"Félünk attól, hogy erősödik" - a Jobbikkal verseng az ózdi körzetért a Fidesz

Vágólapra másolva!
Az MSZP összezsugorodott, de helyi jelöltje szerint így sem halotti torra készül, a Fidesz a 2006-os tévéostrom miatt felfüggesztett börtönre ítélt jobbikos jelölttel küszködik, és köztük próbál minél több szavazatot szerezni Kolompár Orbán OCÖ-elnök. Az ózdi választókörzetben minden párt munkát, jobb közbiztonságot és cigány-magyar megbékélést ígér. Pedig a cigánytelepre a kampány sem ér el, a helyiek pedig azt mondják, hallottak már ilyet számtalanszor.
Vágólapra másolva!

"Figyelem a kampányt, de már nem tudok hinni egyiknek se. Nem tudnak csodát tenni" - mondja az [origo]-nak kedd délután az ózdi buszvégállomásnál fiaival sétáló fiatal cigány férfi. Ózdon a járókelők többsége nem szívesen nyilatkozik a választási kampányról, arra hivatkoznak, hogy nem érdekli őket a politika, már nem foglalkoznak vele.

Pedig Ózdon szoros versenyre lehet számítani a legutóbbi, európai parlamenti választások alapján. A térséget nyolc éve az MSZP-s Tóth István képviseli a parlamentben, aki 2006-ban már az első fordulóban 60 százalékhoz közeli eredménnyel győzött, de az EP-választáson már csak 23 százalékot értek el itt a szocialisták, míg a Fidesz 35, a Jobbik pedig több mint 33 százalékot szerzett. Ózdon indul képviselői helyért Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is, az MCF Roma Összefogás jelöltjeként.

Bár az [origo]-nak több képviselőjelölt is beszélt internetes fórumokon zajló "sárdobálásról", leszaggatott, befestékezett plakátokról, a várost járva nem látni nyomát effélének, csak egy helyen görgetnek az autók leszakadt Fidesz-plakátot az úttesten. Kedd délelőtt a helyi tévé ültette egy asztalhoz a jelölteket vitázni, de a résztvevők szerint szó sem volt élénk vitáról, egymás után, higgadtan ismertették a programjukat.

"Félünk attól, hogy erősödik"

"Ózd legnagyobb rákfenéje a tartós munkanélküliség, és innen ered minden további probléma" - mondja Riz Gábor, a Fidesz-KDNP ózdi képviselő-jelöltje a párt helyi irodájában, amelyet az ózdi városképet meghatározó, számtalan panelház egyikében rendeztek be. Abban valamennyi párt képviselőjelöltje egyetért, hogy a foglalkoztatottságot kell növelni Ózdon.

"Nagyon rossz a hangulat, mióta az 1990-es évek elején volt a nagy bezárás, azóta nagyon kevesen tudnak dolgozni. Én még szerencsés vagyok, mert van munkahelyem, de a legtöbb ismerősömnek nincs, hiába tanultak" - mondja a buszvégállomásnál megszólított férfi, aki kiábrándultsága ellenére azért elmegy szavazni. Kis pártokra nem akarja elvesztegetni szavazatát, az MSZP szerinte elveszítette a hitelét. "A Jobbikra pedig látszik rajtunk, hogy miért nem. Félünk attól, hogy erősödik" - magyarázza. Ezért döntött úgy, hogy nagykorú fiaival együtt a Fideszre szavaz.

"Csak ne Orbán Viktor"

A Fidesz jelöltje szerint infrastrukturális fejlesztés, útépítések kellenének ahhoz, hogy munkahelyeket teremtő vállalkozásokat vonzzanak a településre. Az alacsony képzettségűeknek környezet- és tájrehabilitációval, alternatív energiaforrások kihasználásának megkezdésével, erdőtelepítésekkel, a háztáji gazdálkodás újraindításával teremtenének munkát és megélhetést. A Fidesz a munkahelyteremtés mellett a közbiztonság javításának ígéretével kampányol: ezt a büntető törvénykönyv szigorításával, a rendőrség megerősítésével, a körzeti megbízottak peremkerületekbe, kis falvakba költözetésével érnék el az ígéretük szerint.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Riz Gábor és kampányfőnöke, Vitális István

Az ózdi kampányban a Fidesz és a Jobbik között élesebb a küzdelem, mint a Fidesz és az MSZP között. Riz szerint a szocialisták ózdi szavazóbázisának nagy részét a panelekben és szociálisan hátrányos területeken lakók adták, és az ő döntő többségük már inkább jobbra húz. A Fidesz jelöltje szerint a jelenség magyarázata az Orbán-ellenesség, ami arra ösztönöz sok helyit, hogy a Jobbikra szavazzon. "Mindegy ki, csak ne Orbán Viktor" - Riz úgy látja, ez a hozzáállás vezetett az MSZP hitelvesztése után a Jobbik megerősödéséhez.

"Nem készültem politikusnak, nem gondoltam még egy éve sem, hogy indulni fogok a választásokon" - mondja a Jobbik ózdi jelöltje, Kisgergely András, aki Bocskai mentében fogad bennünket a párt helyi irodájában. A Jobbik ózdi irodája szintén egy tízemeletes panelház alsó szintjén található, egy tévészerelő-műhellyel osztozik a helyiségen, a szervíz tulajdonosa támogatásképp engedte át a pártnak a terem felét. A pártirodát Árpád-sávos drapéria választja el a műhelytől.

