Gyurcsány négyéves szövegét emlegette Orbán

Vágólapra másolva!
Le kell zárni azt a korszakot, amely azt üzente a vállalkozóknak, hogy "el lehet menni". Erről Orbán Viktor, a Fidesz elnöke beszélt kedden. A politikus szerint Magyarország gazdasági és politikai spekulációtól is szenved, az utóbbira példa a BKV-botrány.
Vágólapra másolva!

Az állam és a gazdaság viszonyának rossz ciklusát le kell zárni, "haza kell hívni a vállalkozókat" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi rendezvényén. Szerinte le kell zárni azt a korszakot, amely azt üzente a vállalkozóknak, hogy "el lehet menni". "A vállalkozókat nem elküldeni kell, hanem haza kell hívni" - mondta.

Gyurcsány Ferenc korábbi szocialista miniszterelnök szájából 2006 júniusában, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban hangoztt el az azóta sokat emlegetett "el lehet menni" fordulat, amikor indulatos vitát folytatott többek között Széles Gáborral, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnökével. (Erről bővebben akkori cikkünkben olvashat.)

Orbán szerint ahol az állam, illetve a vállalkozók ellenségként tekintenek egymásra, ott gyenge a gazdaság és az állam is. Nem új szakpolitikai programok kellenek, "azokkal tele van a padlás", hanem új politikára, másfajta gondolkodásra van szükség - mondta.

A politikus arról is beszélt, hogy Magyarország nemcsak a gazdasági spekulációtól szenved, hanem politikaitól is, amelynek legkirívóbb példája szerinte a főváros, például ami a BKV-nál zajlott az elmúlt években. Orbán szerint a fővárosi vezetés nem gazdasági erőforrásként értelmezte, hanem manipulációs célokra használta, a politikai spekuláció eszközévé tette a közlekedési vállalatot, ami legyengítette Budapestet.