"Léket kapna a választójogi rendszerünk" - egy alkotmányjogász az esti szavazási káoszról

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy lesznek óvások a vasárnapi országgyűlési választáson este 7 óra után kialakult káosz miatt Lövétei István alkotmányjogász szerint, de az [origo]-nak azt mondta, nonszensz lenne, ha ezeknek helyt adna az Országos Választási Bizottság. A választójogi szakértő szerint hétkor fel kellett volna oldani a kampánycsendet.
Vágólapra másolva!

Biztosan lesz olyan, aki a hét óra után kialakult káosz miatt megóvja a választások eredményét, de a kialakult helyzet és a szavazás körülményei miatt nonszensz lenne, ha emiatt az Országos Választási Bizottság elfogadná az óvást, és akárhol meg kellene ismételni a választásokat - mondta az [origo]-nak Lövétei István alkotmányjogász. "Ha ez megtörténne, tényleg komoly léket kapna a választójogi rendszerünk" - mondta. Lövétei szerint a hét óra után leadott szavazatok nem voltak döntők a szavazás egészét tekintve.

Az alkotmányjogász szerint nem az igazolással szavazás rendszere rossz, csupán azt nem mérték fel jól, hogy választókerületenként egy szavazókör fogadni tudja ezeket a plusz szavazókat is. "Ez átgondolatlanságból fakadó komoly hiba volt, de amikor kiderült, sok mindent már nem lehetett tenni" - mondta. Szerinte az lett volna a jó megoldás, ha hét órakor az OVB befejezettnek nyilvánítja a kampánycsendet, és abban a pár szavazókörben, ahol még várakoztak a szavazók, ott gondoskodjanak arról, hogy ne folytasson senki nyílt propagandát.

Vasárnap több órával megnyúlt az eredeti tervek szerint hétig tartó szavazás az országgyűlési választásokon, mert több körzetben kígyózó sorok álltak a szavazóhelyek előtt még este hétkor is. A torlódást azt okozta, hogy minden választókerületben egy szavazóhelyre vezényelték azokat, akik a lakhelyüktől távol maradta. Az OVB hét óra előtt tíz perccel döntött arról, hogy meghosszabbítják a kampánycsendet, azonban mire a döntés nyilvánosságra került, minden médium beszámolt a legfrisebb közvélemény-kutatások és az exit poll felmérések eredményéről. Az OVB negyed nyolckor sajtótájékoztatón szólított fel a kampánycsend betartására, ezt a korlátozást negyed 11-kor oldották fel. Újpesten még negyed egykor is szavaztak. (A választási káoszról bővebben itt olvashat.)