Dávid Ibolyával egyeztetett a pártvezetéssel szembeszálló választmányi elnök

Vágólapra másolva!
Dávid Ibolyával találkozott ma az SZDSZ-es jelöltek miatt elégedetlen budapesti választmányi tagok vezetője, de nem jutottak egyezségre. A múlt héten a pártvezetéssel szembeforduló, majd felfüggesztett tagok ma este döntenek arról, hogyan folytatják.
Vágólapra másolva!

Korábbi terveik szerint ma ülést tartott volna az MDF budapesti válaszmányának a vezetéssel szembeforduló fele. A 26 fős választmány 13 tagja a múlt csütörtöki ülésen visszahívta posztjáról Lévai Zoltán budapesti elnököt, a helyére pedig Szegner Lászlót, Óbuda alpolgármesterét választották meg elnöknek. Lévai és a párt vezetése nem ismerte el a döntést arra hivatkozva, hogy az ülést az alapszabály-ellenesen hívták össze. Pénteken Dávid Ibolya felfüggesztette a lázadó kerületi szervezetek (a III., a IV., a IX., a X. és a XXI. kerület) működését. (Erről bővebben itt olvashat.

A konfliktus hátterében az MDF és az SZDSZ választási megállapodása áll, miszerint Budapesten a harminckét egyéni választókerületből 14-ben MDF-es, 17-ben SZDSZ-es jelölt indul, egy helyen pedig közös jelölt lesz. A megállapodásra a budapesti választmány Lévai vezetésével mondott igent, de a testület már akkor is nagyon megosztott volt. A múlt csütörtöki ülésen résztvevői arra hivatkozva hívták vissza Lévait, hogy nem képviselte megfelelően a budapesti MDF szervezetek érdekeit az országgyűlési választásokra való felkészülésben. Akkori közleményük szerint a fővárosi lista jelöltjeit a választmány nem is ismerte, arról soha nem szavazhatott és nem is egyezethetett.

Az [origo] több felfüggesztett választmányi tagtól úgy értesült, hogy a mára tervezett találkozót elhalasztották, helyette Szegner László Dávid Ibolyával találkozott. Szegner ezt megerősítette, és elmondta, hogy nem sikerült megegyezniük, de a részletekről egyelőre nem nyilatkozott. A választmány felfüggesztett tagjai várhatóan ma döntenek arról, hogyan folytatják.