Mást tud Lendvai az őszödi beszédről, mint a kormány

Vágólapra másolva!
Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke csütörtökön egy tévéműsorban azt mondta, az őszödi beszéd valószínűleg úgy szivárgott ki, hogy ellopták a hivatalos felvételt a Miniszterelnöki Hivatalból. A kormány a beszéd kiszivárgása után, 2006-ban viszont azt állította: nem a hivatalos felvételt lopták el, az ugyanis nem egyezik meg a kiszivárgott verzióval.
Vágólapra másolva!

"A hivatalosan, minden miniszterelnöki beszédről elkészített felvételt lopta el valaki vagy másolta le valaki nyilván később a Miniszterelnöki Hivatalból" - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke az őszödi beszéd kiszivárgásáról csütörtökön a Tv2 Mokka című műsorában.

Az MSZP elnöke ezt arra a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által készített titkosított jelentésre hivatkozva állította, amely a beszéd kiszivárgásának körülményeit vizsgálta. Az interjúból nem derült ki, hogy Lendvai személyesen olvasta-e a titkosított jelentést, arra többször "a hírek szerint" fordulattal hivatkozott.

A politikus állítása ellentmond annak, amit a kormány az őszödi beszéd 2006. szeptemberi kiszivárgása utáni napokban állított. Danks Emese kormányszóvivő 2006. október 4-i sajtótájékoztatóján azt mondta: az őszödi beszéd hivatalos hanganyaga nem egyezik meg a kiszivárgott felvétellel.

Vajda Péter, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok szóvivője egy nappal később, október 5-én - az ügyben indított vizsgálatokra hivatkozva - azt állította: kizárt, hogy bárki hozzáfért volna a beszédről készült hivatalos felvételekhez. Ezt azzal magyarázta, hogy a kazettákat folyamatosan őrizték, ráadásul a kiszivárgott felvételen olyan mondatok is hallhatók, amelyek a hivatalos verzióból hiányoznak. A Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) őrzött változatot ugyanis kazettákra rögzítették, a felvétel készítése közben pedig a kazettákat meg kellett fordítani, így bizonyos mondatok kimaradtak a felvételből.

Az MSZP sajtóosztálya arra a kérdésre, hogy a korábbi állítások ellenére Lendvai miért állította mégis azt, hogy a hivatalos felvételt lopták el, azt válaszolta: "Az NBH jelentéséről megjelent hírek arról tudósítottak, hogy az archiválás szándékával, a miniszterelnöki beszédekről szokásosan készült hivatalos felvételek egyikét tulajdonították el."

Az NBH által lefolytatott vizsgálat eredményéről a kormány tavaly decemberben mindössze annyit közölt: az MSZP 2006 májusi őszödi frakcióülését - ahol Gyurcsány a beszédét elmondta - nem hallgatták le, a felvételt nem titkosszolgálati eszközökkel rögzítették, a beszéd belső embertől szivárgott ki. A kormány arról nem beszélt, hogy a hivatalos felvételt lopták volna el a MeH-ből. A jelentés szövegét azonban a kormány nem hozta nyilvánosságra. Januárban az [origo] megkereste az NBH-t, hogy a titkosított részek kitakarásával meg szeretné ismerni a jelentést. Balajti László, az NBH főigazgatója február végén ezt arra hivatkozva utasította el, hogy a jelentés egésze államtitkokat tartalmaz.

Lendvai állításáról megkérdeztük Gál J. Zoltánt, aki 2006-ban Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő kabinetfőnöke volt. Gál J. - aki azt mondta, nem olvasta az NBH-s jelentést - megismételte a kormány korábbi állítását, miszerint a kiszivárgott és a MeH-ben őrzött felvétel nem egyezik meg egymással. Hozzátette, hogy szerinte az őszödi beszéd kiszivárgásáról újraindult vita árt az MSZP kampányának.

Megkerestük az ügyben Molnár Csabát, a Miniszterelnöki Hivatalt felügyelő minisztert is. Molnártól többek között azt kérdeztük, meg tudja-e erősíteni Lendvai állításait, a politikus azt válaszolta: erről semmilyen információja sincs.

Bár az NBH vizsgálata decemberben lezárult, az ügyben a héten több MSZP-s politkikus is megszólalt. Ennek oka, hogy hétvégén az MTI azt közölte: Szili Katalin, az Országgyűlés korábbi elnöke azt kérte az MSZP vezetésétől, hogy kezdeményezzék az NBH-s jelentés egészének nyilvánosságra hozatalát. Nyakó István, az MSZP szóvivője akkor azt mondta: "Amit nyilvánosságra lehetett hozni, az ebben az ügyben nyilvánosságra került, ma ez a kérdés okafogyott."

A hangfelvétel a 2006. május 26-án Balatonőszödön tartott MSZP frakcióülésen készült. Gyurcsány Ferenc a zárt ülésen elhangzott beszédében - helyenként durva szavakkal - azt mondta, hogy kormánya végighazudta az elmúlt másfél-két évet, az ország pénzügyi lehetőségeit pedig messze túllépték. A beszéd kiszivárgása után zavargásokba is torkolló utcai tüntetéssorozat kezdődött.