A Fidesz delegálta a legtöbb szavazatszámlálót

Vágólapra másolva!
Majdnem 9000 embert küld a Fidesz-KDNP szövetség a különböző szavazatszámláló és választási bizottságokba - közölte az Országos Választási Bizottság kedden. 7000 feletti delegáltat küld még a Jobbik és az MSZP, rajtuk kívül még 9 párt és szövetség, illetve 19 egyéni jelölt delegál tagot.
Vágólapra másolva!

Összesen több mint 25 ezer pártdelegált vesz részt a szavazatszámláló, valamint a választókerületi és területi választási bizottságok munkájában az országgyűlési választáson - tájékoztatta az Országos Választási Bizottságot (OVB) a testület keddi ülésén az Országos Választási Iroda (OVI) képviselője. Ezek az adatok (amelyeket kedd délután hozott nyilvánosságra az OVI) érdemben várhatóan már nem változnak.

Az ellenőrző testületekbe a legtöbb megbízottat a Fidesz-KDNP delegálta, összesen 8797 embert (egy helyen a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjával közösen delegált). A Jobbik 7946, az MSZP 7258, az MDF (részben az SZDSZ-szel és az Összefogás Megyénkért nevű szervezettel közösen) 389, az LMP 236, a MIÉP 140, a Munkáspárt 131, a Civil Mozgalom 75, a Somogyért 33, az MSZDP és az FKgP 11-11, míg a Zöld Baloldal egyetlen delegáltat jelentett be.

A független jelöltek - országszerte 19-en indulnak - összesen 109 delegáltat küldtek a bizottságokba. Egyáltalán nem állított delegáltat az MCF Roma Összefogás Párt, a Magyarok Egymásért Szövetség, az Összefogás Párt, valamint a Torgyán-Kisgazda Koalíció.

A pártok a választások tisztaságáról saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg, a szavazatszámláló bizottságokban. A törvény éppen azért biztosít lehetőséget a delegálásra, mert a bizottságok így széleskörű társadalmi ellenőrzés keretében végezhetik a voksok számolását és állapíthatják meg a szavazóköri eredményeket.

A választási eljárásról szóló törvény alapján megbízott tagot delegálhat a szavazatszámláló bizottságba és az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba az egyéni képviselőjelöltet állító jelölőszervezet (országszerte 19 ilyen van) és a 19 független jelölt, a területi választási bizottságba a területi választókerületben - a fővárosban, illetve a megyében - területi listát állító (összesen tíz) jelölőszervezet, az OVB-be pedig az országos listát állító hat jelölőszervezet.