A választási bizottság szerint Mesterházy nevezheti magát a baloldal miniszterelnök-jelöltjének

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság hétfői ülésén úgy döntött, nem megtévesztő, hogy Mesterházy Attila, az MSZP kormányfőjelöltje a baloldal miniszterelnök-jelöltjének nevezi magát. A testület szerint ez a kijelentés nem tényállítás, hanem vélemény.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén tárgyalta a kifogást, amely azt sérelmezte, hogy Mesterházy Attila az MSZP honlapján a baloldal új miniszterelnök-jelöltjének mondja magát, miközben - szól a kifogás indoklása - ő csak az MSZP miniszterelnök-jelöltje, és a baloldalon az MSZP-n kívül "más pártok is vannak (például a Zöld Baloldal), amelyek a baloldalra sorolják magukat, és amelyeknek nem Mesterházy Attila a miniszterelnök-jelöltje".

A testület érdemi vizsgálat után egyhangúlag elutasította a kifogást azzal, hogy a sérelmezett, véleményt hordozó kifejezés nem tényállítás, így nem alkalmas megtévesztésre. Halmai Gábor elnökhelyettes kifejtette: szerinte a választás egyetlen alapelve sem sérül, mivel minden pártnak joga van ideológiai irányzathoz sorolni magát, és ahhoz is joga van, hogy az adott ideológiai irányzaton belül egyedüli pártként tekintsen saját magára. Szigeti Péter, a testület elnöke kifejtette: a jobb- és baloldal formális viszonymeghatározást jelent, amelynek centruma is állandóan változik.