Négy párt együtt győzködi Orbánt a vitáról

Vágólapra másolva!
Az MSZP, az MDF, a Jobbik és az LMP közös levélben próbálja rábeszéni a listavezetői vitán történő részvételre Orbán Viktor Fidesz-elnököt. A Fidesz úgy reagált: majd az első fordulóban kiderül, kivel érdemes vitatkozni. Ha Orbán nem megy bele a vitába, akkor az MSZP, a Jobbik és az LMP sem látja értelmét, egyedül az MDF jelöltje, Bokros Lajos vitázna minden áron.
Vágólapra másolva!

Közös levélben szólítja fel a listavezetők vitáján való részvételre Orbán Viktort, a Fidesz elnökét az MSZP, az MDF, a Jobbik és az LMP. A négy párt képviselői pénteken, az LMP által kezdeményezett egyeztetésen - amelyen a Fidesz és a Civil Mozgalom nem képviseltette magát - állapodtak meg erről.

A szocialisták szóvivője, Budai Bernadett azt mondta, ha a Fidesz a pártok vezető politikusainak vitáján sem vesz részt, akkor annak az MSZP sem látja értelmét. Szabó Gábor a Jobbik, illetve Karácsony Gergely, az LMP sajtófőnöke úgy látja: ha ez a két párt távol marad, akkor feleslegessé válik a vita.

Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke azt közölte: pártjuk miniszterelnök-jelöltje, Bokros Lajos bárkivel hajlandó vitába szállni. Somogyi közleményében "Fidesz-függő pártoknak" minősítette az MSZP-t, a Jobbikot és az LMP-t. Szerinte Bokros Lajos továbbra is ragaszkodik a program-vitához, ha eljön a Fidesz, ha nem.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közleményében úgy reagált, hogy az első forduló előtt nem időszerű a vitáról beszélni. Április 11-én szerint "a magyar emberek (...) el fogják dönteni, hogy melyik az a két erő, ki az a két jelölt, akiknek a legnagyobb esélyük lesz programjuk megvalósítására". Szijjártó közleménye arra arra utal, hogy a Fidesz elnöke csak a két forduló közt vitázna a második helyen álló párt vezetőjével.

A négy párti felhívás után Vona Gábor külön is vitára hívta Orbán Viktort. Az MTI-hez eljuttatott levélben Vona azt írta: megérti, de nem tudja elfogadni a Fidesz óvatosságát, amely feltételezése szerint "abból a félelemből fakad, hogy az MSZP kiforgatja és meghamisítja" a Fidesz programját. Vona szerint a kormányfőjelöltek vitája nem maradhat el, mert "az emberek igényét és a demokratikus normákat mindenkinek tiszteletben kell tartania".