanak".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Előzmény

Tizenkettedik alkalommal értékeli az ország helyzetét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken a Millenáris Park Teátrumában. A pártelnök saját kezűleg írta meg a beszédét, amelyet utána gépeltek le számára - tudtuk meg a párt sajtóosztályán. Orbán 1999 óta hagyományosan minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit, a korábbi beszédek érdekesebb fordulatairól, jellegzetes mondatairól itt olvashat.

Az összegyűlt vendégek között foglalt helyet Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége, Mádl Dalma. Megjelent mások mellett Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Pokorni Zoltán és Varga Mihály Fidesz-alelnök, Tarlós István fideszes fővárosi frakcióvezető, Rogán Antal V. kerületi polgármester, Schmitt Pál EP-alelnök, valamint Pozsgay Imre volt államminiszter, Stumpf István, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Jókai Anna író, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori játékosai, Kárpáti György egykori vízilabdázó, a fogathajtó világbajnok Lázár testvérek, Balázs Péter színész, valamint Hámori József volt kulturális miniszter.

Orbán korábban a Facebook közösségi oldalon kérte arra az embereket, hogy írják meg, mi ne maradjon ki semmiképpen a beszédéből. Több száz javaslat érkezett a felhívásra, köztük egy internetre feltöltött videón keresztül Mesterházy Attilától, az MSZP miniszterelnök-jelöltjétől is. A Facebookon hozzászólók egy része olyan konkrét témát ajánlott a pártelnök figyelmébe mint például a bedőlt bankhitelek, a felelőtlen kampányígéretek, a szegénység vagy az egészségügy helyzete. Mások kampányeseményekre reagáltak, volt, aki arra kérte Orbánt, ne üljön le vitázni Bokros Lajossal, az MDF kormányfőjelöltjével.

A pártelnök több témajavaslatokra válaszolt is facebookos oldalán. Azt írta, még több ötletet szeretne, illetve az egyik felhasználónak, aki meztelen táncoslányokról szeretett volna hallani, azt üzente, mellőzi a témát, mivel "az irány izgalmas, de a legjobb beszéd sem pótolhatja a látványt!"