Kilépett az LMP-ből a pályázaton csaló jelölt

Vágólapra másolva!
Távozott az LMP-ből az a jelölt, akiről a kampány utolsó napjaiban derült ki, hogy visszaélt egy romáknak szóló pályázattal. A párt fegyelmit indított az időközben kilépett jelölttel szemben, és kérte az Országos Választási Bizottságot, hogy hagyják figyelmen kívül a rá adott voksokat az LMP mandátumainak kiosztásakor.
Vágólapra másolva!

Még vasárnap kilépett az LMP-ből egy korábbi jelölt, Faith Balázs, akiről bebizonyosodott, hogy annak ellenére nyert pénzt roma származású egyetemisták számára kiírt pályázaton, hogy valójában nem roma - derül ki a parlamenti választáson meglepetésre több mint 7 százalékos eredményt elért párt hétfő este kiadott közleményéből.

A Jobbikhoz kötődő Barikád című újság számolt be múlt héten Faith vitatható pályázatáról, de a jelölt csütörtökön az [origo]-nak nem akart nyilatkozni az ügyről (akkori cikkünket itt találja).

Az LMP közleménye szerint a vizsgálat során bebizonyosodott, hogy "a Faith Balázs által igénybe vett állami támogatás vélhetően nem felelt meg a pályázat céljainak". Az etikai vizsgálat után fegyelmi eljárás indult, de a párt szerint Faith ezt már meg sem várta, és már vasárnap éjféli hatállyal kilépett az LMP-ből.

A közlemény szerint "bár morális értelemben az LMP nem tekinti a saját jelöltjének Faith Balázst, jogi értelemben már nem volt lehetőség a visszaléptetésére", megkérték viszont az Országos Választási Bizottságot, hogy a Faithra leadott voksokat ne vegyék figyelembe az országos listás mandátumok megállapításánál. A párt hozzátette, hogy "minden esetben hasonlóan fog eljárni, ha bármelyik tagja megszegi a párt etikai szabályait vagy a törvényeket".