Orbán Viktor még nem kért védelmet az őrezredtől

Vágólapra másolva!
Bár felajánlották neki, egyelőre nem kért védelmet a Köztársasági Őrezredtől Orbán Viktor Fidesz-elnök. A miniszterelnök-jelölt azonban így sem védtelen, nyilvános szereplésein szinte mindig mellette van a Fidesz biztonsági igazgatója. Ha kormányfő lesz, Orbán minden lépését az őrezred vigyázza majd.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem kért személyi védelmet a Köztársasági Őrezredtől Orbán Viktor, a parlamenti mandátumok többségét már a választás első fordulójában megszerző Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje. Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője az MTI-nek azt mondta, az országos rendőrfőkapitány felajánlotta az ideiglenes védelem lehetőségét, de azzal a miniszterelnök-jelöltek nem kívántak élni.

Orbán Viktor ugyanakkor jelenleg sem védtelen. Nyilvános szerepléseiről készült felvételeken rendszeresen feltűnik a pártelnök mellett Hajdú János, aki a Fidesz honlapja szerint a párt biztonsági igazgatója, az elnöki stáb tagja. Gálik az MTI kérdésére azt mondta: ha a biztonságot érintő kéréssel fordulnak az őrezredhez, akkor szakembereik ajánlásokat fogalmaznak meg, illetve a szükséges segítséget, tájékoztatást megadják.

A védett személyek és a kijelölt létesítmények védelmét egy 1996-os kormányrendelet szabályozza. Ez kimondja, hogy a védelem kiterjed többek között az érintett személy életének, testi épségének megóvására, a munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel való biztosítására, indokolt esetben a közlekedési útvonalára, a részvételével lebonyolított hivatalos programok helyszínére.

Ezeken felül a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelme kiterjed a belföldi és a külföldi utazásokra is. A belföldi utazások alatt a közúton oszlopvezető és utánfutó gépjárművet, vasúton előfutó mozdonyt, vízi úton pedig kísérő rendőrségi vízi járművet alkalmaznak. A leköszönő miniszterelnököket mandátumuk lejárta után, még egy évig úgynevezett utóbiztosítás illeti meg.

Külön jogszabály nem rendelkezik a miniszterelnök-jelöltek védelméről, de a kormány a rendészetért felelős miniszter javaslatára más személyek - így a jelöltek - ideiglenes védelmét is elrendelheti, ha "személyük ellen irányuló, erőszakos bűncselekménnyel fenyegették meg őket, illetve más egyéb alapos okból védelmük szükségessé és indokolttá vált".