Már országos listát tudna állítani az MDF

Vágólapra másolva!
Már országos listát is állíthatna az áprilisi országgyűlési választásokra az MDF, mivel már kilenc területi listájuk van, és az országos listaállításhoz legkevesebb hét szükséges.
Vágólapra másolva!

Az MDF jelenleg kilenc megyében tudna területi listát állítani, ez pedig azt jelenti, hogy országos listaállításra is lehetősége van - derült ki az Országos Választási Iroda (OVI) honlapjának péntek délutáni adataiból.

Az országgyűlési választáson húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. A jogszabály szerint az a párt jogosult listaállításra, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni körzetek negyedében, de legalább kettőben jelöltet állított.

A párt eszerint területi lista állítására lenne jogosult Baranyában, Bács-Kiskunban, Békésben, Csongrádban, Győr-Moson-Sopronban, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Komárom-Esztergomban és Pest megyében. Az országos és területi listákat március 22-én 16 óráig lehet bejelenteni az illetékes választási bizottságnál, ezt egyelőre - bár jogosult lenne rá - az MDF még nem tette meg. Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek 7 területi listát tudtak állítani. A jelöltszám alapján országos lista állítására is jogosult lenne az MDF.

Csütörtökön még az MDF támogatására kérlelte a választókat Dávid Ibolya, az MDF elnöke, mert a pártnak sok gondot okozott a szükséges kopogtatócédulák összegyűjtése. Dávid Ibolya segélykiáltásáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.