Az OVB szerint jogsétő a Fidesz-KDNP dupla műsorideje

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság szerint jogsértő, hogy az MTV két külön pártként kezeli a közös listával induló Fideszt és a KDNP-t, és így dupla annyi műsoridőt biztosít számukra, mint más pártoknak. Emiatt az MSZP kampányfőnöke tett panaszt, a testület pedig egy ellenszavazattal fogadta el a határozatot. Az MTV lemondta a KDNP bemutatkozását.
Vágólapra másolva!

Sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy a Magyar Televízió "dupla műsoridőt" biztosít a Fidesz-KDNP-nek a választási műsorában azzal, hogy külön jelölőszervezetként kezeli az egyébként közösen országos listát állító pártot - határozott az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök esti ülésén.

Az OVB-hez Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult a kifogással. Szigetvári azt kifogásolta, hogy az MTV március 22-én tette közzé, az országos listát állító pártok milyen sorrendben mutatkozhatnak be a köztelevízióban, a sorsolás során pedig külön pártként kezelték a Fideszt és a KDNP-t. A két pártnak külön napon biztosították számukra a megszólalás 25-25 perces lehetőségét.

Szigetvári Viktor arra hívta fel a bizottság figyelmét, hogy a két párt egyéni jelöltjeit, területi és országos listáit közösen állította, így a választási eljárás szabályai szerint egy jelölőszervezetnek minősülnek. Ha pedig egy jelölőszervezetnek számítanak, a dupla megjelenés sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét.

Az OVB 5:1 arányban helyt adott a kifogásnak és megállapította, hogy az MTV megsértette a választási eljárásnak a jelöltek esélyegyenlőségére vonatkozó előírását. A vitában elhangzott: ebben az esetben nem a műsorfolyam egészében kell vizsgálni a jelölőszervezetek egyenlő megjelenését, hanem - mivel zárt műsorblokkról, kifejezetten az országos listát állító jelölőszervezetek bemutatkozásáról szóló választási műsorcsoportról van szó - önmagában.

Az MTV a döntésre reagálva azt közölte, lemondja a KDNP-vel március 30-ra tervezett stúdióbeszélgetést. A közlemény szerint a köztévé precedensértékűnek tekinti a most megszületett határozatot, mert az egy olyan ügyben adott egyértelmű útmutatást, amely megosztotta nemcsak a közélet, hanem a politikai elemzők, jogászok és a médiaszakma képviselőit is.