Dávid Ibolya szerint el akarják hallgattatni az MDF-et

Vágólapra másolva!
Az MDF elnöke szerint a Fidesz, az MSZP és a Jobbik nyílt jogsértést követett el azzal, hogy delegáltjaik elutasították az MDF budapesti listáját. A párt nógrádi listája is veszélybe került, mert két magánszemély megfellebbezte a területi választási bizottság döntését. Az OVB csütörtök délután dönthet a két listáról.
Vágólapra másolva!

Dávid Ibolya, az MDF elnöke közleményt adott ki csütörtökön reggel, amelyben közölte, hogy a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) nyílt jogsértést követett el, amikor szerdán elutasították az MDF budapesti listáját. Az FVB fideszes, MSZP-s és jobbikos delegáltja úgy ítélte meg, hogy a pártnak csak 7 egyéni jelöltje van (az induláshoz szükséges 8 helyett), mert nem vette figyelembe a szerdán visszalépett Csapody Miklóst (róla itt olvashat), illetve Király Zoltánt és Slosár Gábort, akiket csak fellebbezés után vettek nyilvántartásba.

Az MDF fellebez az Országos Választási Bizottságnál (OVB), amely csütörtök délután tárgyalhatja az ügyet. Dávid szerint a Fidesz, az MSZP és a Jobbik közös lépése a demokrácia ellen irányult. Szerinte a három párt hetek óta minden erejével meg akarja akadályozni az MDF rajthozállását és törvénytelen módszerekkel igyekszik elhallgattatni Bokros Lajost és az MDF-et. "Ez az eljárás a három rivális pártnak a bigámista násztánca", amelynek egyetlen célja, hogyan lehet az MDF programját elnémítani - jelentette ki Dávid.

Az OVB szintén csütörtökön tárgyalhat az MDF Nógrád megyei listájáról, mert budapesti magánszemélyek megfellebbezték a megyei Területi Választási Bizottság (TVB) döntését. Nógrádban három jelölt is leadta a kopogtatócéduláit (kettő szükséges a listaállításhoz), de egyiküket elutasította a TVB, egy másik pedig visszalépett. A visszalépett Eötvös Mihály képviselőjelölt esetére a választási eljárási törvény azon rendelkezését alkalmazták, miszerint "nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett." Így a területi választási bizottság hétfőn este mégis nyilvántartásba vette az MDF területi listáját.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Egyedi helyzet

A fővárosi és a nógrádi választási iroda döntése gyakorlatilag ugyanarról szólt (a megfelelő mennyiségű kopogtatócédulát az MDF nevében összegyűjtő és leadó, majd visszalépő jelöltekről), mégis más kimenetelű döntések születtek. A nógrádi választási iroda vezetőjének a helyettese az [origo]-nak azt mondta, hogy a hétfői döntésnél a három választott tag mellett csak az akkor még egyedül bejegyzett MSZP választási delegáltja volt jogosult a döntésre, de egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott elmenni az ülésre. Az ülésen a választott tagok egyhangú döntést hoztak az MDF listájának elfogadásáról.