Orbán egykori minisztere is 15-20 évre tervezne

Vágólapra másolva!
Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági minisztere hétfőn arról beszélt, hogy fel kell vázolni a következő négy-nyolc-tíz-tizenöt-húsz év gazdaságpolitikáját. Szerinte ennek arra a Fidesz által képviselt szociális piacgazdaságra kell támaszkodnia, amelynek lényege a foglalkoztatás növelése. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke arról beszélt, hogy tudatában van a helyzet súlyosságának és a saját felelősségének is.
Vágólapra másolva!

Érdemes már most körvonalazni a következő négy-nyolc-tíz-tizenöt-húsz év gazdaságpolitikáját - mondta hétfőn a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) fórumán Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági minisztere.

Matolcsy szerint Magyarország előtt két út áll: egy liberális-neoliberális és egy szociális piacgazdasági. A liberális-neoliberális út azt mondja: először be kell állítani a költségvetési egyensúlyt, és ha az megvan, automatikusan jön a növekedés, majd bővül a foglalkoztatás. "Mi tudjuk, hogy ez nem jött be, ez egy elrontott, hibás gazdaságpolitikai gondolat." - fogalmazott.

Ezzel szemben a Fidesz által támogatott szociális piacgazdaság modellje - folytatta - minden erővel a foglalkoztatás bővítését hangsúlyozza. Ez az, ami növekedést teremt, a kettő együtt pedig automatikusan hozza meg a költségvetési egyensúlyt. A növekedési motorok között említette például az egészségipart, az autóipart, valamint a hagyományos ágazatokat, köztük az építő-, az energiaipart, a mezőgazdaságot, a hulladékgazdálkodást.

A fideszes politikus szerint az Orbán-kormány idején jobban állt az ország a gazdasági növekedés, a foglalkoztatás, illetve a munkanélküliség terén is. Szerinte, ha folytatódhatott volna az 1998-2002 közötti gazdaságpolitika, jelenleg legalább 500-600 ezerrel több munkahely lehetne az országban.

"Ez így nem mehet tovább, sürgősen változtatni kell, és ennek éppen itt az ideje" - mondta Orbán Viktor, Fidesz elnöke a VOSZ fórumán. Orbán szerint reménytelen helyzet nincs, csak reménytelen kormányok, szegény ország nincs, csak gyenge kormányzattal megvert országok vannak. A pártelnök szerint a változtatásban mindenkinek megvan a maga dolga, az övé is, és tudatában van a helyzet súlyosságának és a saját felelősségének is.

Korábban már Orbán is felvetette, hogy a Fidesznek érdemes 15-20 éves távlatban gondolkodnia. A pártelnök február közepén a Nagyítás című hetilapban megjelent cikkében - amely szeptemberi kötcsei beszédének szerkesztett változata volt - arról írt, hogy a Fidesz egy olyan középen álló párttá válhat a következő 15-20 évben, amely nem az MSZP-vel való állandó harcra, hanem a kormányzásra rendezkedik be. (Orbán cikkéről itt olvashat részletesen.)