Tagadja a BKV-s kapcsolatot a visszalépett fideszes jelölt férje

Vágólapra másolva!
Annak a tanácsadói cégnek a BKV-val kötött szerződéseit is vizsgálja a rendőrség, amelynek egyik vezetője korábban a hétvégén visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje volt - írja a Népszabadság. A politikus férjének cége 287 milliós megbízást kapott a közlekedési cégtől, de a férfi azt állítja, ő nem foglalkozott BKV-s ügyekkel. Orbán Anita a napokban egészségügyi okokra hivatkozva bejelentette, hogy mégsem indul egyéni jelöltként a választáson. Az érintett cég szerint a rendőrség nem talált szabálytalanságokat a szerződésükben, munkájukkal pedig 10 milliárd forintot takarítottak meg a BKV-nak.
Vágólapra másolva!

Vizsgálja a rendőrség annak a cégnek a BKV-val kötött szerződéseit is, amelynek a napokban visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje volt az egyik vezetője - írja a Népszabadság. A rendőrség megerősítette, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya jelenleg is vizsgálja - más szerződések mellett - a CEMI (Central European Management Intelligence) tanácsadó céggel még 2007-ben kötött megállapodást. A cég tíz hónap alatt 287 millió forintot kapott tanácsaiért a BKV-tól, a cég szenior tanácsadói óránként százezer forintot, junior tanácsadói hetvenötezer forintot, elemzői pedig harmincötezer forintot számláztak.

A BKV korábban azt állította, hogy a tanácsoknak köszönhetően 9 milliárd forintot sikerült megtakarítani, így megtérült a tanácsadás díja. A céggel kötött szerződést a közlekedési vállalat részéről Antal Attila írta alá, aki nemrég gyanúsított meg a rendőrség. Antal részletes vallomást tett, a lap meg nem erősített információi szerint a CEMI-vel kötött szerződésről is beszámolt.

A CEMI-ben korábban az egyik "ügyvezető partner" Orbán Krisztián volt, a múlt hétvégén visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje. Orbán Krisztián jelenleg már egy másik tanácsadó cég, az Oriens képviselője.

A Népszabadság szerint Orbán Anita hirtelen visszalépése a képviselőjelöltségtől sokakat meglepett, mert a párt egyik komoly reménységének tartották. A Fidesz azt közölte, egészségügyi okok miatt mégsem őt fogják indítani a főváros 16. számú választókörzetében, hanem Simicskó Istvánt. Orbán Anita pár nappal a bejelentés előtt még lakossági fórumon vett részt, twitter-oldalán pedig még a visszalépéséről szóló közleményt megelőző reggel is belinkelte kampányoldalát. Orbán Krisztián a lapnak nyilatkozva megismételte, hogy feleségének egészsége megromlott.

Orbán Krisztián szerda reggel közleményben reagált a cikkre, ebben azt írja, semmilyen formában nem foglalkozott fővárosi tulajdonban lévő cégekkel vagy ehhez kapcsolódó üggyel, amíg a CEMI-nél dolgozott. A cégnek több üzletága volt, és ez a terület egy másik üzletághoz, más ügyvezetőkhöz tartozott. Hozzáteszi, hogy 2007 augusztusában többek között azért is távozott a tanácsadó vállalkozástól, mert nem értett egyet "az akkoriban kialakulóban lévő, általam egyoldalúnak ítélt ügyfél-stratégiával".

Vállalta ugyanakkor, hogy 2008 áprilisáig a három ügyvezető egyike marad, és több részletben adja el tulajdonrészét, hogy távozása ne csorbítsa a cég hírnevét - derül ki a közleményből. Orbán állítja, hogy ennek ellenére már 2007. szeptemberétől nem vett részt a kft. semmilyen üzleti tevékenységében, és az év decemberében alapított CEMI Zrt.-ben már se tisztsége, se tulajdonrésze nem volt, annak létrejöttéről is csak a sajtóból értesült.