Feljelentést tesz az OVB a kiszivárogtatott Fidesz-videó miatt

Vágólapra másolva!
Az OVB 6:3 arányú döntése szerint hiteles az a hangfelvétel, amin Kubatov Gábor fideszes pártigazgató beszél a Fidesz választási adatgyűjtéséről. A szerdán nyilvánosságra hozott hangfelvétel miatt hivatalból is feljelentést tesz az OVB.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint több jogszabályt is megsértett a Fidesz a választók adatainak gyűjtésével, a testület ezért hivatalból feljelentést tesz a rendőrségen. Az OVB-t az MSZP kampányfőnöke kérte a jogsértések megállapítására.

Az OVB 6:3 arányban úgy döntött, a bizonyítékként becsatolt hangfelvétel hiteles, fennáll a jogosulatlan adatkezelés, ezért büntetőfeljelentést tesz és - mivel a kijelentések a jelenlegi választásra is vonatkoznak - 5:4 arányban úgy döntöttek, eltiltják a pártot az adatbázis használatától.

Szigetvári Viktor, a szocialisták kampányfőnöke szerint Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatójának egy internetes videomegosztó oldalra felkerült hangfelvételéből arra lehet következtetni, hogy a választási kampány idején is felhasználják a korábban összegyűjtött adatokat a választókról. A jogellenesen szerzett és kezelt adatok felhasználása a kampányban pedig Szigetvári álláspontja szerint alkalmas arra, hogy a választópolgárokban félelmet keltsen, így sérti a választás tisztaságát, választási csalásra ad lehetőséget és "nyilvánvalóan túlmutat a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás keretein".

A Fidesz pártigazgatója a hangfelvétel szerint elismerte, hogy már a 2009. évi pécsi polgármester-választás idején is egy központi online adatbázist állítottak fel, amelyben a választópolgárok személyes adatait gyűjtötték és kezelték. Az adatbázisban biztosan szerepelnek olyan emberek adatai is, akik nem adták meg az adatkezeléshez szükséges hozzájárulást - írta kifogásában Szigetvári Viktor. Hozzátette: az adatkezelés a pártigazgatónak tulajdonított beszéd szerint különleges adatokra (politikai véleményre és pártállásra) is kiterjed.

Az OVB csütörtöki döntése csak alátámasztja a Fidesznek a nap folyamán kiadott közleményében foglaltakat, miszerint a hangfelvétel ügyét "Gyurcsány-Lendvai-Vona közös hazugsághadjáratának" tartják - közölte a Fidesz sajtófőnöke csütörtökön. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője megerősítette, hogy a Fidesz "az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat".