"A nyüzsgés biztosan hiányozni fog" - MSZP-sek, akik már nem lesznek képviselők

Vágólapra másolva!
Bántja a magyar parlament hangvétele azokat a jól ismert MSZP-seket, akik sem egyéniben, sem pártlistán nem indulnak az áprilisi választásokon. Azt állítják, önként vonulnak háttérbe, de elismerik, hogy nagy a könyöklés és sok a megbántott ember az MSZP-ben. Politikai tapasztalataikat megpróbálják civilben is hasznosítani, és örülnek, hogy több idejük lesz a családjukra és önmagukra.
Vágólapra másolva!

"Idén töltöm be a hatvanat, már ez önmagában elég ok lenne" - válaszolta Csiha Judit arra a kérdésre, miért nem akar többé országgyűlési képviselőként dolgozni. "Van egy gyönyörű, húsz hónapos unokám, és remélem, lesz majd több is" - tette hozzá. A főként jogalkotási kérdésekkel foglalkozó Csiha állítja, döntéséhez semmi köze nem volt annak, hogy az MSZP kevés eséllyel vág neki a választási küzdelemnek, szerinte "tudni kell abbahagyni", és hagyni, hogy a fiatalok jöjjenek.

Az ugyanabban a fővárosi választókerületben háromszor is egyéni képviselői mandátumot szerző Csiha azt állította, már 2006-ban megmondta a jelölőszervezetnek, hogy ez lesz az utolsó parlamenti ciklusa. "A nyüzsgés biztosan hiányozni fog, és az, hogy mennyi érdekes emberrel lehetett találkozni a munka során" - tette hozzá.

Pedig mostanra értek be

"Az én döntésem volt" - jelentette ki Jánosi György, aki 21 év után hagy fel a politizálással. "Ez már nem az a világ, ami volt, így pedig már nem az én ízlésem szerint való" - mondta a képviselőként több verses kötetet is megjelentető Jánosi. Szerinte ennek legfőbb oka, hogy a politikusi pálya elsősorban üzleti-egzisztenciális karrierlehetőség lett, "emiatt durvult el, emiatt lett személyeskedő. A politika tisztességéért megint harcolni kellene".

Jánosi ellenpéldaként az egykori reformkörösöket említette, akik szerinte megteremtették a demokratikus rendszer alapjait. A reformkört 1989-ben hozták létre MSZMP-s fiatalok azzal a céllal, hogy a párton belüli reformpárti szárnnyá váljanak. Ebből a "tenni akaró, a maga illúzióival rendelkező garnitúrából" azonban a legtöbben már "vagy lemorzsolódtak vagy beálltak abba a sorba". "Pedig normális demokráciákban a politikusok 50-60 éves korukra érnek be igazán" - mondta.

Az egykori gyermek-, ifjúsági és sport miniszter még nem tudja pontosan, mihez kezd majd a jövőben. Mint mondja, már elmehetne ugyan korkedvezményes nyugdíjba, de jobban szeretné inkább valamilyen formában hasznosítani az oktatás-médiapolitika terén szerzett tapasztalatait. Abban bízik, hogy a jövőben sokkal több szabadideje lesz. "Az elmúlt 21 évben napi 10-11 óra elfoglaltságom volt, most majd többet lehetek a családommal" - mondta Jánosi.

Elment a kedve

Baráth Etele egykori európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter is befejezi politikai pályáját. "Az elmúlt 16 évet emberileg és szakmailag sikertörténetnek tartom. A 90-es évek elején a környezetvédelmi és a területfejlesztési bizottságban gyönyörű törvényeket csináltunk, a nemzeti fejlesztési és európai ügyeket pedig a nulláról kellett felépíteni" - mondta. Baráth nem csak jó emlékeket őriz. "Ami a politikai részét illeti, teljesen csalódott vagyok. Nálunk egyszerűen hiányzik a koncepcionálisan gondolkodó, kiegyensúlyozott politikus típusa... ezért van ez a kapkodás, meg az agyagba döngölés politikája" - mondta.

Baráth azt állítja, ezért ment el a kedve a politizálástól, és úgy érzi, "a pártnak is elment a kedve" őtőle. Baráth Etele tavaly júniusban - egy nappal az MSZP számára súlyos vereséggel záruló európai parlamenti választás után - úgy döntött, felfüggeszti párttagságát, de a szocialista frakciónak tagja marad. Ezt már akkor is azzal indokolta, hogy nem értett egyet a párt EP-listájának és budapesti listájának összeállításával, és szerinte a mostani választás előtt is hibás személyi döntéseket hoztak a fővárosi szocialisták. "Olyan embereket állítottak félre, akik sok tízezerrel több szavazatot hozhattak volna, már pedig most a töredék szavazatokra is nagy szükség lenne" - mondta.

Baráth nem marad munka nélkül, azt mondta, hogy igent mondott egy jelentős, környezetvédelemmel foglalkozó külföldi cég ajánlatára, így tanácsadóként fog dolgozni. Mivel a címzetes egyetemi tanár maradt a Corvinus Egyetemen, visszatér tanítani.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hiányozni fog

Biztosan nem lesz tagja a következő Országgyűlésnek sem Gál Zoltán korábbi házelnök, sem fia, Gál J. Zoltán, hiszen nem indulnak egyéni jelöltként és a párt választási listáin sem szerepelnek. Gál Zoltán az [origo]-nak nem adott egyértelmű választ arra, hogy miért nem indul, azt mondta, hogy "erről a lista összeállítóit kellene megkérdezni". Vannak, akik maguk döntenek arról, hogy nem szeretnének tovább képviselőként dolgozni, míg mások nem önként szánják rá erre magukat, az ő esetében ez "is-is". Továbbra is politizálni szeretne, az MSZP-n belül. A 2010-es választás eredményétől függetlenül amúgy is sok mindent újra kell majd gondolni a pártban - mondta.

Lesz idő zenére

"Tíz évig voltam országgyűlési képviselő, ez egy kerek egész volt" - mondta Molnár Albert, korábbi frakcióvezető-helyettes, hozzátéve, szeretne "most már egy kis nyugalmat, és kevesebb elfoglaltságot". Azt mondta, elsősorban azért ment el a kedve az aktív politizálástól, mert nem a szakmaiságról szól. "Ebben a parlamentben nem lehetett konszenzusos, stratégiai gondolkodásra épülő munkát végezni. A Fidesz válogatás nélkül mindenre támad" - mondta a főként költségvetési és gazdasági bizottságokban dolgozó képviselő. Azt mondta, elégedett, főleg az adórendszert átalakító törvények kidolgozásában vett szívesen részt.

Molnár szerint az MSZP-nek is lenne hová fejlődni, mint mondta, "profi párttá" kellene válnia. Senki nem szervezi meg a dolgokat, ráadásul a belső érdekcsoportok egymással harcolnak - mmondta. Molnár teljesen nem hagy fel a politikával, Székesfehérváron "jó csapat alakult ki", itt szeretne résztvenni a háttérmunkában.

Cégeit képviselősége mellett is megtartotta, de ezentúl főállásban is ezzel akar foglalkozni. Energetikával és az egészségtudatos életmóddal kapcsolatos találmányokat menedzselne, és "visszatalálna a zenéhez" is, amire az elmúlt évtizedben nem volt elég ideje. "Én nem vagyok sértődött" - mondta Molnár, majd hozzátette: kevesen vannak ezzel így mostanában a szocialista pártban.