Nagyon nehéz feladat vár az MDF-re

Vágólapra másolva!
Két megyében sem tudott területi listát állítani az MDF, amely így nagyon nehéz akadály elé néz az áprilisi választásokon. Utoljára húsz évvel ezelőtt sikerült az akkori kereszténydemokratáknak úgy bejutniuk a parlamentbe, hogy nem volt mindenhol területi listájuk. Vas megyében azért bukta el a listaállítást az MDF, mert az erőemelőként ismertté vált jelöltjének problémái voltak a kopogtatócédulákkal. Nógrádban egy jelölttel is sikerült a listaállítás.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Iroda honlapján hétfőn este közölt adatok szerint az MDF három kivételével minden megyében állíthat területi listát. Somogyban és Vas megyében is van egy-egy olyan jelöltjük, akik ugyan leadták az ajánlószelvényeket, de az választási bizottság nem adott engedélyt az indulásra. Ezzel nehéz akadály elé néz az egykori rendszerváltó párt a most áprilisi választáson.

A hivatalos választói névjegyzékben - a január 27-i állapot szerint - valamivel kevesebb, mint 8 millió 70 ezer ember szerepel. Somogy és Vas megyék kiesésével összesen majdnem 478 ezer embernek, azaz a választók 5,9 százalékának nem lesz lehetősége az MDF listáira szavazni.

Szinte példátlan

Nem túl magas, 60 százalékos részvétellel számolva egy pártnak mintegy 242 ezer szavazatra van szüksége az ötszázalékos parlamenti küszöb eléréséhez. Mivel mintegy 478 ezer embernek lehetősége sem lesz az MDF-re szavazni, a pártnak ezt a szavazatmennyiséget a maradék 18 területi listán kell összeszednie, átlagosan mintegy 5,5 százalékot (2006-ban az MDF mindössze 0,04 százalékkal haladta meg az ötszázalékos küszöböt).

Ez nem lehetetlen, bár a rendszerváltás óta csak egy példa volt hasonlóra: 1990-ben a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) csak 15 területi listát tudott állítani, mégis sikerült 6,4 százalékot (több mint 317 ezer szavazatot) szereznie. Azóta azonban csak olyan pártnak volt esélye megközelíteni az öt százalékot, amely le tudta fedni az egész országot, vagyis 20 területi listája volt.

Az erőemelő feladta

Vas megyében a korábban az [origo] cikkében is bemutatott Mészáros Tibor világbajnok erőemelő volt a gyenge láncszem, akiről hétfőn derült ki, hogy nem indulhat. Mészáros öt szelvénnyel adott le többet a minimálisan szükséges 750-nél, ezért a választási bizottság úgy döntött, hogy egyesével átnézi a szelvényeket. Az ellenőrzésen több formailag hibás cédulát találtak, például olyanokat, amelyeken rossz lakcím szerepelt - mondta el az [origo]-nak Keresztesiné Veleki Ildikó, a választási bizottság elnöke. (Szombathelyen hétfőn egy állampolgár bejelentést tett arról, hogy 64 darab kitöltetlen kopogtatócédulát talált a postaládájában. A bizonytalan eredetű ajánlószelvények miatt a választási bizottság a rendőrséghez fordult. A 64 cédulának nincs köze Mészáros Tibor érvénytelen ajánlószelvényeihez, két külön ügyről van szó - mondta az [origo]-nak Keresztesiné Veleki Ildikó.)

Mészáros szerint ő 755 kopogtatót adott adott le, ebből csak 666 volt érvényes. Ha egy-két ajánlószelvény hiányozna a 750-hez, akkor fellebbezne, de ekkora különbségnél nem látja értelmét - mondta Mészáros az [origo]-nak. Ez azt jelenti, hogy Vas megyében biztosan nem lesz listája az MDF-nek, így a párt nem lesz rajta a szavazólapon.

Somogy megyében is két-két egyéni jelöltre lett volna szükség ahhoz, hogy a párt listát állíthasson. A kaposvári választókerületben induló Mészáros Ákos jelöltségét azonban elutasította a választási bizottság. A Sonline.hu helyi hírportál múlt pénteken azt írta, Mészáros Ákos - aki az MDF megyei elnöke is - mindössze 49 ajánlószelvényt adott le, amiből 47 volt érvényes. Ez szerinte jelzés volt, arra próbált rámutatni, hogy a kis pártok megszenvedték a nagyok szelvénymaximalizáló tevékenységét, és általában alulmaradtak.

Nógrádban jelölt nélkül is sikerült

Korábban Nógrádban is úgy tűnt, hogy nem sikerül listát állítania az MDF-nek. Három jelölt is leadta a kopogtatócéduláit, de egyiküket elutasította a helyi választási bizottság, egy másik pedig visszalépett. A szécsényi választókerületben induló Bali Dánielnek csak három érvényes ajánlószelvény hiányzott a 750-ből, a jelölt fellebbezést nyújtott be a területi bizottsághoz. Barta László főjegyző hétfő esti tájékoztatása szerint a Nógrád Megyei Területi Választási Bizottság ismét megvizsgálta a cédulákat. Az érvényesek között találtak még egy érvénytelent, így a jelöltnek csak 746 szelvénye van, vagyis nem lehet nyilvántartásba venni.

A salgótarjáni választókerületben visszalépett Eötvös Mihály képviselőjelölttel kapcsolatban viszont a választási eljárási törvény azon rendelkezését alkalmazták, miszerint "nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett." Így a területi választási bizottság hétfőn este mégis nyilvántartásba vette az MDF területi listáját.

Budapesten sikerült

Az MDF kora délután megegyezett a budapesti lista jelöltjeinek sorrendjéről az SZDSZ-szel, és a sajtóosztály szerint délután négyig le is adták a választási bizottságnál. A MDF-nek Budapesten a listaállításhoz minimálisan szükséges nyolc jelölt helyett végül - két fellebbezés után - tíz jelöltet sikerült elindítania, így végül nem fenyegette az a veszély, hogy egy jelölt kiesése esetén elbukja a fővárosi listát is.

Szombat délután a 15. választókerületben induló Csapody Miklós - mivel nem kapott befutó helyet a területi listákon - felvetette a lehetőségét annak, hogy visszalép. Csapody vasárnap cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy független jelöltként indulna, de arról, hogy visszalép-e, hétfőn az [origo]-nak sem nyilatkozott. A Kőbányán induló, eredetileg SZDSZ-es Győri Dénest már nyilvántartásba vette - tisztán MDF-esként - a választási bizottság, de a Magyar Nemzet információi szerint hétfőn egy magánszemély leadott cédulák átvizsgálását kérte a választási bizottságtól.