Egy ezrest adott valaki az MSZP 8 éves programjáért

Vágólapra másolva!
Ezer forintot fizetett valaki az egyik aukciós oldalon az MSZP 2002-es választási programjáért. A programban szereplő ígéretek jelentősen megterhelték a költségvetést és komoly szerepet játszottak abban, hogy Magyarország eladósodott.
Vágólapra másolva!

MSZP választási program 2002, jó állapotban - így hirdette meg a szocialista párt Jóléti rendszerváltást! című 2002-es programját idén januárban valaki az egyik magyar aukciós portálon. Az már nem derült ki az oldalról, hogy mi volt a tétel kikiáltási ára, és az sem, hogy az azt megtekintő 145 érdeklődőből tett-e valaki és ha igen, mekkora ajánlatot. A Fidesz-kormányt leváltó szocialista kormány programja 999 forintért kelt el. Az adatlapja szerint Debrecen környékén élő nyertes villámáron vette meg az MSZP programját, azaz nem licitált rá, hanem egyből megajánlotta azt az összeget, amit az eladó kért érte.

A 2002-es választásokon előtt az MSZP jóléti rendszerváltás néven meghirdetett programjában nagyszabású autópályaépítéseket, többszázezer új munkahelyet, a közalkalmazotti bérek felzárkóztatását, a bérek és nyugdíjak vásárlóerejének emelését ígérte meg. A programra ráígérve a választások első fordulója előtt tíz nappal bejelentették az úgynvezett száznapos programot, amelyben győzelme esetére egy sor jóléti intézkedést ígért az MSZP: a tanárokat és egészségügyi dolgozókat 50 százalékos béremeléssel kecsegtették, megígérték a minimálbér adómentessé tételét és a nyugdíjasoknak fizetendő egyszeri 19 ezer forintos jutattást.

A program a választásokat megnyerő Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt programja volt. A program megvalósítása komoly terhet rótt a költségvetésre, jelentős szerepet játszott abban, hogy Magyarország eladósodott (az [origo] erről szóló cikkeit itt olvashatja).