Erős kézzel terelgeti a Jobbikot Vona

Vágólapra másolva!
A nagy stratégiai kérdésektől a napi sajtótájékoztatók témájáig sok mindenre jelentős befolyása van a Jobbikban Vona Gábor pártelnöknek. Az elnökség tagjai és Vona közvetlen tanácsadói szerint a pártelnöknek határozott elképzelése van arról, hogy merre tartson a párt, és ötleteit általában tudja is érvényesíteni. Az elmúlt egy évben jelentősen átalakult a döntéshozatal a Jobbikban. A párt egyik arca, Morvai Krisztina például háttérbe szorult, és sok ötletet gyűjt Vona a pártvezetés körein kívül.
Vágólapra másolva!

Jelentősen átalakult a Jobbikban a döntéshozás az európai parlamenti választások óta eltelt szűk egy évben - állítják a párt [origo] által megkérdezett vezetői és tanácsadói. A tavalyi EP-kampány arca és legfontosabb szereplője Vona Gábor pártelnök mellett Morvai Krisztina, a párt EP-listájának vezetője volt, a plakátokon például ő volt az előtérben, Vona csak mögötte tűnt fel, de a Jobbik rendezvényein is fontos szerepet kapott, gyakorlatilag ő volt a párt arca.

Morvai nem csak arcát adta a Jobbik kampányához, hanem a párt elnökségének tagjai szerint tagja volt korábban a Vona körül szerveződő, a fontos politikai döntéseket előkészítő stratégiai tanácsnak is. Morvai az [origo]-nak azt mondta, idén már nem vesz részt a pártvezetés belső stratégiai munkájában: mint mondta, államfőjelöltként felül kell emelekednie a pártszempontú gondolkodáson, de úgy gondolja, az általa korábban lefektetett irányokat továbbviszi a párt mostani programja is. Bár ő a párt államfőjelöltje, Dúró Dóra, a párt szóvivője szerint Morvait csak olyankor hívják meg a párt elnökségi ülésére, ha egy őt érintő téma kerül napirendre. "Engem egy erős egyéniségnek, önálló személyiségnek fogadtak el a Jobbikban" - mondta Morvai.

"Ő hozza be a témákat"

Bár Vonát több tanácsadó segíti most is, a párt vezetésének tagjai az [origo]-nak azt mondták, leginkább a pártelnök kreativitása és stratégiai érzéke határozza meg a párt fő irányvonalát és a napi döntéseket is. A legfontosabb kérdésekben a Jobbik alapszabálya szerint a párt országos elnöksége hoz döntést, de a döntéseket megalapozó javaslatokat legtöbbször Vona terjeszti elő az elnökség több tagja szerint.

"Ő hozza be a politikai témákat és a vitaindítókat, ő készít javaslatot a hosszabb távú stratégiáról, ő találja ki, hogy mikor milyen sajtótájékoztatót tartsunk, és hogy hogyan kommunikáljuk az aktuális ügyeket" - mondta Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője, aki a kampánystáb tagjaként a Jobbik elnökségi üléseinek is állandó résztvevője.

Olyan kérdésekben, mint a Jobbik Fidesz iránt tanúsított magatartása, a párt és a Magyar Gárda közti viszony vagy a kampány következő hetének kulcstémái, Vona gyakran írásos javaslatokat visz az elnökségnek - mondta Dúró. "Nem csak arról van szó, hogy Vona az elnök, hanem arról is, hogy hihetetlenül kreatív és hatalmas stratéga, nagyon jó ötletei vannak" - mondta a helyzetről Novák Előd, a Jobbik elnökségi tagja.

Pár ember maradt Vona körül

Az EP-választás előtt egy úgynevezett stratégiai tanács határozta meg a Jobbik előtt nyitva álló kitörési pontokat, a felkarolandó témákat, és ez a testület határozta meg a párt által felvállalt alapértékeket is. A tanács az EP-választás után megszűnt, helyette szélesebb szakértői rétegből 22 szakmai kabinetet hoztak létre. A kabinetek az egész pártvezetés számára készítenek szakmai anyagokat, és tanácsot is adnak a párt politikusainak. A korábban működő stratégiai tanács tagjainak többsége ezekben a kabinetekben kapott munkát.

Pár ember azonban az [origo] által megkérdezett pártvezetők szerint megmaradt Vona mellett is, miközben egyikük sem tagja a párt elnökségének. Vona legközelebbi tanácsadói többek között Pősze Lajos, a Jobbik szakmapolitikai igazgatója, a Szerencsejáték Zrt. egykori elnöke, és Hegedűs Tamás, a KPMG tanácsadó cég egykori munkatársa, aki a Fidesz-kormány idején a Miniszterelnöki Stratégiai Elemző Központ főosztályvezetője volt. Vona mellett dolgozik a párt vezetői szerint Gyöngyösi Márton, az Ernst&Young egykori adószakértője és Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd is.

"Olyanok vagyunk, mint egy agytröszt"

Pősze ellenőrzi például a Jobbikban készülő szakmai anyagokat, és szükség esetén ki is javítja azokat. "Olyanok vagyunk, mint egy agytröszt, az a dolgunk, hogy ötletekkel bombázzuk Vona Gábort, aztán ő kiválasztja, hogy melyiket használja fel ezek közül" - mondta az elnökhöz való viszonyukról Hegedűs Tamás, aki a Jobbikban vállalt szerepe miatt hagyta ott korábbi munkahelyét. Erős az összhang a tanácsadók és Vona között, "az ötleteinket elég jó arányban elfogadja" - mondta Hegedűs.

Példaként említette, hogy amikor felvetette, a Jobbik állítson össze árnyékkormányt, már Vonában is megfogalmazódott az ötlet. Végül azt a feladatot kapta, hogy dolgozza ki részletesen az árnyékkormány szerkezetét. Ennél többet nem kívánt elárulni arról, hogy milyen stratégiai döntések meghozatalában vett részt.

A Vonához legközelebb álló tanácsadók azonban azt is megemlítették, hogy mivel egyikük sem tagja a párt elnökségének, ezért ötleteik Vona szűrőjén át jutnak a pártvezetés elé. Hegedűs szerint Vona nagyon erőteljes személyiség, akinek határozott elképzelései vannak, és ezek mentén vezeti a pártját.

"Mi az elnökség munkájába nem látunk nagyon bele, az a fejünk fölött történik: nem az elnökségnek, hanem konkrétan Vona Gábornak adunk tanácsokat" - mondta az [origo]-nak Gyöngyösi Márton. "Ha Vona tévészereplésre megy, a mi véleményünket is kikéri arról, hogy milyen témákról beszéljen" - mondta, és megjegyezte, hogy szinte mindenben egyetértenek, szerinte épp ezért keresi őt a pártelnök sűrűn minden témában a politikai kommunikációtól a külpolitikán át a kampánytémákig.