15-20 évre rendezkedne be Orbán

Vágólapra másolva!
Olyan középen álló párttá válhat a Fidesz, amely a következő 15-20 évben az MSZP-vel való civakodás helyett a kormányzásra koncentrál - írja a Nagyítás című hetilap szerdai számában megjelent cikkében Orbán Viktor. A Fidesz elnöke arról ír, hogy az MSZP korábban úgy biztosította a támogatottságát, hogy létrehozott egy olyan többmilliós réteget, amelynek tagjai állami támogatásokból éltek, a megszorítások miatt azonban a baloldal elvesztette a támogatóit.
Vágólapra másolva!

"Megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg. (....) Ehelyett (...) létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza" - írja Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Nagyítás című hetilap szerdán megjelent számában.

A szöveg az MTI szerint eredetileg a tavaly szeptember 5-én, a Somogy megyei Kötcsén tartott úgynevezett polgári pikniken hangzott el. A rendezvény nem volt nyilvános, arról csak a Hír TV tudósíthatott. A tévécsatorna szerint a beszélgetések középpontjában a kultúra állt, azon a Fideszhez közel álló tudósok, művészek, újságírók, illetve fideszes politikusok vettek részt. A Nagyítás a cikk bevezetőjében azt írja: azért közlik Orbán beszédét rövidített formában, mert ősszel visszhangtalan maradt.

A bevezető szerint a szöveg vitaindító lehet arról, hogy a Fidesznek milyen hatalmi elképzelései vannak. Orbán a cikkben hosszan ír a kultúráról, illetve a magyar kulturális elit sajátosságáról, a cikk azonban valójában a szocialista kormányok teljesítményéről mond véleményt, illetve azt fogalmazza meg, milyen távlati céljai vannak a Fidesznek.

A szöveg végkövetkeztetése, hogy az MSZP népszerűségének zuhanása miatt lehetőség van arra, hogy átalakuljon a Fidesz és az MSZP által meghatározott kétpólusú politikai rendszer. Orbán szerint a Fidesz egy olyan középen álló párttá válhat a következő 15-20 évben, amely nem az MSZP-vel való állandó harcra, hanem a kormányzásra rendezkedik be. A Fidesz elnöke szerint nem ellenkormányzást kell folytatnia a Fidesznek hatalomra kerülése után, hanem a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítania. Arról, hogy mit ért ezen, azt írja: "Ebből természetesen nagyon sok minden következik a kormányprogramra, a stílusra, a kormányzat felépítésének szélességére és még számos direkt politikai kérdésre nézve."

Orbán arról is ír, hogy szerinte miért vesztette el támogatóinak jelentős részét a baloldal. A Fidesz elnöke azt írja, hogy az elmúlt években megrendült az MSZP-SZDSZ kormányzás alapjául szolgáló értékrend. Orbán két konkrét dolgot említ. Az egyik az, hogy az MSZP-SZDSZ kormányok alatt a közösség rovására nagy szerepet kapott az individuum, ez szerinte abban érhető tetten, hogy felbomlott a közrend. A másik probléma Orbán szerint, hogy a piac mindenhatóságába vetett hit itthon és a világban is megbukott.

A Fidesz elnöke szerint a baloldal nemcsak kulturálisan szerepelt le, hanem megbukott az általa képviselt hatalompolitikai rendszer is. Orbán szerint ezt a rendszert három dolog tartotta fenn. Az egyik a pénzt volt, ennek a forrását az 1990-es évek elején a privatizáció, később pedig a külföldi hitelek adták. A második az ideológia volt, Orbán szerint a baloldal a magához láncolt értelmiségen keresztül azt fogadtatta el a társadalommal, hogy ami baloldali, az modernnek számít és a jövő felé mutat. A harmadik dolog pedig a szavazatok biztosítása volt. Orbán szerint erre egy kártékony megoldást talált ki a baloldal. A támogatottságot úgy biztosították, hogy az államot több olyan területről kivonták, ahol szükség lett volna rá, például az egészségügyből, az oktatásból. Ezzel párhuzamosan növelték azok számát, akik járadékok és különböző juttatások formájában állami forrásokból éltek. Orbán több millióra becsüli azoknak a számát, akiknek a létfenntartását nem piaci teljesítmény, hanem az állami juttatások garantálják. Szerinte ezzel a gondolkodásmóddal nem lehet nemzeti sikereket elérni.

A rendszer azért omlott össze, mert már nem lehett tovább finanszírozni - írja a Fidesz elnöke. Orbán szerint az MSZP-kormányoknak olyan pénzügyi döntéseket kellett hozniuk - a vizitdíj bevezetésére, illetve a 13. havi juttatások eltörlésére gondolhat Orbán -, amelyek ellentétben álltak a saját választóik érdekével. Ezek a döntések népszerűtlenséget, később pedig identitásválságot okoztak a baloldalon. "Egy korábban baloldalra szavazó ma már nem tud választ adni arra a kérdésre, hogy miért is szavazott rájuk" - fogalmaz.