Felfüggesztette az OVB Kolompár mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
Országgyűlési képviselőjelöltként mentelmi jog illette meg Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, aki ellen több büntetőeljárás is folyik. Az Országos Választási Iroda csütörtökön felfüggesztette a mentelmi jogát, mert úgy ítélte meg, az ügyei nem állnak összefüggésben a választással.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtökön felfüggesztette Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, az MCF Roma Összefogás párt képviselőjelöltjének mentelmi jogát. Kolompár a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú egyéni választókerületében, Ózdon indul egyéni jelöltként.

Kolompár mentelmi jogának felfüggesztését a Kecskeméti Városi Bíróság kérte az OVB-től, mert ellene több bűncselekmény miatt büntetőeljárás van folyamatban. Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a képviselőválasztáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, amelynek felfüggesztéséről az OVB határoz.

Az OVB csütörtöki ülésén úgy foglalt állást, hogy Kolompár mentelmi jogát felfüggeszti, mivel a büntetőeljárás tárgyát képező cselekményre az országgyűlési képviselők 2010. évi választását megelőzően került sor és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással. Az OVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.