Meggyűlhet még az MDF baja Bokros varázsával

Vágólapra másolva!
Bokros Lajosra építi kampányának nagy részét az MDF, pedig ismerői szerint Bokros nem könnyű ember. Szigora és rajongói tábora jól jött az évek óta útját kereső MDF-nek, de előtérbe tolása okozhat még problémákat a pártnak. Egykori munkatársai és vitapartnerei szerint hiába van briliáns agya Bokrosnak, néha nehezen találja a kapcsolatot az emberekkel, és sok konfliktust vállal.
Vágólapra másolva!

"Ma ő az a személy, akivel együtt az MDF hitelesítheti azt, hogy vége az érzelmi, indulati politizálásnak, és elérkezett az ideje annak, hogy reformok útján, a józan, reális megoldások mentén politizáljon ez az ország" - magyarázta tavaly októberben egy tévéműsorban Dávid Ibolya MDF-elnök, miért szeretné, ha Bokros Lajos korábbi pénzügyminiszter, európai parlamenti képviselő lenne pártja miniszterelnök-jelöltje.

A kérdés azóta eldőlt, Bokros hivatalosan is kormányfőjelölt, és az MDF rá próbálja felépíteni teljes választási kampányát: Bokros programja lett a választási program, Bokros mesekönyvével kedveskednek a kopogtatócédulájukat az MDF-nek adó választóknak. Dávid Ibolya egyenesen úgy fogalmazott a párt február 7-i rendezvényén, hogy "Bokros Lajosnak szüksége van egy csapatra", és a pártelnök szerint ez a csapat "a nyitás politikáját meghirdető új MDF".

Az MDF nem véletlenül koncentrál az egykori pénzügyminiszterre. A felmérések szerint Bokros sokkal népszerűbb, mint maga a párt: a Századvég január végi felmérése szerint például a megkérdezettek 12 százaléka választaná őt miniszterelnöknek (ez csak egy százalékkal kevesebb, mint az MSZP-s Mesterházy Attila támogatottság), míg a biztos szavazó pártválasztók közt az MDF csak 4 százalékon állt.

"Nem papírról olvassa, mint Orbán"

"Bokros nagyon meggyőző, a hallgatói imádják. És megvan a figurája is: a kultikus bajusz" - magyarázta az [origo]-nak Kocsis Richárd, a Facebook közösségi oldalon létrehozott I love Bokros csoport, illetve a Bokros Lajos Baráti Kör Egyesület egyik alapítója. A ma már több mint 600 tagú rajongói csoport megalakítása még 2009 elején jutott eszébe az ELTE és a Corvinus Egyetem néhány hallgatójának - ahogy Kocsis meséli - egy sör mellett. A csoport mára egyesületté szerveződött, és részt vesznek a kampányban is.

Kocsis szerint az egyetemisták közt kifejezetten népszerű Bokros: a Corvinuson az ablakban is emberek ülnek, amikor előadást tart. Az egyesület alapítója azt mondja, ők nem MDF-esek (bár Kocsis a párt legújabb plakátkampányának egyik arca), csak a kampánystáb néhány tagjával tartanak fenn informális kapcsolatot, rendezvényeik költségeit pedig ők maguk dobják össze. Így csináltatták azokat a molinókat is, amelyeken Andy Warhol stílusában ábrázolják Bokros arcát.

"Az legyen a miniszterelnök, aki egy órán keresztül tud fejből beszélni, nem papírról olvassa, mint Orbán" - hasonlította össze Orbán Viktor Fidesz-elnök és Bokros évértékelő beszédét a párt egyik vidéki képviselőjelöltje, aki szerint a korábbi pénzügyminiszter személyisége nagy erővel húzza majd a pártot. Az MDF kampánya egyértelműen arra épít, hogy Bokros a szakértő, aki egyszer már kihúzta az országot a bajból (1995-ben a róla elnevezett megszorító csomaggal), majd 30 országban segített rendbe tenni a gazdaságot.

Kockás papíron jó, az embereknek nem

"Érti azt, hogy mire van szüksége a magyar társadalomnak" - mondta az [origo]-nak Juhász Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykálló polgármestere, az MDF elnökségének tagja. Bokros szerinte felkészült gazdasági szakember, kész programja van. "Muszáj, hogy tervezhető legyen a program, nem lehet tovább ad hoc módon politizálni" - tette hozzá. Hasonlóan fogalmazott Dragon Pál képviselő, a párt Pest megyei elnöke is, aki szerint az a nagyszerű Bokros programjában, hogy pontosan megmondja, mit kell tenni, és azt is, hogy ennek mi lesz a következménye.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Bokros Lajos elmagyarázza

Persze nem mindenki ért egyet ezzel. Az MDF-ben betöltött vezető posztjáról éppen Bokros EP-listavezetővé választása miatt lemondott (majd később a pártból kizárt) Hock Zoltán szerint a kormányfőjelölt jó előadó, de inkább elméleti ember. "Amit mond, az egy kockás papíron jól is néz ki, megoldja a háromismeretlenes egyenletet, de ha a számokat visszafordítjuk emberekre, akkor kiderül, hogy nem kezelhetők a problémák" - véli Hock, aki szerint Bokros varázsütésre akar megoldani olyan problémákat, amelyeket csak évtizedes szisztematikus munkával lehetne.

