A bíróság szerint törvénysértő volt Orbán iskolalátogatása

Vágólapra másolva!
Felülbírálta a választási bizottságok korábbi döntéseit, és jogellenesnem minősítette Orbán Viktor Fidesz-elnök óbudai iskolalátogatását a Fővárosi Bíróság. Orbánt korábban már elmarasztalta az OVB egy másik, zudlói iskolai programja miatt.
Vágólapra másolva!

Megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét Orbán Viktor Fidesz-elnök, amikor politikai, illetve kampánytevékenységet folytatott 2010. március 26-án egy óbudai iskolában - döntött pénteken a Fővárosi Bíróság, amely felülbírálta a Fővárosi Választási Bizottság keddi határozatát. Orbánt a bíróság eltiltotta a további jogsértéstől.

Orbán Viktor az óbudai Mustármag Keresztény Általános Iskola és Gimnáziumban vett részt egy osztályfőnöki órán, amiről március 28-án számolt be a Tv2 Napló című műsora. A látogatás ellen Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke nyújtott be kifogást az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), de a testület elnöke, Szigeti Péter áttette az ügyeket azt a helyi bizottsághoz, amely múlt héten csütörtökön elutasította azt.

A helyi választási bizottság határozata szerint a beadvány nem volt megalapozott. A bizottság az iskolaigazgató nyilatkozata alapján úgy látta, hogy az iskolában Orbán tanítási időn kívül, nagykorú tanulók előtt beszélt, akik önként vettek részt a rendezvényen. A bizottság hivatkozott az oktatási ombudsman korábban azt nyilatkoztára is, amely szerint "bármelyik iskolába bemehet és ott előadást tarthat egy politikus, ha ez nem tanórán történik, és sem a diákok, sem a tanárok számára nem kötelező a részvétel".

Szigetvári a határozat ellen fellebbezést nyújtott be, de kedden a Fővárosi Választási Bizottság elutasította azt. Ezt a döntést támadta meg a bíróságon, amely pénteken neki adott igazat. A bíróság szerint a közoktatási törvény egyértelműen kimondja, hogy nevelési-oktatási intézményben párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, illetve politikai célú tevékenységet nem lehet végezni az alatt az idő alatt, amíg az intézmény gyerekekre felügyel.

Az OVB egy korábbi határozatában még érdemben megvizsgált egy hasonló beadványt, és a múlt héten el is marasztalta a Fideszt, amiért Orbán a zuglói Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában kampányolt (a látogatásról és a vitáról itt olvashat).