Nem értenek szót a fiatalokkal a parlamentben hadakozó pártok

Vágólapra másolva!
Jobbik és LMP - a Forsense 25 éven aluli szavazók magatartását vizsgáló felmérése szerint ez a két párt sokkal népszerűbb a fiatalok, mint a teljes lakosság körében, pedig a két párt támogatottsága egy éve még mérhető sem volt. Az eredmény igazából nem meglepő, a parlamenti pártok választási programjából az derül ki, nem tudják, mit kezdjenek az amúgy sem túl aktív fiatalokkal, ráadásul a Jobbik és az LMP kezére játszik, hogy újak.
Vágólapra másolva!

A fiatalok körében a Jobbik támogatottsága több mint kétszer akkora, mint az MSZP-é - derül ki a Forsense közvélemény-kutatásából. A kutatást az elmúlt egy év havonta rögzített adatai alapján készítették, havonta ezer fő megkérdezésével.

A kutatás szerint a fiatalok politikai aktivitása alacsonyabb, mint a felnőtt lakosságé. 2008-ra 2004-hez képest csökkent, az európai parlamenti választásnak köszönhetően 2009-ben és most februárban ismét nőtt. Az elmúlt 12 hónapban átlagosan 9 százalékkal volt alacsonyabb a részvételi hajlandóság a 18-24 évesek körében egy esedékes választáson, mint a teljes népesség esetében.

Két olyan párt van a felmérés szerint, amely erősebb a fiataloknál, mint a teljes lakosság körében: a Jobbik és az LMP. Pedig a 2009-es EP-választások előtt még sem a Jobbiknak, sem az LMP-nek nem volt mérhető támogatottsága a fiatalok körében. 2009 áprilisában a Jobbik 4, az LMP 0 százalékon állt, szeptemberben már 8 illetve 2 százalék szavazott volna rájuk, 2010 elején viszont már a megkérdezett 25 év alattiak 15 százaléka mondta azt, hogy jobbikos szavazó, 5 százalékuk pedig az LMP-t választaná.

A nagyobb pártok közül az MSZP tudja a legkevésbé megszólítani a fiatalokat, mindössze a megkérdezettek 6 százalékának volt szimpatikus a párt, míg a teljes lakosság körében valamivel jobban, tíz százalékon áll a párt. A Fidesz támogatottsága is alacsonyabb ebben a korosztályban, mint a teljes népességben. Míg a Fidesz támogatottsága a teljes lakosság körében 31 százalék a Forsense februári adatai szerint, a fiataloknál ez az arány csak 24 százalék.

Az MDF, illetve az SZDSZ szavazóinak aránya viszont nem tér el jelentősen a teljes népesség körében mért támogatottságuktól: az MDF-et a fiatalok 3 százaléka tartja szimpatikusnak, az SZDSZ támogatottsága pedig 2010 elején már nem is mérhető.

"A Jobbik rebellis"

Az [origo] által megkérdezett pesti egyetemisták szerint a kampány miatt több szó van a környezetükben a politikáról, mint általában, de közel sem annyira, mint a 2006-os választások előtt. Egy 23 éves biológus hallgató ezt a kevésbé kiélezett versenynek tudja be. Szerinte a fiatalok kiábrándultak a politikából, ő is csak felületesen követi a napi politika eseményeit, mert manipulatívnak tartja a sajtóban megjelenő híreket.

"A Jobbik rebellis, ami a fiatalok számára megkapó, az idősebbek viszont a bejáratottabb, biztosabb dolgokat helyezik előtérbe" - mondta az [origo] kérdésére egy pesti egyetemista arról, hogy szerinte miért kiugró a Jobbik népszarűsége a fiatalok körében. A Jobbik és az LMP relatív népszerűsége az általunk megkérdezett fiatalok szerint újdonságuknak köszönhető, illetve szerintük korosztályuk fogékonyabb a markánsabb véleményekre, a radikalizmusra. "Ez mindig is jellemző volt a fiatalokra, pláne egy rossz történelmi helyzetben" - mondta egyikük.

Sovány programok sovány ígéretekkel

A pártok programjai nem adnak sok támpontot ahhoz, hogy hogyan viszonyulnak a pártok a fiatalokhoz. Legtöbbet a Jobbiké foglalkozik a fiatalokkal, az MSZP például egy, Fidesz másfél oldalon intézi el nekik szóló terveit (az LMP március 15-én mutatja be teljes programját).

"Ez a korosztály alapvetően bennszülött demokrata, demokráciában nőttek fel, de csalódniuk kellett a demokratikus intézményrendszer működésében" - mondta az [origo]-nak a Jobbik népszerűségéről a párt ifjúságpolitikusa, Stummer János. Stummer szerint a fiatalok "az elmúlt 20 év ifjúságpolitikája miatt mindenfajta stratégia, életcél és életpálya-modell nélkül próbálnak élni és emiatt nagyrészük rendszerkritikus". Szerinte mellettük szól, hogy kampányuk lendületes, ráadásul leginkább a fiatalok többsége által használt felületeken, az interneten jelenik meg a Jobbik, ez is őket erősíti.

Varga László, az MSZP ifjúsági szervezetének számító Societas elnöke szerint három oka van annak, hogy az MSZP-t mindössze a fiatalok 6 százaléka választaná a Forsense felmérése szerint: a fiatalok jellegzetesen elégedetlenebbek a mindenkori kormánnyal; a válság miatt felerősödtek a szélsőséges nézetek, a fiataloknál hatványozottabban; a baloldali fiatalok az utóbbi 20 évben "nehezen találták meg az MSZP-t".

"Ha több fiatalnak van is fenntartása az MSZP-vel szemben, meg kell mutatnunk, hogy itt vannak olyan közösségek, akik már a jövő baloldalát jelenthetik" - mondta Varga, aki szerint Mesterházy Attila kormányfőjelöltsége súlyponteltolódást jelent. Varga kijelentette, óriási tartalékaik vannak a fiatalok meggyőzésében.

"Nem elvek mentén gondolkodnak"

Vágó Gábor, az LMP ifjúságpolitikai szakszóvivője szerint a fiatalok nehezen mozgósíthatóak, de ha van egy konkrét ügy, amely kézzelfogható és számukra is fontos, akkor megmozdulnak. "Nem elvek mentén gondolkodnak, a hagyományos politikából kimaradnak, mert egész életükben azt látták, hogy az a politikusokról szól, nem pedig róluk". Szerinte sok fiatalnak nincsen jövőképe, "emiatt is lennének hasznosak a közösségi terek, ahol ifjúságsegítők hosszú távú perspektívát tudnának mutatni".

"Az MDF a társadalmat homogén egészként kezeli, amit semmiképp sem szabad szétbontani. Különben sem az számít, hogy hányszor írunk le a programban bizonyos szavakat" - mondta az [origo]-nak Horváth István, az MDF ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Unio (IQ) elnöke. Jelenleg az első számú probléma a fiatalok jövőjét is megnehezítő gazdasági válság és ezért őket a társadalom többi korosztályával együtt ez érdekli a legjobban - jelentette ki Horváth, aki szerint "ígérhetnénk mindenfélét, de a valóság az más".

Ágh Pétert, a Fidesz ifjúsági tagozata, a Fidelitas elnökét többször kerestük csütörtökön és pénteken telefonon, jeleztük, hogy interjút szeretnénk készíteni vele a témáról, de mindössze egy általánosságokat tartalmazó e-mailt küldött.