Bíróságon támadták meg az országos listákat

Vágólapra másolva!
Vasárnapra már eskütételre hívták az LMP, a Jobbik és a Civil Mozgalom által Országos Választási Bizottságba delegált tagokat, de kiderült, hogy mindhárom párt országos listáját megtámadták a bíróságon, így egyelőre nem ülhetne be a testületbe. Az MDF még nem kapott értesítést, arról, hogy delegáltat küldhet az OVB-be, de az országos listáját már megtámadták.
Vágólapra másolva!

A tervekkel ellentétben mégsem tett le az esküt hétfőn az Országos Választási Bizottság (OVB) három új, a Jobbik, az LMP és a Civil Mozgalom által delegált tagja, mert bíróságon támadták meg a csütörtökön nyilvántartásba vett országos listákat - jelentette be Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője az OVB vasárnap esti ülésén. Amíg nem születik a listák nyilvántartásba vétele ügyében jogerős döntés, addig a delegáltak nem ülhetnek be a testületbe.

Az OVB csütörtöki ülésén vette nyilvántartásba az LMP, a Jobbik és a Civil Mozgalom országos listáját. A jogszabály szerint a parlamenti választáson országos listát állító pártok a listájuk nyilvántartásba vétele után jogosultak egy-egy tagot delegálni a testületbe. A pártok tájékoztatása szerint az LMP Szabó Miklóst, a Jobbik Hunyadi Gábort, a Civil Mozgalom pedig Frenkel Attilát küldi az OVB-be.

Bár az Országgyűlés sajtószolgálata hétfőre az ünnepélyes eskütételre hívta meg a sajtó képviselőit, Virág Rudolf bejelentette: mivel a listák nyilvántartásba vételével szemben a rendelkezésre álló határidőn jogorvoslatot nyújtottak be, ezért az nem jogerős, nem kerül sor az eskütételre. A Magyar Demokrata Fórum országos listáját pénteken vette nyilvántartásba az OVB, de a párt egyelőre nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy delegáltja mikor teheti le az esküt, egyébként az MDF országos listáját is megtámadták a bíróságon.

A testületben már pártdelegáltként ül az országos listaállítás jogán az MSZP delegáltja, Litresits András és a Fidesz-KDNP-é, Sasvári Róbert. Az OVB öt további tagját - Szigeti Péter elnököt, Halmai Gábor elnökhelyettest, valamint Fazekas Mariannát, Bordás Vilmost és Szoboszlai Györgyöt - az Országgyűlés választotta meg még februárban.