Hétfőtől kézbesítik az ajánlószelvényeket

Vágólapra másolva!
Február 8-án kezdik el kipostázni az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőket és ajánlószelvényeket. Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt. A kopogtatócédulákat március 19-ig lehet gyűjteni.
Vágólapra másolva!

Hétfőn, február 8-án kezdik kézbesíteni az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőket és ajánlószelvényeket.

A választóknak február 8. és 12. között kell megkapniuk a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést és az ajánlószelvényt. Az a választópolgár, aki nem kapta meg a választási értesítőt és az ajánlószelvényt, a jegyzőhöz fordulhat.

Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények gyűjtését be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál.

Ajánlást a pártok, illetve jelöltek, valamint az ő meghatalmazásukkal rendelkezők gyűjthetnek. Tilos ajánlást gyűjteni a munkahelyeken, az egészségügyi, a közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint a közösségi közlekedési eszközökön.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve, az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint aláírása. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, és tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni.

Az egyéni jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket. Az összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvényeket március 22-éig meg kell semmisíteni.

Az ajánlószelvények azért fontosak, mert megyei listát azok a pártok állíthatnak, amelyek a megyei választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudtak állítani. Országos listát az a párt állíthat, amelyik legalább hét megyében állított listát.