"Rendkívüli intelligenciának", illetve "briliáns elmének" nevezte ugyan Bokrost Kósáné Kovács Magda, a Horn-kormány munkaügyi minisztere is, de szerinte az egykori pénzügyminiszter nem vagy nem mindig volt képes arra, hogy az emberi tűrőképesség határait is mérlegelje. Bokros gondolkodása elitista, olyan, mint az elefánt a porcelánboltban - mondta Hock, és erre utalt Juhász is, aki szerint az MDF jelöltjének támogatottsága "a tanult emberek" körében, illetve a nagyobb városokban jelentősebb, a kisebb falvakban elenyésző.

"Mindenki hülye, csak ő az okos"

Forrásaink mindegyike egyetértett abban: Bokros meg van róla győződve, hogy igaza van, ezért is akar mindig vitázni. Kósáné szerint egyenesen "megszállott és megátalkodott", aki "hihetetlen energiával hajtja, hogy az ő receptjébe senki ne dobjon bele semmit. Úgy kell annak, aki nem eszi meg". Bokros korábban hosszú cikkekben fejtette ki, mit kellene tenni az ország megmentése érdekében, majd az MDF választási programjává szerkesztette nézeteit, a kampány kezdete óta pedig mindenütt elmondja: a helyzet nagyon rossz, és csak az ő programjának maradéktalan végrehajtásával - ezt hívja ő "reformok kritikus tömegének" - lehet javítani rajta.

"Mindenki hülye, csak ő az okos" - fogalmazott sarkosan Szabó László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének (HÖKOSZ) egykori elnöke, aki 1995-ben tüntetéseket szervezett a Bokros-csomag által bevezetett tandíj ellen. Az első tüntetésen, amikor a hallgatók koporsót vittek a Pénzügyminisztérium elé, megjelent Bokros is, és Szabó szerint "mérhetetlenül pökhendi" beszédet mondott, lehordta a tüntetőket. Bokros hiú, és azt élvezi, hogy a rossz modorával konfliktusokat kelthet - mondta Szabó, aki szerint Bokros már létével tagadja a politika lényegét, a párbeszédet és a kompromisszumokat.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

"Bokros szigorú ember, de annak is kell lennie" - mondta sokkal megértőbben Juhász Zoltán, aki szerint a kormányfőjelölt még az MDF vezetőire is rászól, ha késnek egy megbeszélésről. Szerdán pedig egyenesen lemondással fenyegette meg a pártvezetést, hogy rendre utasítsa a belharcokba süllyedő MDF-et (erről korábbi cikkünkben olvashat). Ez nem érhette meglepetésként a pártot, hiszen Bokros pályafutása tele van visszalépésekkel, lemondásokkal: 1990-ben lemondott képviselői mandátumáról, 1996-ban a pénzügyminiszteri posztról, 2005-ben visszautasította a neki szánt állami kitüntetést, mert nem szerepelt az indoklásban a pénzügyminiszteri tevékenysége.

Bal- vagy jobboldal?

"Bokros Lajos programja konzervatív program" - mondta korábban az [origo]-nak Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese. Szerinte nem igazak azok az állítások, hogy Bokrossal a baloldalra vinnék át a pártot (a Fidesz például azzal utasította el Bokros Orbán Viktor pártelnökhöz intézett kihívását, hogy előbb döntsék el Mesterházy Attila MSZP-s kormányfőjelölttel, hogy melyikük a baloldal jelöltje). Egyetért ezzel Dragon Pál is, aki szerint Magyarországon a bal- és jobboldal is szereptévesztésben van: a legnagyobb jobboldali pártnak baloldali programja van, a baloldal pedig kapitalizmus- és piacpárti.

Dragon úgy tudja, Bokros már 2002 óta figyeli az MDF tevékenységét, hiszen ez volt az egyetlen párt, amely nem szavazta meg a Medgyessy-kormány 100 napos programját, vagyis nem volt akkora meglepetés, hogy 2009-ben ő lett az EP-listavezető. Sajnálatos, hogy Olajos Péter korábbi EP-képviselővel nem sikerült megegyezni - ezért ő végül ki is lépett a pártból -, de a felmérések akkor azt mutatták, hogy az általa vezetett lista csak 3 százalékot kapna, míg Bokrossal sikerült elérni az 5 százalékos küszöböt.

"Én nem tartom politikai kalandornak, nincsen árcédula a nyakában" - mondta az egykor még szocialista Bokrosról Kósáné, aki szerint az MDF is kereste a helyét a politikai palettán, és Bokros is liberális irányba tolódott el "a maga szakmai ösvényén", míg végül összetalálkoztak.