"Egy kis önvizsgálatot javasolnék" - Kövér László és Semjén Zsolt Barcson

Vágólapra másolva!
A márciusi hóesés sem állíthatta meg Kövér Lászlót, a Fidesz választmányi elnökét és Semjén Zsolt KDNP-elnököt, hogy a horvát határ melletti Barcsra is eljussanak. Semjén balról támadta az MSZP-t, Kövér arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc mellett a magyarok érdektelensége is felelős azért, hogy kisiklott a rendszerváltás vonata, és azt állította, hogy Gyurcsány kormányzásánál még a Horthy-korszak is jobb volt, egy meghívott politikus pedig azt ecsetelte, hogy a Jobbik olyan, mint a maffia. Kövér szerint már az is erdmény lesz, ha év végére nem dől össze az ország.
Vágólapra másolva!

"Bezzeg a Lendvai Ildi már ideért volna!" - viccelődött szerda este egy középkorú férfi a horvát határ mellett fekvő Barcs művelődési központjának kissé kopott mozitermében. A derültséget keltő megjegyzés arról szólt, hogy a teremben összesereglett mintegy 150 érdeklődő már türelmetlenül várta, hogy Kövér Lászlót, a Fidesz országos választmányának elnöke és Semjén Zsolt KDNP-elnök megérkezzen, de a két politikus a márciusi hóesés miatt majd egy órát késett az A magyar érdekről - okosan címet viselő rendezvényről.

Bár az előtérben a helyi aktivisták Fidesz-szórólapokat osztogattak, Lanczendorfer Erzsébet KDNP-s képviselő szerint az összejövetel a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kerekasztal-beszélgetései sorába illeszkedik. Lanczendorfer ennek ellenére aktuálpolitikai húrokat is megpengetett, amikor a Jobbikról kezdett beszélni. Azt mondta, a radikális párt a katolikus egyház által is elítélt "ősmagyar újpogányság" politikai támogatója, amelyre keresztény ember nem szavazhat.

Politológus a Jobbik ellen

A Jobbik szerepének értékelése és bírálata volt az egyik szerepe a rendezvényre szintén meghívott Böszörményi Nagy Gergelynek, a Nézőpont Intézet vezető elemzőjének is. Szerinte a radikálisokat a körülmények tették naggyá: a párt olyan kérdéseket vet fel, amelyekre valódi igények vannak a társadalomban, de mivel semmiféle felelősség nem terheli őket, megtehetik, hogy egyszavas válaszokat adnak bonyolult problémákra.

Böszörményi szerint csak egy kormányképes erő van, a Fidesz-KDNP, így a Jobbikra adott voksok elvesztegetett szavazatok. "Kormányt vagy ellenzéket szeretnének váltani?" - kérdezte. A Nézőpont Intézet legutóbbi felmérésére hivatkozva azt mondta: az elmúlt hetekben látványossá vált a Fidesz-Jobbik konfliktus (erről itt olvashat részletesen), ennek eredményeként a választókban is tudatosulni látszik, hogy a két párt nem szövetségese, hanem ellenfele egymásnak. Ez szerinte abból is látszik, hogy másodlagos pártpreferenciák alapján a Jobbik táborának közel fele hajlik arra, hogy a Fideszt támogassa.

A Jobbik alapvetően szociálisan populista párt - mondta később egy kérdésre válaszolva Böszörményi. A Jobbikot az elemző "maffiaszerűen felépített, új, minden eddiginél hatékonyabb hálózatnak" nevezte, és azt mondta: a Fidesz által ígért elszámoltatás keretében a végére kell járni annak is, hogy milyen eszközökkel lehetett ilyen rövid idő alatt ennyire felfuttatni a pártot.

Semjén balról előz

Lanczendorfer Erzsébet kérdésére Böszörményi azt mondta, a KDNP-nek az lehet az egyik szerepe a kampányban és a következő kormány idején, hogy megszólítsa a baloldali érzelmű, de az MSZP-ből kiábrándult embereket, és képviselje a keresztény szociális értékeket. Ezt a fonalat vette fel az időközben megérkezett Semjén is, de előbb még külön köszöntötte a teremben szerinte helyet foglaló szocialista megfigyelőket. Semjén igazi baloldali szerepbe helyezkedve élesen támadta a multinacionális cégeket, a bankokat és az őket támogató kormányt.

"A mostani költségvetés úgy, ahogy van fiktív" - jelentette ki a pártelnök, aki szerint a kormány csak azért igyekszik alacsony hiányt kimutatni, hogy még több hitelt vehessen fel, amivel szerinte ki akarják pofozni a külföldi bankokat. Az államadósság már így is a GDP 83 százaléka (a Magyar Nemzeti Bank szerint 2009 végén 78,3 százaléka volt - a szerk.), és még nem lehet tudni, milyen kötelezettség-vállalások vannak a szerződések "titkos záradékaiban". Semjén azt ígérte, kormányra kerülésük után "tömegével" fogják feloldani ezek titkosítását.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

"Az MSZP legnagyobb trükkje, hogy szocialistának nevezi magát" - állította Semjén. Szerinte a szocialisták valójában az "új burzsoázia" képviselői, akiknek kormányra kerülve az első dolguk volt adómentessé tenni a tőkejövedelmeket, miközben "halálra adóztatják" a munkajövedelmeket. Azt szerinte a baloldalon is elismerik, hogy az egyensúly a Medgyessy-kormány idején borult meg, de ezt "a neoliberálisok" adóemeléssel, illetve kiadáscsökkentéssel próbálták orvosolni. Utóbbi pedig csak azt jelenti: elvenni a pénzt az emberektől.