"Ha betartják a normákat, szívesen látjuk őket"

Kisgergely itt tart péntekenként fogadóórát, de emellett a kampányban sok lakossági fórumot is szervezett már az ózdi Jobbik: eddig 14 ilyen rendezvény volt Ózdon és a környező településeken. A Jobbik jelöltje szerint pártja azért sikeres Ózdon, mert "a jelenlegi elit nem talált választ azokra a problémákra, amelyek a térséget gyötrik". Fő problémának Kisgergely is az alacsony foglalkoztatottságot és a rossz közbiztonságot tartja, szerinte a környéken sokan sötétedés után nem mernek kimenni az utcára.

"Ózd sem lesz már a vas és acél városa, ezt el kell fogadni" - mondja. Szerinte a termőföld kihasználására és az erdők visszatelepítésére kell építeni, mivel ezzel a szakképzetlen embereknek is munkát lehet adni, "a kapanyélhez semmiféle szakképesítés nem kell". A mezőgazdasági feldolgozóipar és gépgyártás pedig a szakképzett embereknek kínálhat szerinte megélhetést. A Jobbik a segély helyett munkát jelszavával kampányol Ózdon is, és a rendőrség megerősítése mellett csendőrség felállítását ígéri.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kisgergely András

A Jobbik ózdi kampányának egyik fő témája a párt szerint létező cigánybűnözés. A párt ózdi szervezetének honlapján közzétették egy február végén meggyilkolt idős hétesi asszony holttestének fényképét. Arra a kérdésre, hogy a kép közzétételét nem érzi-e túl erős eszköznek, a Jobbik jelöltje azt feleli: "az volt erős, hogy ez a gyilkosság megtörténhetett". Szerinte a meggyilkolt asszony is a Jobbiknak adta korábban a kopogtatócéduláját jobb közbiztonságot remélve, ugyanakkor romáktól is kapnak kopogtatócédulákat. "Ha betartják a normákat, szívesen látjuk őket."

Kisgergely, aki a Magyar Gárda Mozgalom főkapitány-helyettese is, az ózdi kampányt csendesnek érzi, nagy versengést nem lát. A személye elleni esetleges támadásokra azzal készült, hogy önéletrajzában maga tette közzé: korábban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért részt vett a tévészékház 2006-os ostromában. Szerinte ez előnyére válik, "az emberek úgy veszik, hogy ki merek állni az érdekeikért, még akkor is, ha ez börtönnel fenyeget". Kisgergely azt mondja, a választáson győzelemre készül.

Személyes hitelében bízik Kolompár

Az ózdi cigánysorra nem jutott semmilyen választási plakát. "Á, nincs itt plakát" - rázza a fejét egy arra haladó roma fiatalember. "Az ittenieknek nem is nagyon van tervük, hogy kire szavazzanak. Csalódtak ők már mindenkiben".

"Az Isten mentse meg a Jobbiktól a választókörzetben élő embereket" - mondja Kolompár Orbán, akit telefonon értünk el kedd délután, mert a tévévita után továbbindult Ózdról kampányolni a választókörzethez tartozó kisebb településekre. Kolompár "a szegény emberek" szavazatára számít, próbál minél több nehéz körülmények közt élő családdal személyesen is találkozni a kampány alatt. Szerinte a nagy pártok részéről csak "felületi kezelés" zajlik most, "nem mernek számonkérhetőt ígérni". Kolompár is munkahelyteremtést ígér, de emellett a szociális háló erősítéséről, valamint a romák és magyarok kibékítéséről is beszél. "Szegény romák és szegény magyarok ellenségnek látják egymást, ez senkinek sem jó". Esélyeit kiszámíthatatlannak látja, de bízik abban, hogy "személye megfelelő garancia".

"A körülményekhez képest tisztességesen végigcsinálom"

A cigányok és magyarok közti feszültség enyhítését említette legfontosabb céljai közt az [origo]-nak Tóth István, az MSZP jelöltje is, aki szerint a foglalkoztatás, az oktatás fejlesztése és speciális egészségügyi szűrőprogramok együttesen javíthatnának a helyzeten. "Az utolsó órában vagyunk, hogy megegyezzünk" - mondja Tóth. "Nekünk az maradt, hogy minél szélesebb társadalmi megegyezés felé kell törekedjünk".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Tóth István

A Fidesz jelöltje szerint MSZP-s riválisa "lélekben le is mondott már" a versengésről, de Tóth István az [origo]-nak azt állítja: ez nem igaz. Tóth szerint annál, hogy korábbi szavazóik egy része a Jobbikhoz pártolt, nagyobb baj az, hogy a szimpatizánsaik egy része távolmaradással bünteti a szocialistákat. "Számot vetettem. Voltak hibák, voltak tévedések, ezzel szembe kell nézni. Én a körülményekhez képest tisztességesen végigcsinálom ezt. Lehet, hogy sokan leírtak már minket, de azért a baloldali értékeknek ma is súlya van."

Az ózdi MSZP-szervezet Kovács Kati énekesnő mellett egy humoristát, Ihos Józsefet is meghívott pénteki kampányzáró rendezvényére. "Nem halotti tort akarunk ülni, az aktivistáink megérdemelnek egy egy-két órás kikapcsolódást".