"Bármi történt is" - lelkesedni gyűltek össze a szocialisták

Vágólapra másolva!
Új kampánydal, frissen fűzött választási program, fiatalokkal körülvett miniszterelnök-jelölt - így készült az MSZP szombati kampánynyitó rendezvényére, amelyen négyezer pártszimpatizáns vett részt. Minden felszólaló próbálta lelkesíteni a párt követőit, és úgy tűnt, a többség vevő az üzenetre. Egyikük szerint ki kell tartani, "bármi történt is".
Vágólapra másolva!

"Nézd, jönnek a fiatalok" - szólt oda szinte áhítattal a mellette ülőnek egy nyugdíjas asszony, miközben elhaladt előttük Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje népes kíséretével. Úgy tűnt, a bokszmeccsekhez hasonlóan megkomponált bevonulás fő üzenetének ezt szánták a szocialisták: a kormányfőjelölt oldalán feleségével, mögöttük pedig több tucatnyi mosolygó fiatallal dübörgő lendületes zenére vonult a pulpitushoz a fővárosi Syma Csarnokban, ahol szombaton tartotta kampánynyitó rendezvényét a párt.

A rendezvény legfőbb üzenete, hogy az MSZP-nek "új jelöltje, új programja" van, de új - Többen vagyunk, mint bárki gondolná című - kampánydal is készült, amit a csarnokban összegyűltek Mesterházy bevonulása alatt hallhatták először. A dal még délelőtt felkerült az MSZP honlapjára, ahonnan csengőhangként is le lehet tölteni.

A kampánynyitóra közel négyezren voltak kíváncsiak. "Tíz perc alatt beteltek a színpadnál a sorok" - mondta egy angyalföldi párttag, miután fél órával a hivatalos kezdés előtt sem lehetett már ülőhelyet találni. A közönség többsége középkorúakból vagy idősebb emberekből állt, és bárkit kérdeztünk, valamennyien arról beszéltek: lelkesnek kell maradni, ki kell tartani az MSZP mellett. "Bármi is történt" - tette hozzá egy idős férfi, miközben kissé zavartan nézegette a kezében tartott "Mesterházy - MSZP" feliratú nagy kartonlapot.

Az "igenis büszkék"

A kampánynyitón elhangzott beszédekben ugyanez köszönt vissza: Lendvai Ildikó pártelnök, Gráf József agrárminiszter, majd Kovács László egyaránt arról beszéltek, a baloldalnak össze kell szednie az önbizalmát, mert vannak dolgok, amelyekre büszkék lehetnek. A nyitóbeszédet mondó Lendvai örömmel fedezte fel, hogy "nem sikerült a szocialisták megtizedelése, nem lettünk kevesebben", míg Gráf József azt mondta, "nem a reménytelenek bátorságával megyünk a választásnak, hanem úgy, hogy nyernünk kell". (A beszédekről részletesen itt olvashat .)

A beszédek után a résztvevők a hangulatot dicsérték, többségüknek Mesterházy Attila és Gráf József beszéde tetszett legjobban. "Előremutató volt, olyan hitet ad az embernek, hogy na" - értékelte a miniszterelnök-jelölt beszédét egy idős asszony.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Azt ígérte, végigmegy az úton (A képre kattintva megnézheti galériánkat!)

Az eseményen részt vettek a pártvezetés tagjai, eljött Katona Béla házelnök, Szily Katalin szocialista politikus, Horváth Csaba, a párt budapesti főpolgármester-jelöltje. Ott volt Bajnai Gordon miniszterelnök is, akinek Mesterházy Attila beszédében külön köszönetet mondott a kormány munkáját dicsérve, miközben kezet fogtak. A kormányfőjelölt mellett azonban a legnagyobb ovációt a tavaly tavasszal leköszönt Gyurcsány Ferenc kapta, akit néha alig lehetett látni a köré sereglett, mobiltelefonnal őt megörökítő MSZP-támogatóktól.