A választók pártkötődéséről gyűjtött adatokat a Fidesz egy hangfelvétel szerint

Vágólapra másolva!
Adatbázist épített ki a választók személyes adataiból és pártszimpátiájukra vonatkozó információkból a Fidesz, és ezt fel is használja - ezek a kijelentések hallhatók egy ismeretlen forrásból származó hangfelvételen, amelyet a Jobbikot nyíltan támogató Kuruc.info című lap hozott nyilvánosságra internetes oldalán. A lap szerint a felvételen Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója beszél. A Fidesz közleményben tagadta, hogy törvénysértést követett volna el. Az adatbázisépítés lehet jogszerű, de a felvételen olyan kijelentések is elhangzanak, amelyek a TASZ adatvédelmi programvezetője szerint a személyes adatok védelmét sérthetik.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen forrásból származó hangfelvételt tett közzé honlapján a Jobbikot nyíltan támogató Kuruc.info című lap. A lap szerint a felvételen Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója hallható. A felvételen hallható férfi arról beszél, hogy a párt elnökségének tudtával online adatbázist építettek ki választók pártszimpátiájáról és személyes adatairól.

A felvételen - a háttérzaj alapján egy kisebb csoport előtt - a lap szerint Kubatov arról beszél, hogy régebben vaktában csinálták a kampányokat, mert "nem tudtuk, hol vannak a választóink". Ezzel a pécsi időközi polgármester-választást állítja szembe, amikor "36 500 embert megismertünk". Ezt ki is fejti, mint mondja, mindenkiről tudták, hogy hívják, hány éves, mi a telefon-, illetve a mobilszáma, mi az e-mail címe és milyen erős támogatója a Fidesznek. A felvételen hallható férfi szerint az adatoknak köszönhetően a pécsi választást akkor is megnyerte volna a Fidesz, ha csak "fele ennyi anyag van kinn az utcán".

Pécsen 22 ezer emberhez - a Fideszre szavazók kétharmadához - volt közvetlen telefonszámuk, ami a felvétel szerint "nagyon gyors kommunikációt" tett lehetővé. Példaként hozza fel, hogy ha például Páva Zsoltról (a választáson győztes pécsi polgármesterről) szórólapokon azt terjesztették volna a kampány utolsó napján, hogy gyerekgyilkos, akkor ezt a telefonos eléréssel azonnal meg tudták volna cáfolni.

Ráadásul ismertek 15 ezer olyan embert a városban - "ennyi szavazatot kaptak a többiek" - akik Páva Zsoltot elutasították - jelenti ki a felvételen hallható férfi. "Állítom, hogy név szerint ismerünk minden olyan embert aki elment szavazni és nem Páva Zsoltra szavazott. Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták" - fogalmaz a felvételen a lap szerint Kubatov.

Az adatok kezelése, az "infrastruktúra" is sokat fejlődött a felvétel szerint, mert áttértek az online adatbázis-kezelési módra, ezt a beszélő állítása szerint a Fidesz elnökség elé is terjesztette. A felvételen hallható férfi - a közönség nagy derültségére - itt megjegyzést tesz Orbán Viktor Fidesz-elnökre, aki mint mondja, "nem igazán ért a számítástechnikához": "most már sokat léptünk előre, mert például SMS-t tud fogadni, küldeni, és tudja mi a fax és e-mail közti különbség". "Kis túlzással" - jegyzi meg, bár utána hozzáteszi: "de nem is ez a dolga". A felvételen hallható, hogy a hallgatóság egyik tagja megjegyzi, Orbán mindenhez ért, mire viccelődve abban maradnak a többiek nevetése közben, hogy ehhez egy kicsit kevésbé.

Az adatbázisok biztonságáról is gondoskodtak, egy "nagyon biztonságos adatbáziskezelő rendszerrel". Így nyomon tudják követni, kik lépnek be az adatbázisba és mit módosítanak rajta - hangzik el a felvételen.

A Fidesz esti közleményében azt írta: "a mai napon az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik közös kétségbeesett kísérletet tett a Fidesz lejáratására. Szijjártó Péter a párt szóvivője közleményében azt írja: "Lendvai Ildikó MSZP-elnök és a jobbikos kuruc.info internetes oldal közös akció során régi, kétségbeesett hazugságokat vettek újra elő.". A közlemény hozzáteszi: a Fidesz az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli az adatokat. A párt sajtóosztálya az [origo]-val azt közölte: a közleményhez nem kívánnak hozzátenni mást. Az [origo] kereste Kubatovot is, de egylőre nem sikerült elérnünk.

Pávát valóban 36 ezren támogatták Pécsett

Pécsett a korábbi városvezető, Tasnádi Péter halála miatt tartottak időközi választást 2009 május 10-én. Páva Zsolt, a Fidesz jelöltje 36 570 szavazatot, vagyis a voksok több mint 65 százalékát szerezte meg, míg vetélytársa, a szocialista Szili Katalin 18 981 szavazatot (34,14 százalék) kapott. A részvételi arány 44 százalékos volt.