Ezzel szemben a "keresztény megoldás" a magyar vállalkozók támogatása lenne - mondta Semjén, aki példaként a Nicolas Sarkozy francia elnök által meghirdetett protekcionista gazdaságpolitikát említette. Ennek szerinte alaptétele, hogy nem lehet kivinni a pénzt az országból. Szintén francia példára bevezetnék a családi adózást, amely azt is figyelembe veszi, hogy valaki hány másik emberről gondoskodik, és azokat segíti, "akik a gyerekekért élnek, és nem a gyerekekből".

Semjén azt állította, a Fidesz-KDNP kezdeményezte a parlamentben, hogy a magyar termőföld védelmében hosszabbítsák meg a moratóriumot (az erről szóló határozati javaslatot szocialista képviselők nyújtották be - a szerk.). A "második Orbán-kormány" szerinte akkor is megakadályozza, hogy "spekulánsok kezébe kerüljön" a termőföld, ha Brüsszel nem járulna hozzá a moratórium meghosszabbításához. Itt Semjén a dán példát tartja követendőnek, és magyar mezőgazdasági iskola elvégzéséhez kötné a földvásárlás engedélyezését.

Kövér önvizsgálatot javasol

"A diagnózis viszonylag egyszerű: Magyarország történetének egyik legsúlyosabb és legösszetettebb válságában van" - mondta Kövér László. A közvetlen kiváltó okot, sokakhoz hasonlóan ő is "Gyurcsány Ferencben és bandájában" látja, de úgy véli, a hazai és a nemzetközi válság is "erkölcsi, szellemi természetű". 2002-ig Kövér szerint nagyjából jó irányba mentek a dolgok (legjobban persze szerinte az Orbán-kormány idején), de akkor "végleg kisiklott a magyar rendszerváltás vonata". "A Horthy-rendszert jobbnak tartom, mint az elmúlt nyolc évet, pedig az nem volt a demokrácia mintapéldánya" - mondta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kövér azonban nem csak Gyurcsányt hibáztatta: "Egy kis önvizsgálatot javasolnék" - mondta arra utalva, hogy 2002-ben a Fidesz vezetői nem tudták megszólítani és az urnákhoz vinni a saját szavazóikat. Szerinte a passzivitás már 1990-ben érezhető volt, hiszen a választóknak csak "hatvanvalahány" százaléka ment el szavazni. "Tetszettek volna demokráciát csinálni" - fogalmazta újra Antall József néhai miniszterelnök szavait (aki azzal hűtötte a radikálisokat: "Tetszettek volna forradalmat csinálni"). Ha ennek a konzekvenciáit nem vonjuk le - figyelmeztette Kövér a hallgatóságot -, akkor semmi garancia arra, hogy nem történik meg újra, és 12 jó év után nem jön megint "egy Gyurcsányhoz hasonló gazember, és visszalök a gödör aljára".

"Iszonyúan nehéz lesz"

Egy kérdésre válaszolva Kövér azt mondta, a lusztrációs törvénnyel (amely megtiltaná a volt kommunista funkcionáriusok közéleti szerepvállalását - a szerk.) már "kicsit el tetszettünk késni". Szerinte ez 1990-ben is azért maradt el, mert az emberek nem érezték fontosnak, de érdemes megvárni, mire jutnak a lengyelek, akik mostanában újra előveszik a kommunizmus bűneinek kérdését. Elszámoltatás azonban lesz, sőt, ezentúl mindig lesz - ígérte Kövér, mert szerinte csak így lehet véget vetni annak, hogy Magyarország következmények nélküli ország.

Ehhez csatlakozva Semjén azt mondta: a szocialisták azért félnek a Fidesz kétharmados győzelmétől, mert ennyivel fel lehet függeszteni a mentelmi jogukat. Kövér ugyanakkor azt mondta egy érdeklődének: nem ajánlaná, hogy általában megszüntessék a képviselők mentelmi jogát - amint ez a Jobbik választási programjában szerepel -, hiszen az "egyidős a demokráciával", és nem is annyira a képviselőket védi, hanem az őt megválasztó polgárokat. Ugyanígy rossz ötletnek tartaná a képviselők visszahívhatóságát, mert az állandó politikai feszültséget keltene.

"A következő fél év iszonyúan nehéz lesz" - festett sötét jövőképet a Fidesz választmányi elnöke, aki szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint amilyennek látszik. Először a csődök közvetlen veszélyét kell elhárítani - például az egészségügyben -, és már az is nagy eredmény lesz, ha év végén úgy tudnak majd koccintani, hogy sikerül működőképesen tartani az országot. Kövér azt sem merte megígérni az erről kérdező embereknek, hogy olcsóbb lesz a benzin, amikor pedig valaki azt kérdezte, mikor érik el a magyar bérek az európai szintet, azonnal rávágta: sokára.