Felsejlik a pártprogramban a fideszes kormány körvonala

Vágólapra másolva!
Bár nem árulkodik egyértelműen a Fidesz által elképzelt kormányzati felépítésről, több olyan utalás is található a párt pénteken bemutatott programjában, amely jelezheti, hogy hogyan képzeli el kormányát Orbán Viktor. Nem először tűnik fel a fideszes tervekben a nagyobb területeket átfogó csúcsminisztériumok és a választókkal aktívan kommunikáló állam képe. A fideszesek szerint azonban Orbán az utolsó pillanatig kivárhat a konkrétumok ismertetésével, hogy elkerülje a sértődéseket.
Vágólapra másolva!

Pénteken mutatta be választái programját a Fidesz. A program 6 nagyobb témakört tárgyal, Orbán Viktor pártelnök mellett négy Fideszes és egy KDNP-s politikus dolgozza fel a Fidesz által legfontosabbnak tartott területeket. A közbiztonságról és a rendfenntartásról szóló részt a honvédelmi bizottság fideszes elnöke, Lázár János írta, a gazdaságpolitikáról Matolcsy György, a Fidesz-kormány egykori gazdasági minisztere ír, a szocális témákkal a KDNP-s Soltész Miklós, az egészségüggyel a Fidesz egészségpolitikus, Pesti Imre, a demokratikus alapértékekkel pedig Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője foglalkozik (a programról itt olvashat bővebben).

A párt programját a Fidesz országos választmánya szavazta meg pénteki zárt ülésén a választási listákkal együtt (a listákon szereplő politikusokról itt olvashat részletesen). Az [origo]-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő fideszes választmányi tagok szerint Orbán Viktor pártelnök a választmányi ülésen 20-30 percet beszélt a párt programjáról. Azt mondta: nem kell jelentőséget tulajdonítani annak, hogy kik jegyzik az egyes fejezeteket. Orbán szerint ugyanis a program összeállítása egy feladat, az egyes tárcák irányítása pedig egy másik feladat lesz. A program írói nem kapnak automatikusan kormányzati tisztséget - mondta forrásaink szerint Orbán.

Egyik fideszes forrásunk szerint Orbán nem indokolta meg, hogy miért ezeket az embereket választotta ki a program megírásához. Az ülés egy másik résztvevője azt mondta: Orbán azért ezeket a szerzőket választotta, mert ők tartoznak a pártelnök közvetlen környezetéhez, így ők tűntek alkalmasnak az egyes fejezetek összeállítására.

Forrásaink azt állították, Orbán a válaszmány ülésén nem beszélt a közvélemény-kutatások szerint a választási győzelemre egyértelműen esélyes Fidesz lehetséges kormányzati struktúrájáról. Mindössze annyit mondott, hogy a program a kormányzás főbb irányait jelöli ki, célja, hogy a dokumentum minden olvasója tudja, mire készül a Fidesz. A pártelnök beszélt arról is, hogy konkrét ígérteket, számok azért nincsenek a programban, mert ezekről csak az átadás-átvétel után, vagyis a gazdaság és költségvetés helyzetének pontos megismerése után lehet beszélni.

Nem akar konfliktust Orbán

Eddig kevés információ szivárgott ki arról, hogy milyen elképzelései vannak a Fidesznek a lehetséges kormányzati struktúráról. Az [origo]-nak tavaly nyilatkozó fideszes vezetők azt mondták, hogy a Fidesz puritán kormányzati struktúrát akar kialakítani, kevés minisztériumot és kevés minisztériumi dolgozót szeretnének.

Forrásaink akkor azt mondták, hogy egy Fidesz-kormány az elképzelések szerint aktívan és nyíltan kommunikálni, hogy így támogatást szerezzen esetleges nehezebb lépéseihez is (erről itt olvashat részletek). Ez a koncepció a párt pénteken bemutatott programja szerint továbbra is megmaradt, a program szerint ugyanis a Fidesz kormányra kerülése esetén döntéseibe a jelenleginél jobban bevonná a választókat, igaz, azt nem fejtik ki, hogy ezt hogyan képzelik el.

Forrásaink akkor azt mondták, hogy a kormányzati struktúráról és néhány stratégiai kérdésről is több koncepció készül, amelyek egymással versengenek. A különböző elképzelések közül, a kormányváltást követő állapotfelmérés után maga Orbán fog válogatni - állította több forrásunk. A végleges döntésekkel azonban kivárnak az utolsó pillanatig, hogy ne sértsenek meg senkit.

Csúcsminisztériumok is lehetnek

A Népszabadság decemberi információi szerint Orbán Viktor az egészségüggyel, a szociális kérdésekkel és az oktatással foglalkozó humán csúcstárcát hozna létre, de formális döntés még nem született erről, és több variációt is kidolgoztak már a pártban.

Ebben a felépítésben a kormány 8-9, nagyobb területeket átfogó minisztériumból épülne fel, amelyek munkáját egy erős kancellária fogná össze. Lenne humán, külügyi, pénzügyi, gazdasági és honvédelmi tárca, infrastrukturális minisztérium, vidékfejlesztési minisztérium és Belügyminisztériumot.

Ezt a koncepciót erősíti Orbán egy tavaly szeptember 5-én, a Somogy megyei Kötcsén tartott beszéde, amelynek szövegét február közepén közölte a Nagyítás című lap. Orbán arról beszélt, hogy "megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg. (....) Ehelyett (...) létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza".

A Fidesz pénteken bemutatott programja épp ezeket a nemzeti ügyeket sorolja fel. Orbán Kötcsén azt mondta, nem ellenkormányzást kell folytatnia a Fidesznek hatalomra kerülése után, hanem a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítania. "Ebből természetesen nagyon sok minden következik a kormányprogramra, a stílusra, a kormányzat felépítésének szélességére és még számos direkt politikai kérdésre nézve" - jelentette ki (a kötcsei beszédről itt olvashat bővebben).