A kampányról szólt az idei március 15-e

Vágólapra másolva!
Választási szónoklatok és kisebb-nagyobb pártrendezvények uralták az idei március 15-ei megemlékezéseket, amelyeken rendbontás és rendkívüli esemény nem történt. Bokros Lajosra csak néhány tucat érdeklődő, a Jobbik és a Fidesz rendezvényére viszont tízezrek voltak kíváncsiak: a nemzeti ünnepet minden miniszterelnök-jelölt kihasználta kampányához, a tüntetők dühe pedig Demszky Gábor budapesti főpolgármesteren csattant a legjobban.
Vágólapra másolva!

Nyugodtan, rendbontás nélkül zajlottak le idén a március 15-ei megemlékezések Budapesten, a rendőrök a nap folyamán csupán néhány embert vettek őrizetbe, de azokat sem a megemlékezésekkel kapcsolatban - közölte a BRFK hétfőn este. A fővárosban több mint 100 rendezvényt tartottak, de rendkívüli esemény egyiken sem volt: néhány bekiabáló tüntető ugyan felbukkant egy-egy megemlékezésen, de idén a nemzeti ünnep rendbontók helyett inkább politikai ígéretekről és a választási kampányról szólt (az eseményeket a nap folyamán percről percere követte az [origo], folyamatosan frissített tudósításunkat itt olvashatja) .

A nap délelőtt az állami megemlékezésekkel kezdődött, amelyeket néhány bekiabáló tüntető kísért figyelemmel a Kossuth téren: a kormányellenes jelszavakat skandáló emberek ellen azonban nem volt szükség rendőri fellépésre. Délelőtt 11-től kora estig aztán különböző politikai rendezvényektől volt hangos a város, ezekre párttól függően néhány tucat, vagy akár több tízezer ember is ellátogatott.

A legkevesebben az MDF Jókai téri rendezvényén vettek részt, Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt beszédét csak mintegy 50 ember hallgatta, így már az is derültséget keltett, hogy Bokros "ünneplő tömegnek" szólította az egybegyűlteket, mielőtt az értelmiségi összefogás fontosságáról kezdett beszélni. Az ugyancsak szűk körben ünneplő LMP a Teleki téren faültetéssel egybekötve olvasta fel politikai 12 pontját, amelyre néhány kisgyermekes család és pár fiatal volt kíváncsi.

Az MSZP belvárosi megemlékezésére már több ezer szimpatizáns gyűlt össze. A rendezvényen Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje kampánybeszédet mondott, amelyben hazugságokkal vádolta a Fideszt, és a baloldal megújítását ígérte: arról beszélt, hogy az MSZP ugyan későn nézett szembe a korrupcióval, de továbbra is a demokratikus értékrendet képviseli (a beszédről részletesen itt olvashat).

Szintén a Belvárosban, a Március 15-e téren tartott megemlékezést Demszky Gábor főpolgármester, ő azonban az MSZP rendezvényével ellentétben kifejezetten ellenséges közönség, fütyülő és dudáló tüntetők előtt mondott beszédet. Demszky mondanivalóját a szélsőségesek térnyerésére hegyezte ki, és arra bíztatta a tömeget, hogy ne a Jobbikra, hanem a "demokratikus pártokra" szavazzanak az áprilisi választásokon: a főpolgármestert a kordonon túlról lehazaárulózták és lehülyézték.

A legtöbben a Fidesz és a Jobbik délután 3-kor kezdődő rendezvényein vettek részt, előbbi a Dózsa György teret és a Tabánt, utóbbi a Bajcsy-Zsilinszky utat töltötte meg szimpatizánsaival. A pártok becslései szerint ezeken a rendezvényeken tízezernél is több ember gyűlt össze, az [origo]munkatársai a hatalmas tömeg miatt becsülni sem tudták, mennyien lehetnek az emberek.

A Fidesz megemlékezésén a párt több vezető politikusa után Orbán Viktor pártelnök mondott terjedelmes beszédet, amelyben szimpatizánsait szavazásra buzdította: Orbán elsöprő erejű változást ígért a következő időszakra, a szocialistáknak pedig azt üzente, hogy "ideje csomagolni". A politikus a nemzeti ünnepen teljes egészében választási szónoklattal állt az emberek elé, amelynek fő üzenete az volt, hogy mindenki mindkét szavazatát adja a Fideszre (a beszéd összefoglalóját ebben a cikkünkben találja).

Orbánhoz hasonlóan Vona Gábor, a Jobbik elnöke is választási beszédet mondott a Bajcsy-Zsilinszky úton egybegyűlt tömegnek: a pártelnök szónoklatának legnagyobb részében a Jobbik programjának főbb igéreteit sorolta. Vona többek között arról beszélt, hogy lehetetlenné akarja tenni a külföldiek földvásárlását, és hogy hatalomra kerülése esetén a jelenlegi parlamenti pártok néhány hónapon belül eltűnnének az országgyűlésből (a beszédről itt talál részleteket).