Az MSZP a választás után a választási bizottsághoz fordult, azt állítva, hogy a Fidesz szervezetten vitt szavazni embereket. Ezt azonban elutasították, mert nem látták bizonyítottnak, hogy csalás történt. Ezt követően Kubatov közleményt adott ki, amelyben azt írta: "A leghatározottabban visszautasítom a Fidesz és politikusai ellen indított alaptalan lejárató, rágalmazó MSZP-kampányt, amit országosan, majd legutóbb Pécsett alkalmaztak, és a történtek miatt megteszem a szükséges jogi lépéseket".

Nem biztos, hogy sérti a személyes adatok védelmét az adatbázisépítés

A pártok által folytatott adatkezelésről januárban állásfoglalást adott ki Jóri András adatvédelmi biztos is. Az ombudsman - korábbi eljárásokra hivatkozva - azt írta, hogy "az egyes pártok a kampányidőszakot megelőzően, avagy korábbi kampányidőszakokban nagy számban gyűjtöttek személyes adatot támogatóiktól". Jóri szerint tilos ugyan az ilyen adatbázisokhoz a kopogtatócédulák adatait felhasználni, de ez a valóságban nehezen ellenőrizhető, ezért javasolta, hogy a választások után a pártok kezdjenek tárgyalni a jelölési rendszer megváltoztatásáról.

Előfordul az is - írta az adatvédelmi biztos - hogy a személyes adatokat valamilyen aláírásgyűjtés keretében, kifejezetten valamilyen meghatározott cél érdekében adták meg (ilyen aláírásgyűjtésből több is volt az elmúlt években). Ezekben az esetekben az ombudsman szerint a pártoknak törölniük kell az adatokat, "mihelyt az adatkezelés betöltötte célját". A kifejezetten kapcsolattartást biztosító adatok (név, lakcím, telefonszám, e-mail cím) tárolása Jóri szerint csak akkor jogszerű, ha a választó időbeli korlát nélkül bocsátotta azokat a párt rendelkezésre. A választók ugyanakkor - adatvédelmi törvény értelmében - bármikor kérhetik adataik törlését az adatbázisból.

Az adatvédelmi törvény alapján elméletileg lehet adatbázist építeni a választók személyes adatairól és pártpreferenciájáról, de csak az érintett beleegyezésével - mondta az [origo]-nak Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet adatvédelmi programvezetője. A pártpreferencia vagy a pártszimpátia mértéke ugyanakkor különleges adatnak számít, amelyeket az adatvédelmi törvény különösen véd, az ilyen adatokat csak az érintett írásos hozzájárulásával lehet kezelni - tette hozzá.

Elméletben lehetséges, hogy egy párt a saját szavazóival kitöltet hozzájárulási ívet, de akkor előre meg kell adnia, hogy ezeket az adatokat milyen célra használja, az érintett kérésére pedig köteles törölni az adatokat - mondta. A hangfelvételen az is elhangzik, hogy a Fidesz a más pártokra szavazó választópolgárok adatait is ismeri, ami Hüttl szerint valószínűleg nagyon jogsértő: "Jogszerűen egy párt sehonnan nem tudhatja, hogy kik nem szavaztak rá. Ha valóban ilyen információkból építettek adatbázist, akkor elképzelhető, hogy az ügynek büntetőjogi következményei is lesznek" - mondta.

Az MDF hangszakértői vizsgálatot javasol

"Részletes, feltáró és terhelő vallomást" tett Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója pártja illegális adatgyűjtési tevékenységéről - reagált a felvételre szerda délután Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke. Szerinte a Fidesz országos elnökségének tudtával készült lista megmutatja a legnagyobb ellenzéki párt által tervezett "politikai szelekciót", a "nemzet megosztásának haditervét". Az MSZP rendőrségi és ügyészségi feljelentést tesz, valamint az Országos Választási Bizottsághoz és az adatvédelmi biztoshoz fordul a Kubatov kiszivárgott kijelentései miatt - tette hozzá Lendvai.

Az MDF közleményt adott ki, amelyben azt írják: "ezek szerint a párt szabályos leltárt vezet a magyar állampolgárok legszemélyesebb magánügyeiről, így befolyásolja jogellenes módon a választásokat". Hozzáteszik ugyanakkor, hogy fenntartásokkal kezelnek "minden világhálón megjelent információt", ezért javasolják, hogy igazságügyi hangszakértő vizsgálja meg "a Kubatov Gábor előadásáról kiszivárgott hangfelvételt". "Ha a hangfelvétel valódi, akkor a sötét jövő elkezdődött, a Fidesz állampárti, törvénytelen módszerekkel szabályos leltárt vezet minden magyar választópolgárról" - olvasható az MDF közleményében.