Lerázta a Fidesz a vitatkozni akaró Mesterházyt

Vágólapra másolva!
Szakmai vitára hívta szombaton a Fidesz szakpolitikusait Mesterházy Attila, a párt azonban visszautasította a kérést. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azért akart vitatkozni, hogy többet megtudjon a Fidesz programjáról, de azt a választ kapta, hogy "hazug, korrupt emberekkel" a fideszesek nem állnak szóba.
Vágólapra másolva!

Szakmai vitákat kezdeményez az MSZP a Fidesszel a két párt programjáról - jelentette be Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egy szombati sajtótájékoztatón. Mesterházy szerint az MSZP szakpolitikusai azért akarnak vitákat, mert "az lenne tisztességes, ha a Fidesz is a választók elé tárná a programját".

A miniszterelnök-jelölt azután helyezte kilátásba a vitákat, hogy pénteken Orbán Viktor, a Fidesz elnöke országértékelő beszédet tartott, de abban általános célkitűzéseken kívül szinte semmilyen konkrétum nem derült ki a Fidesz terveiről. (Az országértékelőről szóló cikkünket itt találja). Mesterházy szerint az általuk kezdeményezett vitának épp az lenne a lényege, hogy végre "ki tudjanak csikarni bármit a Fideszből".

Arra kérdésre, hogy csak a Fidesszel vitáznának-e, vagy a többi párttal is, úgy válaszolt: az MSZP-nek elsősorban a Fidesz az ellenfele, és más pártok már nyilvánosságra hozták a programjukat. Mesterházy elmondta, hogy az MSZP is épp saját programjával foglalkozik: szombati választmányi ülésük is annak a konzultációsorozatnak a része, amelyet az MSZP a választási programjáról tart.

Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy a Fidesz programjáról érdeklődő Mesterházy mit tart az MSZP nyilvános programjának, hiszen az MSZP 2009 decemberében nyilvánosságra hozott "programját" ő nem nevezte annak. Pártja eddig egy 15 oldalas dokumentumot tett le az asztalra, amely szintén főleg általánosságokat tartalmazott. A dokumentumról, amelyre a párt rendszeresen programként hivatkozott, Mesterházy decemberben az [origo]-nak azt mondta, hogy az nem program, hanem csak "egy politikai irányvonal", keret, alapvetés a programhoz. (Erről a dokumentumról itt olvashat részletesen).

A Fidesz Mesterházy kezdeményezését szombaton kora délután egyértelműen visszautasította, jelezve, hogy nem akar vitázni programokról a szocialistákkal. "A Fidesznek 2007 decembere óta van programja, hazug, korrupt emberekkel pedig csak az vitatkozik, akinek elment a józan esze" - írta rövid közleményében Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője.