A képviselőjelöltségtől is visszalépett Csapody Miklós

Vágólapra másolva!
A pártból való kilépése után az egyéni képviselőjelöltségtől is visszalépett Csapody Miklós, korábbi MDF-es képviselő. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja vállalni azokat a viszonyokat amelyek szerinte az MDF-et jellemzik. Az 1990 óta képviselő Csapody korábban befutó helyet szeretett volna a párt országos listáján, de nem kapta meg. Lépése nem befolyásolja az MDF fővárosi listaállítását.
Vágólapra másolva!

Visszavonta a főváros 15-ös számú választókerületében vállalt képviselőjelöltségét Csapody Miklós, aki kedden jelentette be, hogy kilép az MDF-ből. A politikus az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: úgy tartja tisztességesnek, hogy a jelöltségét is visszavonja, hiszen a választók MDF-esként töltötték ki ajánlószelvényeiket a nevére.

Csapody szerint "az MDF-SZDSZ Bokros Lajos által összeállított listáit" Bokros ultimátumára hagyta jóvá az MDF országos választmánya. Azt mondta: sem Bokros Lajos ultimátumával, sem néhány korábbi politikai és személyi döntéssel nem érthetett egyet, ezért korábban többször is bejelentette a miniszterelnök-jelöltnek és az elnökségnek, hogy a "Bokros-SZDSZ-listákat és a fenyegető fellépést" elfogadhatatlannak tartja.

"Az MDF alapító tagjaként nem tudom vállalni azokat a politikai, emberi és magatartásbeli viszonyokat sem, amelyek bizonyos ideje az MDF-et jellemzik" - tette hozzá. Véleménye szerint a listákban olyan politikai és személyi törekvések sűrűsödtek össze, amelyek egyre inkább üzleti és egyéb, nem "közpolitikai megfontolásokat" mutatnak. "Félreállását" logikusnak tartja, hiszen - mint írta - az országos listáról öt képviselő juthat be biztosan, vagyis ha valaki nincs ott az első húszban sem, az azt jelenti, hogy nem számítanak rá.

Dávid Ibolya MDF-elnök egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, Csapody a harmadik helyet kérte a listán, a párt elnöksége viszont a 11. helyet ajánlotta fel neki. Csapody ezt nem fogadta el, majd úgy döntött, hogy kilép a pártból. Csapody Miklós az MDF egyik alapító tagja volt, 1990-től az MDF parlamenti frakciójának széthullásáig, 2009. március 30-ig MDF-es, ezt követően független képviselő volt az Országgyűlésben.