Középre húzná a Fideszt az MSZP-seknek üzenő Navracsics

Vágólapra másolva!
A szereptévesztésektől, a boszorkányüldözéstől és a politikai jogok szűkítésétől óvhatta a következő, valószínűleg fideszes vezetésű kormányt Navracsics Tibor frakcióvezető, amikor azt mondta: pártjának figyelemmel kell lennie mások érzékenységére. Az [origo] által megkérdezett fideszes képviselők nem kívánták kommentálni a frakcióvezető kijelentését, de szerintük sem szabad majd fölösleges konfliktusokat vállalni.
Vágólapra másolva!

Nem kell fölöslegesen élezni az ideológiai vitákat, tiszteletben kell tartani az emberi és politikai jogokat, és nem szabad boszorkányüldözést csinálni a szocialista kormányok elszámoltatásából - így értelmezték az [origo]-nak névtelenséget kérve nyilatkozó fideszes képviselők Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető Népszabadságnak adott nyilatkozatát, amely szerint egy új Fidesz-kormánynak figyelemmel kell majd lennie mások érzékenységére.

Navracsics az interjúban beszélt arról, hogy az új kormány politikájába be kell építeni "a másik ideológiai oldal" szempontjait is. Forrásaink - akik mind jelezték, hogy nem kívánják kommentálni a frakcióvezető szavait - azt mondták, a nyilatkozat beleillik abba a képbe, amelyet már Orbán Viktor pártelnök is igyekezett kialakítani évértékelő beszédében: a Fidesz e szerint centrista párt, amely az egész nemzet ügyét kívánja szolgálni.

"Gyurcsány [Ferenc korábbi miniszterelnök] azt csinálta, mintha nem ő lenne kormányon, hanem a Fidesz ellenzéke lenne. Na, ezt nem szabad csinálni" - mondta egy fideszes képviselő. Szerinte erre utalt Navracsics is, amikor az interjúban azt mondta: a meccs lefújása, vagyis a választások után "az öltözőben már nem rugdalózunk". Elszámoltatásra szükség van - erősítette meg több képviselő is -, mert ezt a szavazók elvárják, de nem szabad összekeverni a szerepeket, a fideszes képviselők nem léphetnek a rendőrök vagy az ügyészek helyébe.

"A Fidesz szerintem elég sokat tanult az elmúlt négy évben az emberi jogokról" - mondta egy másik fideszes képviselő, utalva a 2006 őszi zavargásokra és a rendőri túlkapásokra. Szerinte nagyon nem lenne szerencsés, ha a Fidesz esetleges kormányzása idején tüntetéseket tiltanának be vagy épp oszlatnának fel a rendőrök. Egy fideszes frakciótag szerint pedig körültekintőnek kell lenni az olyan érzékeny témákban, mint a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása (például a holokauszttagadás büntetése), és ideológiamentes megközelítést kell keresni.